Menü

Televíziózási szokások a családban, avagy hogyan tévézzünk okosan a gyerekekkel!

Most eszembe jutott az a vicces mondás, hogy „sohase nézzük a tévét, amikor be van kapcsolva”. Hogy a „doboz” milyen hatással van a családunkra, legfőképp a gyermekeinkre, azzal pszichológusok, pedagógusok, s különféle tudósok, szakemberek rengeteget foglalkoznak. A kérdés mindig az marad, hogy – mert tiltani nem lehet – hogyan tévézzünk okosan, felelősen, tudatosan a gyerekekkel.

A gyerekek tévénézési szokásai között a legveszélyesebb, ha olyasmit néznek, ami nem nekik való. A korhatáros besorolás nem véletlen, a célja az, hogy megóvja a kicsiket a nem nekik való tartalomtól, nyelvezettől, mert károsan hat rájuk.

Az egyes korosztályoknak megfelelő műsorválasztás a tudatos tévézés első lépcsőfoka.

Nem ugyanazt nézi egy hároméves, mint egy tizennégy éves, sőt egyes javaslatok szerint hároméves korig nem is szabadna tévézni.

Három és hét éves kor között az a fontos, hogy a gyerek olyan műsorokkal találkozzon, amelyek az idegrendszerüket nem terhelik meg, illetve fontos szempont, hogy ők még nem tudnak különbséget tenni a fikció és a valóság között.

Általában tíz éves kor utánra tehető ennek a képességnek a kialakulása. Fiúknál életkori sajátosság az erőszakos cselekmények felé irányuló érdeklődés.

A televíziózás önmagában nem káros, ha megfelelő módon tesszük, megfelelő tartalmakat nézve, a napirendbe úgy beillesztve, hogy ne haladja meg a napi ajánlott időt.

Az is visszaérő kérdés, hogy mennyi időt tölthetünk a televízió előtt, erre valószínűleg nincs is egységes válasz, az egészségügyi ajánlások általában napi két órában maximálják a képernyő előtt eltöltött időt. Ennél többet ülni a „doboz” előtt, valószínű elvonja az időt más fontos dolgokról, amelyek kisgyermekkorban nem hiányozhatnak: szabad levegőn való játék, rajzolás, építőkocka, kézügyességi tevékenységek és más hasonló cselekmények.

A gyerekszobában nálunk nincs tévé, erre vonatkozólag a szakemberek egyöntetűen vallják, hogy nem ajánlott, ahogy étkezésekkor, lefekvés előtt sem javasolt bekapcsolni a készüléket.

A képernyő kék fénye negatívan befolyásolja az elalvást. (ugyanez vonatkozik egyébként már egyéb „kütyükre”, tabletre, mobiltelefonra is.) A gyerekek ahelyett, hogy elcsendesednének, felpörögnek, felélénkülnek. Elalvás előtt a rendszeres esti mese olvasása a legjobb választás.

Elsősorban a szülő feladata kontrollt gyakorolni a televíziózási szokások felett, kiválasztani a műsorokat, figyelni a tévé előtt eltöltött időt, kialakítani a napirendet, a televízióval való kapcsolatot, s nem utolsó sorban kontrollálni a háttértévézést, a csatornák közötti szörfözést, s kerülni a televízió előtti nassolást. De ezek már egy másik cikk témái lesznek.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.