Menü

Gyógyfürdő otthon, pár perc alatt

Kinek ne esne jól ebben a hideg, téli időben egy kellemes, forró gyógyfürdő? Persze nem mindenkinek van lehetősége gyógyfürdőkbe és spa-ba járni, de van egy jó hírünk: vannak olyan gyógyfürdők, amiket otthon is elkészíthetünk mi magunk, feltéve, ha nem tusolónk, hanem kád van a fürdőszobában.

Az egyik ilyen egyszerű, otthon is könnyedén elkészíthető fürdő az illóolajos fürdő. Ezek általában relaxáló, lazító fürdők, aminek nem mellesleg csodás illata is van. Az illóolajok értékes anyagok, amiket a növények különböző részeiből nyernek ki és változatos gyógyhatással rendelkeznek. Két irányból is hat szervezetünkre, ha illóolajos fürdőt veszünk: egyrészt a meleg víz felületéről ahogy párolog az illóolaj, úgy mi is belélegezzük, valamint a bőrünkön keresztül is felszívódnak.

Általában az illóolajos aromafürdőt mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokra, izomfájdalomra, alvászavarra és feszültségre, stresszre szokták javasolni. Ilyen illóolaj például a levendula, kamilla, rózsa, eukaliptusz és jázmin is. Tegyünk a tetszőleges illóolajból körülbelül 5-10 cseppet egy kanál mézbe, tejbe vagy tejszínbe és keverjük el a fürdővízben. Az ajánlott fürdőzési idő aromaterápiás fürdő esetén 15-20 perc.

Egy másik nagyszerű, otthon is elkészíthető fürdő a tengeri sós gyógyfürdő. A tengeri sóban rengeteg ásványi anyag van, ami jó hatással van az izmainkra és a bőrünkre, valamint stresszoldóként is hat. Méregtelenítő hatását a bőrünkön keresztül fejti ki, valamint lehet kombinálni a fentebb említett illóolajokkal is kedvünk szerint.

Nagyjából fél kilogramm tengeri só szükséges egy fürdő elkészítéséhez, ezt fel is oldhatjuk a meleg vízben, de akár a fürdőben ülve, a bőrünket átradírozva is adagolhatjuk a sót a vízbe, így megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől is. Ha illóolajjal szeretnénk kombinálni, ezesetben egy kicsivel többet, nagyjából 30 cseppet adjunk a fürdővízhez, a fürdőzési idő pedig itt is 15-20 perc.

Végül pedig nézzük a gyógynövényes fürdőt. Régóta ismert a gyógynövények jótékony hatása szervezetünkre, ezt pedig nem csak teákkal, de fürdővel is kihasználhatjuk. Lehet egy gyógynövényt önmagában is felhasználni, de keveréket is készíthetünk. Ahogy az aromafürdőnél, úgy itt is a légzőszerveinken és a bőrünkön keresztül jut be a hatóanyag a szervezetünkbe.

A fürdő elkészítése sem bonyolult. Egy liter forrásban lévő vízbe tegyünk egy maréknyit abból a gyógynövényből vagy keverékből, amiből szeretnénk a fürdőt készíteni. Ezt hagyjuk állni pár percet, szűrjük le, majd adjuk a fürdővízhez forrón. A fürdőzési idő itt is nagyjából 20 perc.

Néhány tipp arra az esetre, ha a sok növény közt nehéz eligazodni: görcsökre, reumára, hátfájásra és gyomorproblémákra kifejezetten hatásos az angyalgyökér, nyugtalanságra, álmatlanságra pedig a macskagyökér. A feketefenyő általános immunerősítő hatással bír, a levendula pedig nyugtatja az idegeket és relaxáló hatással van az izmokra is.

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?