Menü

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Hogy miért épp télen írok a szaunázásról, az egy nagyon jó kérdés, mindenesetre biztos van olyan, aki nyáron is szokott szaunázni. Miért is ne. Nézzük mire kell figyeljünk szaunázáskor?

A szaunázás egyébként nem csak a télen jelent felfrissülést, bármikor máskor is javítja a közérzetet, jó az ereknek és a vírusok ellen is hatásos.

Bizonyos betegségek és/vagy gyógyszerszedés esetén a szaunázás nagyon elővigyázatosan vagy egyáltalán nem használható, erről minden esetben orvost kérdezzünk.

Alkoholfogyasztás is tilos szaunázás előtt, mert elájulhat az illető a szaunában, szívritmuszavarokat okozhat és túlhevül a szervezet, tehát az alkoholfogyasztás nem fér össze a gőzfürdővel, arról nem is beszélve, hogy alkohol hatása alatt a balesetveszély is megnő.

Mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, a gyerek is fokozott elővigyázatossággal mehetnek be, ők - amennyiben egészségesek – 5-10 percig tartózkodhatnak a kabinban, az alacsonyabban lévő szaunapadokon, ahol kevésbé forró a levegő.

A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket és a szaunázást orvosi engedéllyel lehet együtt alkalmazni, a szigorú előírásokat betartva, viszont, sosem késő elkezdeni!

Aki kezdő és életében először próbálja ki, ne válassza a legforróbb kabint és ne is üljön a magasan lévő helyekre. Első alkalommal bőven elég a 10 perc is, majd merüljenek a hideg víz alá. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-hatást, az izzadás önmagában nem elég, bár sokan elkerülik a hideg vízben való megmártózást, holott ez lenne a lényege.

A szaunavilág alapszabályai közé tartozik, hogy higiéniai okokból használjunk fürdőlepedőt, hagyjuk kint a papucsot és zuhanyozzunk le.

A szaunázás végén igyunk sok vizet, tartsunk pihenőt.

Lázasan, betegen nem ajánlott, de az alapbetegségek esetén is kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, plasztikázás után legyünk körültekintőek, mit szabad és mit nem.

Fogyókúra esetén is nagyon jó a használata, azonban tudni kell, hogy ilyenkor vizet veszítünk és nem zsírt égetünk, az immunrendszert viszont remekül erősíti.

Aki bírja, részt vehet szaunaszeánszokon is, azonban ez elég megterhelő a szervezetnek, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata, ezért szakemberrel mindig egyeztetni kell.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.