Menü

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Magyarország lakosságának sajnos igen nagy része valamilyen gyógyszer tartós szedésére szorul. A statisztikai adatbázisban eléggé rossz helyen állunk az egészség terén. A legtöbbet felírt gyógyszerek a keringési megbetegedések kezelésére irányul, ezeket kizárólag orvos javaslata általi adagokban és időpontokban szedhetjük. Orvosunkkal egyeztessük, hogy lehetőség szerint úgy írja fel nekünk gyógyszereinket, hogy abból tudjunk tartani 2-3 heti mennyiséget tartalékban.

Melyek azok a szerek, amiket nem szedünk álladóan, mégis érdemes beszerezni?

Az első és legfontosabb, hogy fertőtlenítőszer és kötszer legyen egy csomagban. Sérülések bármikor érhetik az embert. Mindig steril eszközöket használjunk, ha egy csomag gézlapot felbontunk és nem használjuk fel azonnal, akkor azt a későbbiekben ne akarjuk sebeink lefedésére használni, mert így bármilyen baktériumot, koszt belekenhetünk a sérülésbe. Az égési sérülések ellátásához léteznek kifejezetten spray-k és kenőcsök is.

A drogériák polcain a legtrendibb sebtapaszokat is megtaláljuk, ezekkel a legkisebb bibiket és horzsolásokat is menővé varázsolhatjuk egy gyógypuszi kíséretében.

A vitaminok és multivitaminok világa olyan széles spektrumon mozog, hogy szinte bárki talál magának megfelelőt, korosztálytól függetlenül.

Érdemes a kis dobozunkba helyezni a következőket: lázmérőt, láz és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, tablettát vagy port hasmenés és szorulás esetére, gyulladáscsökkentő kenőcsöt, köhögéscsillapítót és köptetőt, savlekötőt, allergia kezelésére használható antihisztamin tartalmú kenőcsöt vagy tablettát. Itt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy oda kell figyelni, az adott szert hány éves kortól adhatjuk, mert nem mindent szedhet be egy kisgyermek. A gyógyszertárban dolgozó szakemberek pontos felvilágosítást tudnak adni arról, hogy mit vásárolhatunk meg nem vénykötelesen, vagyis nem kell felíratnunk orvossal.

Nem mindegy hol és hogyan tároljuk az orvosságokat A gyártóknak minden dobozon fel kell tüntetni a tárolási paramétereket és a lejárati időt. Otthoni tárolás szempontjából kétféle mód létezik, az egyik az, amikor hűtést igényel a szer, a másik pedig, amikor szobahőmérsékleten tárolható.

Megmaradt gyógyszert csak akkor szedjünk be, ha orvosunkkal ezt egyeztettük, de ellenőrizzük, hogy felbontás után meddig áll el, a dobozra vagy szirupok esetében az üvegre érdemes ráírni a felbontás dátumát.

Nagyon fontos, hogy medicinákat mindig gyerekek elől jól elzárható helyen tartsuk.

Amennyiben lejárt gyógyszert találunk otthonunkban, azt bármelyik legközelebbi gyógyszertárban térítésmentesen leadhatjuk, így biztosan az előírásoknak megfelelően kerülnek megsemmisítésre.

Minden pirula beszedése előtt feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal vagy kérjük ki gyógyszerészünk véleményét. Tarthatunk otthonunkban alapvető gyógyszereket, kötszereket, melyekkel megkönnyíthetjük mindennapjainkat.

A cikk megírása szakember bevonásával készült, ezúton is köszönöm.

Erdős Dorka

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?