Menü

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

A paintball egy olyan extrém sport, ahol a játékosok fegyverei (markereknek nevezzük) zselatingolyókat lőnek ki, ezek szétpukkanásakkor festékfoltot hagynak. Igen fájdalmas, amikor valakit eltalál egy ilyen lövedék, több hétig lila-zöld-sárga foltok jelentkezhetnek a testen. Mindezek ellenére biztonságos sportnak tartják, sőt kevesebb sérülés szerezhető paintballal, mint a tenisszel.

A paintball egy amerikai eredetű sport, játszhatják kültéren és épületekben is. 1981-ben került megrendezésre az első játék 12 versenyzővel New Hampshire-ben. A játék neve „Zászlószerzés” volt, aminek első győztese az egyik kezdeményező, Ritchie White volt, aki megszerezte az összes zászlót egyetlen lövés nélkül. Az első szabadtéri paintball pálya New York államban épült Caleb Strong vezetésével. Később ő lett a PMI paintballgyártó cég igazgatója Charles Gainesszel közösen. A PMI gyakorlatilag megteremtette a paintball saját iparágát. Magyarország számos településén hoztak már létre helyeket paintballozni. Hazánkban a magyarországi paintball összefogását és nemzetközi képviseletét a Magyar Paintball Szövetség látja el. A Magyar Paintball Liga megalapítása nagy népszerűséget kölcsönzött az egész sportnak. A Liga minden évben Budapesten kerül megrendezésre és négy fordulóból áll.

Ha valaki paintballozni tervezne, akkor számos dolgot észben kell tartania. Manapság érdemes utánanézni és olvasni dolgoknak, hogy mire számíthat az ember, ne ott derüljön ki. Természetesen a pályákon szakemberek is informálják a harcolni vágyókat, hiszen első a biztonság!

A harctéren a maszkot mindig viselni kell, hiszen maszk nélküli találat komoly sérüléseket, maradandó károsodásokat okozhat. A harctéren szükséges „élesíteni” a fegyvereket, azon kívül használni szigorúan tilos, a puska csövét lefele tartjuk és nem szögezzük a másikra a pályán kívül. Aki pedig kiesett a játékból, köteles a fejére tenni a kezét, és a dead boxba menni a lehető legrövidebb úton.

Sokféle játékmód van, de a legáltalánosabb az, hogy csapatokba állnak a játékosok és másik csapat tagjait próbálják kiiktatni. Ez úgy lehetséges, ha háromszori találat ér valakit, vagy egyszer a fején (maszkján). A festékfoltoknak láthatónak és érvényesnek kell lenniük.

Érdemes zártcipőbe menni, a ruházatról sokszor az egyesület gondoskodik, de mindenképpen hosszú, mindent testrészt fedő öltözék a legmegfelelőbb. Hölgyeknek ajánlatos a mellvéd a kellemetlen fájdalmak megelőzése érdekében.

Nagypál Anna

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!

Laktózérzékenység kezelése

Sokakat érint a laktózérzékenység, szinte már népbetegség, azonban könnyen kezelhető, sőt, akár meg is szüntethető.