Menü

Mire jó a tabata edzés?

A Tabata a nevét Izumi Tabata professzorról kapta, aki tanulmányt készített a HIIT edzések aerob és anaerob hatásairól. A professzor a gyorskorcsolya válogatott részére készítette ezt az edzéstípust, azzal a céllal, hogy rövid időn belül a lehető legjobb formába kerüljenek a sportolók. A tabata edzés tulajdonképpen egy rövidebb, de annál „ütősebb”, intenzívebb gyakorlatsort takar, néhány másodperces szünetekkel, amely elsősorban a zsírégetésre fókuszál, kezdő sportolóknak nem ajánlott ezzel kezdeniük edzéseiket, ugyanis ez egy magas pulzusszámot követelő, intenzív edzéstípus.

A tabata módszer 20 másodperc mozgásból áll, 10 másodperces pihenőkkel, melyet összesen nyolcszor ismétlünk és így végig csinálhatunk egy teljes Tabata edzést. Az edzéshez nincs szükségünk semmilyen eszközre vagy felszerelésre, saját testsúlyunkkal dolgozunk, de választhatóan kipróbálható az ugrókötél, a boksz és más kardiogépek is, de ezek nem feltétlenül szükségesek, egyedül egy stopper kell, vagy bármilyen időmérő eszköz.

A tabata edzésekről készült tanulmányok megállapították, hogy a gyakorlatok hatására fejlődött az anaerob állóképesség.

A tabata edzés melletti érvek egyik legjobbja, hogy - bár lehet, hogy edzés alatt nem éget annyira sok kalóriát – a testünkben a nap hátralévő részében úgynevezett utóégető hatás történik, tehát a nap hátralévő részében továbbra is nagyobb arányban égeti azokat még nyugalmi helyzetben is. Az anyagcserénk egy magas intenzitású intervallum edzés után 24 órán keresztül még mindig ugyanabban a fokozott tempóban dolgozik.

Mivel az edzés maga nem hosszú, így időhiányban szenvedőknek ideális mozgásforma.

A tabata és a HIIT edzések között vannak különbségek, de alapjaiban hasonlóak: magas intenzitásúak és 24 órán keresztül égetik a kalóriát, s egyik sem ajánlott mindennapi edzésként.

Az egyik legjobb gyakorlat a burpee, a sprintek, a hasprések, a kitörésből ugrások váltott lábbal, a guggolásból felugrás és még számtalan sok gyakorlat.

Ha igazán fel akarjuk turbózni az edzéseinket, vagy egyszerűen kevesebb a sportra jutó időkeretünk, illetve az otthoni edzéseket részesítjük előnyben, mert nem jutunk el terembe, akkor a Tabata rapidedzés egy nagyon ideális választás. Az ilyen minimális pihenőidővel végzett magas intenzitású gyakorlatok garantálják az izzadást és a gyors fejlődést, látványos átalakulást. Természetesen fontos kihangsúlyozni, hogy sem a bemelegítésről, sem a nyújtásról nem szabad megfeledkezni és az egészséges táplálkozás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.