Miért kell sport alatt megfelelően frissíteni és hol ronthatjuk el?
- Dátum: 2022.09.01., 20:38
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- dehidratáció, edzés, edzésterv, energiaszelet, eredményes, étrendkiegészítő, felhozatal, folyadék, frissítés, frissítőasztal, gél, görcs, hosszútáv, igények, izotóniás ital, kiszáradás, rosszullét, sérülésmentes, sótabletta, sport, szénhidrátpótlás., teljesítmény, változatos, verseny
Aki rendszeres sportol, edzéstervet követ, netán versenyzik, pontosan tudja, hogy a frissítés és azok szabályainak betartása elengedhetetlen, ha eredményesen, hatékonyan, de legalábbis sérülésmentesen, hosszútávon szeretnénk sportolni.
Sportolóként azt tapasztalom, hogy sokan elsikkadnak a frissítés fontossága mellett, mondván „ekkora edzéshez és ekkora távhoz még nem kell”, „elég, amit eszem”, vagy „nem bírja a gyomrom ezeket”. A frissítés az edzés része, nagyon fontos, ezen sok múlik és nem fogok műdolgokat ajánlani, csak természetes eredetű étrendkiegészítőket használok és ezekhez ragaszkodom a továbbiakban is.

Szerencsére a legtöbb futóversenyen, ahol megfordultam már, megfelelő és elegendő a frissítés, változatos az asztal tartalma, egészséges a felhozatal és figyelembe veszik a változó igényeket, hiszen mindenki más és más frissítést igényel.
A legfontosabb mindig a hidratáció! Ha nem iszunk eleget a versenyen, az kiszáradáshoz, rosszulléthez, fejfájáshoz, a teljesítményünk csökkenéséhez vezethet, görcsöket okozhat és sérüléseket is. Inni kell, méghozzá az sem mindegy, hogy mennyit és mit!
Napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk, azonban extrém időjárási körülmények között, nagy melegben vagy egy kemény edzés után akár 3-4 liter vizet is el kell fogyasztanunk. Arra ne várjunk, hogy mikor leszünk szomjasak, ezt nem szabad megvárni, a legjobb, ha futókulaccsal indulunk útnak és apró kortyokat fogyasztunk gyakran. Lehet próbálni izotóniás italokat, de mindenképp pótolni kell a folyadékot, de az edzés vagy verseny kezdete előtt is igyunk meg 2-3 dl folyadékot. Ha meleg van, vagy jobban izzadunk, mely nagyobb verejtékezést okoz, ez pedig növeli a dehidratálódás kockázatát.

A folyadék után a szénhidrátpótlás fontossága következik. Anaerob küszöb felett kizárólag szénhidrátból képes a szervezetünk energiát nyerni. Hiába töltjük fel a glikogénraktárakat a versenyt megelőző napokban, a futás közben is szükséges pótolni, például ehetünk magas energia tartalmú szeleteket, természetes összetételű energiagéleket (ezek nem bántják a gyomrot és nem okoznak panaszokat). A verseny napján fogyasszunk szénhidrátgazdag, ám alacsony zsír és fehérjetartalmú reggelit, például gabonaféléket, zabkását, banánt.
Nagyon fontos és alapdolog a sótabletta, mely biztosítja a megfelelő só-víz arányt a szervezetben. Megakadályozza a görcsöket és a savasodást.
Versenyen nagyon fontos, hogy csak jól bevált dolgokat alkalmazzunk és ne akkor kísérletezzünk új dolgokkal. Ne együnk össze-vissza a frissítőasztalról és ne keverjük az étrendkiegészítőket. Mindenkinek kellemes sportolást, jó versenyzést, jó pihenést és regenerálódást kívánunk!
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.