Menü

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

A szülők már az óvodás időszak alatt találkoznak ezzel a kifejezéssel, azaz a finommotorika fejlesztésével. Nagyon fontos az iskolás időszak megkezdése előtt felmérni egy gyermek kézügyességének szintjét, mivel, ha nincs megfelelő szinten, akkor az iskolában elmaradásokat okozhat. Persze nem kell megijedni, ez szépen, egyszerűen fejleszthető, méghozzá olyan dolgokkal, amiket a gyermek szívesen csinál, vagy játékok, amivel szívesen játszik.

A fejlesztési célok a következőek lehetnek: írástanuláshoz szükséges grafomotoros készség, megválasztott oldal erősítése, vagyis a dominancia kialakítása, szem- és kéz koordináció automatizálása, ez az olvasástanuláshoz szükséges és végül a független ujjmozgások kialakítása.

Hogyan segíthetünk szülőként, hogy gyermekünk kézügyessége jól fejlődjön?

Először fontos visszatérnünk a nagymozgásokhoz, vagyis labdázás, mászókázás, hintázás vagy csúszdázás. Ezek a mozgásformák készítik elő a kisebb mozgásokat, emellett fejlesztik a magasság érzékelést és az egyensúlyérzéket. Például azoknak a gyerekeknek, akik sokat hintáznak, jobban fejlődik az agyi egyensúly központjuk, sokat segíthet az ülés megtanulásában napi 5-10 perces hinta-palintázás. Mivel a teljes test koordinációját igényli, így erősíti izmokat és fejleszti a finommotorikát is és ringatózás nyugtató hatással van az idegrendszerre is. A labdázás és mászókázás segít a fogás, elkapás, eldobás képességének fejlesztésében, ami hozzájárul a kezek izmainak erősítéséhez, előkészíti a kis mancsokat a ceruza fogására.

Apropó ceruzafogás. Nagyon fontos, hogy ne erőltessük a gyermek „helyes ceruzafogását”, se azt, hogy a „szép kezét” használja. Az én gyerekkoromban bevett szokás volt, hogy a bal kezeseket átszoktatták jobb kéz használatra, most pedig csodálkozunk, hogy ők nem tudnak nemhogy szépen, de még olvashatóan sem írni, vagy különböző ízületi gyulladásokkal küzdenek, és a legfontosabb, hogy keverik a jobb és bal oldalt. Emellett nem bizonyított tény, de azt mondják, hogy a bal kezesek művészibbek és gyorsabb gondolkodásúak jobb kezes társainknál.

Visszatérve az otthoni kézügyesség fejlesztéshez, egészen apró dolgokkal segíthetjük gyermekünk fejlődését. Minden háztartásban megtalálhatóak az alább említett tárgyak, amiket bátran előszedhetünk. Esti fürdésnél adjunk egy szappant a gyermek kezébe, forgassa, cuppantsa, játsszon vele.

A konyhában, amíg anya (vagy apa) főz, egy kis tálba öntsünk rizst, babot, lencsét, fogdossa, pakolgassa, vagy ezekből só-liszt-víz gyurmába készítsen képeket. Üljünk le velük legozni, a pontos illesztések és az elemek összenyomása erősíti a kezet, fejleszti a pontosságot, és kalandra visz fantázia országba. Vegyünk nagyméretű krétákat, rajzoljunk velük az aszfaltra, színezzünk velük, húzzunk vonalat egy hangya útvonala után. Apró dolgok, melyekkel elmegy a nap, élvezzük, játszunk és rejtetten fejlesztünk.

Amikor egy család életében témaként felmerül a kéz finommotorikai fejlesztése, nagyon sok, az otthonunkban is megtalálható eszközzel játék közben fejleszthetjük gyermekünk kézügyességét.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.