Menü

Kis mennyiségben gyógyszer...

…nagyobb mennyiségben méreg”. Ha jól folytatom a mondást, akkor így hangzik „egészben”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?

A vörösborral kapcsolatban úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva jó hatással van a szervezetünkre, a szív és az érrendszer egészségére és ezt kutatásokkal támasztják alá.

A vörösbor része a mediterrán étrendnek, amely köztudottan sokkal egészségesebb, mint a nyugati étrend.

A fehérborral ellentétben a vörösbor több jótékony hatással bír.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A vörösbor egészségvédő tulajdonsága nagy részben tulajdonítható annak, hogy meglehetősen gazdag antioxidánsokban, azok pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatásúak.

A szőlőben polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás is.

A cukorbetegséget megelőző jellemvonása talán furcsa lehet, hiszen a cukorbetegek nem ihatnak alkoholt, azonban a vörösbor rákellenes hatású resveratrol nevű antioxidánsának köszönhetően javítja az inzulinérzékenységet, ezzel segít megelőzni a cukorbetegséget.

Mennyi az annyi?

Naponta 250 ml jó minőségű vörösbor elfogyasztása hatásos a vastagbélrák kialakulása ellen, azonban a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet a demencia megelőzésében.

A vörösbor szívvédő hatása mellett kiváló koleszterincsökkentő, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban. A mértékletes borozgatás gátolja a vérrögképződést.

A borról kevesen gondolnánk, hogy segít a fogyásban és jó hatással van a bőrre, pedig méregtelenítő hatása gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a súlyvesztést, a bőrre pedig azért jótékony, mert hatásos a ráncok, pigmentfoltok, illetve a bőr zsírosodása ellen.

A vörösbor számos előnyét felsoroltuk az imént, de azt még nem említettük, hogy jó társaságban könnyen oldja a hangulatot, ezért hozzátartozik egy kis mértékletes borozgatás a társasági összejövetelekhez is, azonban mindig figyeljünk arra, hogy minőségi vörösbort igyunk, a tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatok egyáltalán nem jótékony hatásúak a szervezetünkre.

A magas vérnyomás súlyos szövődményei

A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mert gyakran nem jár látványos, vagy ijesztő tünetekkel. Éppen ebben áll a veszélye: sokan nem veszik komolyan az állapotot, hiszen nem érzik rosszul magukat

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

A bélflóra egészsége elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így nem árt erre is odafigyelni a rohanó mindennapokban.

Mik azok a fitoösztrogének és miért tesznek jót a hormonrendszernek?

Akár valamilyen betegség miatt, akár a korral járó menopauza miatt borul fel a hormonális egyensúly, jó hatással vannak bizonyos növényi hatóanyagok.

Irritábilis bél szindróma?

Mikor meghalljuk az orvostól a betegség nevét, elsőre csak az ugrik be, hogy ezt már egyszer hallottuk, vagy olvastuk valahol, de sokat nem mond a kifejezés. Mi is az az irritábilis bél szindróma?

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.