Menü

Környezetbarát takarítás - vegyszermentesen

A környezetbarát takarításra talán sokan gondolnak úgy, mint valami drága úri passzióra, azonban sem nem úri dolog, sem nem drága, pont az a lényege, hogy számos vegyszert nem veszünk meg. Szerencsére a takarításban is egyre több környezetbarát alternatíva van, mellyel nemcsak a földet óvhatjuk, hanem saját és családunk egészségét is és még spórolhatunk is vele.

Örömmel látom, hogy egyre többen vagyunk, akiknek fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vegyük körbe magunkat. Tisztítószerek közül is sok olyan hazai márka közül választhatunk, amelyek biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát kínálnak.

A környezetbarát takarítás célja nemcsak a környezetünk védelme, hanem allergiás megbetegedések elkerülése is.

Azt bátran le merem írni, hogy a takarítást mi nők végezzük (tisztelet a kevés kivételnek) ezért a legtöbb tisztítószer reklám nekünk szól, csak azok éppen nem természetesek és egészségesek, tehát nem igazán felelnek meg sem egészségügyi, sem környezetvédelmi szempontból.

A túlzott higiénia így hosszú távon egyébként is ártalmas lehet, elvégre az otthonunknak nem kell egy kórházhoz hasonlóan fertőtlenítettnek és sterilnek lennie.

Nézzük a természetes tisztítószereinket!

A fából készült bútorok hálásak lesznek érte, ha lenolajjal ápoljuk évente egyszer vagy kétszer.

A citromsav a takarítás nagymestere, a hatása az ecetéhez hasonló.

Az ecetsav tökéletes ellenszere a vízkőnek, mellyel az egész fürdőszoba csillogó lesz, a járványos időben pedig - antibakteriális és vírusölő hatásának köszönhetően - kiváló fertőtlenítőszer.

A molyok elűzésére a levendula és a szegfűszeg, vagy a babérlevél a legjobb természetes módszer, a kellemetlen szagok ellen pedig a kávézaccot érdemes bevetni, mely magába szívja a rossz szagokat.

Ami a textíliákon lévő foltokat illeti, a kárpitozott bútorokra, kanapékra szódabikarbónát szórva, majd egy éjszakát állni hagyva, reggel leporszívózva nagyon jó eredményt érhetünk el.

A sütő makacs zsírfoltjait is szódabikarbónával tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani, ha 20 percig hagyjuk a foltokon, majd nedves ronggyal letöröljük, akkor garantáltan meg tudjuk tisztítani a felületet.

Ha valakinek van kedve és ideje, energiája, akkor maga is készíthet otthon takarítószert ecetből, szódabikarbónából, citromból, illóolajokból, ehhez a netről számtalan ötletet lehet találni. Ezekkel valóban környezet- és egészségbarát vegyszereket használunk a háztartásunkban.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.