Menü

Mire jó a tabata edzés?

A Tabata a nevét Izumi Tabata professzorról kapta, aki tanulmányt készített a HIIT edzések aerob és anaerob hatásairól. A professzor a gyorskorcsolya válogatott részére készítette ezt az edzéstípust, azzal a céllal, hogy rövid időn belül a lehető legjobb formába kerüljenek a sportolók. A tabata edzés tulajdonképpen egy rövidebb, de annál „ütősebb”, intenzívebb gyakorlatsort takar, néhány másodperces szünetekkel, amely elsősorban a zsírégetésre fókuszál, kezdő sportolóknak nem ajánlott ezzel kezdeniük edzéseiket, ugyanis ez egy magas pulzusszámot követelő, intenzív edzéstípus.

A tabata módszer 20 másodperc mozgásból áll, 10 másodperces pihenőkkel, melyet összesen nyolcszor ismétlünk és így végig csinálhatunk egy teljes Tabata edzést. Az edzéshez nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy felszerelésre, saját testsúlyunkkal dolgozunk, de választhatóan kipróbálható az ugrókötél, a boksz és más kardiogépek is, de ezek nem feltétlenül szükségesek, egyedül egy stopper kell, vagy bármilyen időmérő eszköz.

A tabata edzésekről készült tanulmányok megállapították, hogy a gyakorlatok hatására fejlődött az anaerob állóképesség.

A tabata edzés melletti érvek egyik legjobbja, hogy - bár lehet, hogy edzés alatt nem éget annyira sok kalóriát – a testünkben a nap hátralévő részében úgynevezett utóégető hatás történik, tehát a nap hátralévő részében továbbra is nagyobb arányban égeti azokat még nyugalmi helyzetben is. Az anyagcserénk egy magas intenzitású intervallum edzés után 24 órán keresztül még mindig ugyanabban a fokozott tempóban dolgozik.

Mivel az edzés maga nem hosszú, így időhiányban szenvedőknek ideális mozgásforma.

A tabata és a HIIT edzések között vannak különbségek, de alapjaiban hasonlóak: magas intenzitásúak és 24 órán keresztül égetik a kalóriát, s egyik sem ajánlott mindennapi edzésként.

Az egyik legjobb gyakorlat a burpee, a sprintek, a hasprések, a kitörésből ugrások váltott lábbal, a guggolásból felugrás és még számtalan sok gyakorlat.

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, vagy egyszerűen kevesebb a sportra jutó időkeretünk, illetve az otthoni edzéseket részesítjük előnyben, mert nem jutunk el terembe, akkor a Tabata rapidedzés egy nagyon ideális választás. Az ilyen minimális pihenőidővel végzett magas intenzitású gyakorlatok garantálják az izzadást és a gyors fejlődést, látványos átalakulást. Természetesen fontos kihangsúlyozni, hogy sem a bemelegítésről, sem a nyújtásról nem szabad megfeledkezni és az egészséges táplálkozás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.