Menü

Mozgáshiány

Egyre többen kényszerülünk olyan helyzetbe ahol ülőmunkát kell végeznünk, ráadásul az utóbbi időben a karantén és a pandémia jelenléte miatti home office, vagyis otthonról való munkavégzés sem segített ezen. Emiatt egyre gyakoribb a mozgásszegény életmódból adódó szervi problémák megjelenése. Ezalatt nem csak az extra kilók felszedését értjük, bár az elhízás is rengeteg veszélyt rejt magában. Kihathat az ízületekre, de a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosít, valamint a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

A rendszeres sport és testmozgás nem csak azért jó, mert segít megtartani az optimális testsúlyunkat és formában tart. Jó hatással van a csontok, porcok és ízületek egészségére, erősíti az immunrendszert, javítja a tüdőkapacitást, így a légzést és a vér oxigénellátottságát, valamint a keringéssel kapcsolat megbetegedések esélyét is csökkenti, nem beszélve izmaink karbantartásáról.

Az egyik gyakori probléma, ami mozgásszegény életmódot élők közt fordulhat elő, az a csontritkulás. Ez szó szerint a csont tömegének ritkulását jelenti, ami a szerves kalcium csontból való kiürülése miatt következik be. Egyrészt törékenyebbek lesznek így a csontok, másrészt nem lesz elég erős felület az izmok tapadásához, így azok is megsínylik idővel.

Egy másik veszélye az ülő munkának a már említett szív- és érrendszeri betegségek. Az egyik leginkább érintett része a keringési rendszerünknek a szív, hiszen ez is egy izom, amit, ha nem edzünk, gyengül és nem képes megfelelő ütemben és mennyiségben pumpálni a vért a többi szervünk, illetve testrészünk felé. Másik nagyon fontos szerep a lábaké. Ha sokat ülünk és nem mozgatjuk eleget a lábunk, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk trombózis. Ilyenkor egy vérrög keletkezik valahol az érben, ami gátolja a vér áramlását, így pedig zsibbadást és fájdalmat okoz.

A cukorbetegség egy szintén komoly probléma, ami bár nem önmagában a mozgásszegény életmódtól alakul ki, de kapcsolódik hozzá. Hiszen, ha nem mozgunk és esetleg túlsúlyt is szedünk fel emellé, akkor már elég nagy a cukorbetegség kialakulásának esélye. Szövődményei is igen súlyosak, akár végtagveszteséghez és halálhoz is vezethet. Elsődleges védekezési mód a megelőzés!

Végül pedig az ízületeinkről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az izmok és a csontok mellett ezek teszik lehetővé mozgásunkat. Ha izmaink gyengék, csontjaink pedig nem tartalmaznak elegendő szerves kalciumot, az idővel ízületi kopáshoz vezethet a nem megfelelő súrlódás következtében. Ez fájdalommal és gyulladással jár, ami nem csak kellemetlen érzés, de a mozgásban is korlátozhat.

Nem véletlen mondják tehát, hogy a legjobb ellenszer minden betegségre a megelőzés, hiszen egyszerűbb fenntartani egy egészséges életmódot, mint a kialakult problémákat kezelni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.