Menü

Nyeregbe!

Biztosan tudják sokan, hogy az egyik legjobb aerob szabadidős tevékenység a kerékpározás. Természetesen léteznek kiváló spinning edzések, vagy praktikus egy otthoni szobabiciki, de vitathatatlan, hogy kint a friss levegőn, szabadon esik a legjobban.

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

A kerékpározás segít a kalóriaégetésben, így segíti a sikeres fogyókúrát, mert egy óra alatt akár 300-400 kalóriától is megszabadulhatunk, s nagyszerű zsírégető is, miközben izmot is építhetünk.

Ahogy a legtöbb sport, úgy a biciklizés is egyfajta stresszlevezető, feszültségoldó, immunrendszert erősítő, tüdőkapacitást és koncentrációt javító tevékenység, ugyanis a hatására endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Külföldi tanulmányok kimutatták, hogy a bringázáshoz jelentős testsúlycsökkenés és testtömegindex-javulás is párosult. Azt mondják, a biciklizést nem lehet elfelejteni, s ez valószínűleg igaz is, azonban nem mindegy, hogyan közlekedünk.

Az, hogy valaki tud biciklizni, az nem jelenti azt, hogy megfelelően közlekedni is, hiszen más egy országúti, városi bicajozás, mint egy hegyi kerékpározás.

Mit is jelent városban kerékpározni? Elsősorban azt, ismerjük a közlekedési szabályokat, betartjuk a KRESZ-t, megfelelő érettséggel részt veszünk a forgalomban és rendeltetésszerűen használjuk a kerékpárunkat.

Mit mond a KRESZ? Hol tilos kerékpározni?

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja, mint például a mindkét irányból behajtani tilos táblával megjelölt, illetve az úton kerékpárral behajtani tilos táblával megjelölt utakon. A kerékpárt tolva már gyalogosnak minősülünk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen szabad tolni a kerékpárt.

Kerékpárral az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor pedig ott.

Amennyiben a kerékpárt külön nem engedélyezik, úgy a buszsávban is tilos kerékpározni, illetve - amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi -, akkor gyalogúton, gyalogos zónában, járdákon is tilos. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást: a járda ugyanis a gyalogosoké, akik mozgása (gondoljunk csak a gyerekekre, idősekre) olykor kiszámíthatatlan.

Külföldi tanulmányok szerint a járdán biciklizni 2-3-szor veszélyesebb, mint az úttesten.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, hetente 150 percet kellene mozogjunk, erre a célra pedig kiválóan alkalmas a kerékpározás. Napi 20 perc biciklizéssel már teljesítettük is ezt a kihívást! Bicajra fel!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.