Menü

Gyógyfürdő otthon, pár perc alatt

Kinek ne esne jól ebben a hideg, téli időben egy kellemes, forró gyógyfürdő? Persze nem mindenkinek van lehetősége gyógyfürdőkbe és spa-ba járni, de van egy jó hírünk: vannak olyan gyógyfürdők, amiket otthon is elkészíthetünk mi magunk, feltéve, ha nem tusolónk, hanem kád van a fürdőszobában.

Az egyik ilyen egyszerű, otthon is könnyedén elkészíthető fürdő az illóolajos fürdő. Ezek általában relaxáló, lazító fürdők, aminek nem mellesleg csodás illata is van. Az illóolajok értékes anyagok, amiket a növények különböző részeiből nyernek ki és változatos gyógyhatással rendelkeznek. Két irányból is hat szervezetünkre, ha illóolajos fürdőt veszünk: egyrészt a meleg víz felületéről ahogy párolog az illóolaj, úgy mi is belélegezzük, valamint a bőrünkön keresztül is felszívódnak.

Általában az illóolajos aromafürdőt mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokra, izomfájdalomra, alvászavarra és feszültségre, stresszre szokták javasolni. Ilyen illóolaj például a levendula, kamilla, rózsa, eukaliptusz és jázmin is. Tegyünk a tetszőleges illóolajból körülbelül 5-10 cseppet egy kanál mézbe, tejbe vagy tejszínbe és keverjük el a fürdővízben. Az ajánlott fürdőzési idő aromaterápiás fürdő esetén 15-20 perc.

Egy másik nagyszerű, otthon is elkészíthető fürdő a tengeri sós gyógyfürdő. A tengeri sóban rengeteg ásványi anyag van, ami jó hatással van az izmainkra és a bőrünkre, valamint stresszoldóként is hat. Méregtelenítő hatását a bőrünkön keresztül fejti ki, valamint lehet kombinálni a fentebb említett illóolajokkal is kedvünk szerint.

Nagyjából fél kilogramm tengeri só szükséges egy fürdő elkészítéséhez, ezt fel is oldhatjuk a meleg vízben, de akár a fürdőben ülve, a bőrünket átradírozva is adagolhatjuk a sót a vízbe, így megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől is. Ha illóolajjal szeretnénk kombinálni, ezesetben egy kicsivel többet, nagyjából 30 cseppet adjunk a fürdővízhez, a fürdőzési idő pedig itt is 15-20 perc.

Végül pedig nézzük a gyógynövényes fürdőt. Régóta ismert a gyógynövények jótékony hatása szervezetünkre, ezt pedig nem csak teákkal, de fürdővel is kihasználhatjuk. Lehet egy gyógynövényt önmagában is felhasználni, de keveréket is készíthetünk. Ahogy az aromafürdőnél, úgy itt is a légzőszerveinken és a bőrünkön keresztül jut be a hatóanyag a szervezetünkbe.

A fürdő elkészítése sem bonyolult. Egy liter forrásban lévő vízbe tegyünk egy maréknyit abból a gyógynövényből vagy keverékből, amiből szeretnénk a fürdőt készíteni. Ezt hagyjuk állni pár percet, szűrjük le, majd adjuk a fürdővízhez forrón. A fürdőzési idő itt is nagyjából 20 perc.

Néhány tipp arra az esetre, ha a sok növény közt nehéz eligazodni: görcsökre, reumára, hátfájásra és gyomorproblémákra kifejezetten hatásos az angyalgyökér, nyugtalanságra, álmatlanságra pedig a macskagyökér. A feketefenyő általános immunerősítő hatással bír, a levendula pedig nyugtatja az idegeket és relaxáló hatással van az izmokra is.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.