Menü

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

A paintball egy olyan extrém sport, ahol a játékosok fegyverei (markereknek nevezzük) zselatingolyókat lőnek ki, ezek szétpukkanásakkor festékfoltot hagynak. Igen fájdalmas, amikor valakit eltalál egy ilyen lövedék, több hétig lila-zöld-sárga foltok jelentkezhetnek a testen. Mindezek ellenére biztonságos sportnak tartják, sőt kevesebb sérülés szerezhető paintballal, mint a tenisszel.

A paintball egy amerikai eredetű sport, játszhatják kültéren és épületekben is. 1981-ben került megrendezésre az első játék 12 versenyzővel New Hampshire-ben. A játék neve „Zászlószerzés” volt, aminek első győztese az egyik kezdeményező, Ritchie White volt, aki megszerezte az összes zászlót egyetlen lövés nélkül. Az első szabadtéri paintball pálya New York államban épült Caleb Strong vezetésével. Később ő lett a PMI paintballgyártó cég igazgatója Charles Gainesszel közösen. A PMI gyakorlatilag megteremtette a paintball saját iparágát. Magyarország számos településén hoztak már létre helyeket paintballozni. Hazánkban a magyarországi paintball összefogását és nemzetközi képviseletét a Magyar Paintball Szövetség látja el. A Magyar Paintball Liga megalapítása nagy népszerűséget kölcsönzött az egész sportnak. A Liga minden évben Budapesten kerül megrendezésre és négy fordulóból áll.

Ha valaki paintballozni tervezne, akkor számos dolgot észben kell tartania. Manapság érdemes utánanézni és olvasni dolgoknak, hogy mire számíthat az ember, ne ott derüljön ki. Természetesen a pályákon szakemberek is informálják a harcolni vágyókat, hiszen első a biztonság!

A harctéren a maszkot mindig viselni kell, hiszen maszk nélküli találat komoly sérüléseket, maradandó károsodásokat okozhat. A harctéren szükséges „élesíteni” a fegyvereket, azon kívül használni szigorúan tilos, a puska csövét lefele tartjuk és nem szögezzük a másikra a pályán kívül. Aki pedig kiesett a játékból, köteles a fejére tenni a kezét, és a dead boxba menni a lehető legrövidebb úton.

Sokféle játékmód van, de a legáltalánosabb az, hogy csapatokba állnak a játékosok és másik csapat tagjait próbálják kiiktatni. Ez úgy lehetséges, ha háromszori találat ér valakit, vagy egyszer a fején (maszkján). A festékfoltoknak láthatónak és érvényesnek kell lenniük.

Érdemes zártcipőbe menni, a ruházatról sokszor az egyesület gondoskodik, de mindenképpen hosszú, mindent testrészt fedő öltözék a legmegfelelőbb. Hölgyeknek ajánlatos a mellvéd a kellemetlen fájdalmak megelőzése érdekében.

Nagypál Anna

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.