Menü

Mi az a bodorrózsa?

A vakcinák fejlesztése előtt több olyan cikk is megjelent, hogy a bodorrózsa és a zöld majom veséjéből származó sejtkultúra lehet a gyógyír a koronavírusra. De milyen növény pontosan a bodorrózsa? Mégis mennyire igaz ez a híresztelés?

A bodorrózsa (Cistus incanus) a mediterrán éghajlatú területek elterjedt növénye, az olaszok, spanyolok, görögök és törökök már évszázadok óta alkalmazzák a népgyógyászatba, mint gyulladásgátlóként, lázcsillapítóként tartják számon, de alkalmazzák légúti és megfázásos betegségek enyhítésére is. A növény másik nevei a hegyi rózsa, illetve a szuhar (mert a szuharfélék családjába tartozik). Hazánkban több helyen beszerezhető a bodorrózsa tea vagy por formájában gyógynövényboltokból, webshopokból. Étrendkiegészítőként is gyakran használatos. Teájának íze kissé kesernyés, ezért általában mézzel ízesítik. Dekoratív, lilás virágja miatt dísznövényként is egyre gyakrabban ültetik kertekbe.

1999-ben több tudományos jellegű kutatást is végeztek a bodorrózsán, és kimutatták, hogy a bodorrózsa a mikroorganizmusok terjedését és szaporodását teljes mértékben megállította, ekkor az „Európa Gyógynövénye” címet is kiérdemelte. Viszont a bodorrózsával végzett jelentősebb kutatások 2007-ben kezdődtek: a németországi Friedrich-Loeffler Immunológiai Intézet bizonyította be, hogy a Cistus incanus kivonata antivirális hatást képes kifejteni a madárinfluenza ellen. Továbbá szintén egy német cég végzett számos kutatást a CYSTUS052 jelzésű bodorrózsa kivonatával. Ez a kivonat polifenolokat tartalmaz. A polifenolok olyan vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Tehát a kutatások szerint ez a kivonat kifejezetten erős antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. A szuharfajokat ekkor hozták először összefüggésbe világjárvánnyal: 2009-ben a H1N1 pandémia idején jelentek meg olyan termékek, amelynek „influenzaellenes hatást” ígértek. Ezek után az európai kutatókat elkezdte érdekelni a bodorrózsa és annak kivonata.

Kísérletek során vírusmegelőző hatása akkor jelentkezett, ha állatok légútjába porlasztva adagolták naponta több alkalommal, ha viszont szájon át próbálták bejuttatni a szervezetbe, a várt hatás nem jelentkezett. Akkor sem volt a bodorrózsa kivonatának semmi hatása, ha már a vírusfertőzés közben alkalmazták a fertőzötteken. A legfrissebb kutatások alapján akkor érhető el a vírusellenes hatás, ha a növényi kivonat tartósan jelen van a nyálkahártyán. Tehát arról nincs bizonyított kutatási eredmény, hogy a kivonat elpusztítaná a koronavírust a szervezetben.

Vírusmegelőzés és gyulladáscsökkentés céljából bátran fogyasztható a bodorrózsa teája, szirupja, de ha a koronavírus súlyos tüneteit észleljük magunkon, semmiképpen ne kezdjünk házi kuruzslásba, hanem keressük fel háziorvosunkat.

forrás: https://www.bonshop.hu/bodorrozsa-szalas-tea-50g-2091

Miért jó a tengervíz?

Nincs is annál jobb dolog nyáron, mint amikor a napsütötte tengerparton barnulunk, pancsolunk és frissítőket iszogatunk. De abba bele sem gondolunk, hogy a sós tengervíz igazi csodaszer! Lássuk, miért is olyan jó…

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.