Menü

Indul a kullancsszezon – mire figyeljünk?

A tavaszi hónapokban a legaktívabbak a kullancsok, melyek csípése nem csak kellemetlen, de komoly veszélyekkel is járhat.

A kullancsok ízeltlábú állatok, melyek más élőlények vérével táplálkoznak. Hazánkban a leggyakoribb a közönséges kullancs, mely gyakran fordul elő nem csak vadon élő állatokban, de akár házikedvenceinkben is. Általában levelektől, fűszálakról és bokrokról kerül ránk és számos kórokozót hordoz, mely a vérszívás során megfertőzhet akár minket is. A tavaszi és nyári szezon alatt két csúcs figyelhető meg, amikor kiemelkedően sok kullancs fordul elő, ez pedig a márciustól júniusig tartó időszak, illetve a szeptemberi.

A kullancsok által terjesztett betegségek közül az egyik a kullancsencephalitis, vagyis másnéven a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A lappangási idő nagyjából 1 hét és 1 hónap közötti, majd az első tünetek között szerepel a láz, fejfájás, hány, szédülés és izomfájdalom. A tünetek alapján akár influenza szerű betegségre is gyanakodhatnánk, de a korai tünetekhez később olyanok is társulnak, mint az eszméletzavarok és bénulás. A betegség 1%-ban letális, viszont 30-40%-ban maradandó károsodást okoz, így mindenképpen érdemes orvosunkkal konzultálni az agyhártyagyulladás ellen kapható védőoltásról.

Egy másik nagyon gyakori kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, vagy idegen néven Lyme-borreliosis, amit a Borrelia burgdorferi kórokozó terjeszt. Ez a bakteriális fertőzés akár 1 évig is lappangó fázisban lehet, valamint jellegzetes korai tünete a csípés körül kialakuló legalább 5 cm átmérőjű szerű bőrpír. Bár ez a kórokozó is okozhat agyhártyagyulladást, nem jár olyan látványos tünetekkel, gyakoribb a láz, fejfájás és hányás.

Legegyszerűbben különböző kullancsirtó szerekkel védekezhetünk ellenük, de ezen kívül más módszerekkel is tehetünk azért, hogy elkerüljük a csípésüket.

Túra során például javasolt a világos ruházat, mivel azon könnyebben észrevehetők a kullancsok, valamint igyekezzünk kerülni a bozótos, gondozatlan területeket. Ha mégis megcsípne egy kullancs, az eltávolításánál ügyeljünk rá, hogy vékony hegyű csipeszt használjunk és ne nyomjuk össze a kullancs utótestét, mivel abból a már kiszívott vér és kórokozók visszajuthatnak a vérkeringésbe, így megfertőzve minket. A sebet fertőtlenítsük le és ha esetleg benne maradt a kullancs horgos szájszerve, ne aggódjunk. Ha könnyen eltávolítható, vegyük ki, ha pedig makacsabb, nyugodtan hagyjuk ott, a bőr, mint az apró szálkát, idővel magától kilöki.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?