Menü

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Hogy miért épp télen írok a szaunázásról, az egy nagyon jó kérdés, mindenesetre biztos van olyan, aki nyáron is szokott szaunázni. Miért is ne. Nézzük mire kell figyeljünk szaunázáskor?

A szaunázás egyébként nem csak a télen jelent felfrissülést, bármikor máskor is javítja a közérzetet, jó az ereknek és a vírusok ellen is hatásos.

Bizonyos betegségek és/vagy gyógyszerszedés esetén a szaunázás nagyon elővigyázatosan vagy egyáltalán nem használható, erről minden esetben orvost kérdezzünk.

Alkoholfogyasztás is tilos szaunázás előtt, mert elájulhat az illető a szaunában, szívritmuszavarokat okozhat és túlhevül a szervezet, tehát az alkoholfogyasztás nem fér össze a gőzfürdővel, arról nem is beszélve, hogy alkohol hatása alatt a balesetveszély is megnő.

Mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, a gyerek is fokozott elővigyázatossággal mehetnek be, ők - amennyiben egészségesek – 5-10 percig tartózkodhatnak a kabinban, az alacsonyabban lévő szaunapadokon, ahol kevésbé forró a levegő.

A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket és a szaunázást orvosi engedéllyel lehet együtt alkalmazni, a szigorú előírásokat betartva, viszont, sosem késő elkezdeni!

Aki kezdő és életében először próbálja ki, ne válassza a legforróbb kabint és ne is üljön a magasan lévő helyekre. Első alkalommal bőven elég a 10 perc is, majd merüljenek a hideg víz alá. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-hatást, az izzadás önmagában nem elég, bár sokan elkerülik a hideg vízben való megmártózást, holott ez lenne a lényege.

A szaunavilág alapszabályai közé tartozik, hogy higiéniai okokból használjunk fürdőlepedőt, hagyjuk kint a papucsot és zuhanyozzunk le.

A szaunázás végén igyunk sok vizet, tartsunk pihenőt.

Lázasan, betegen nem ajánlott, de az alapbetegségek esetén is kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, plasztikázás után legyünk körültekintőek, mit szabad és mit nem.

Fogyókúra esetén is nagyon jó a használata, azonban tudni kell, hogy ilyenkor vizet veszítünk és nem zsírt égetünk, az immunrendszert viszont remekül erősíti.

Aki bírja, részt vehet szaunaszeánszokon is, azonban ez elég megterhelő a szervezetnek, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata, ezért szakemberrel mindig egyeztetni kell.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.