Menü

Egy jól működő mozaikcsalád alappillérei

A mozaikcsalád egy olyan életközösség, amelyet egy szülő és gyerekei, valamint egy másik ellenkező nemű felnőtt alkotnak, amely felnőtt esetleg szintén hozhatja saját gyermekeit a családba. Lényeges, hogy van legalább egy olyan felnőtt, akinek a gyerek(ek) a saját biológiai gyermeke(i) és ez(ek) a gyerek(ek) a másik felnőttnek nem biológiai gyermeke(i).

Ha harmonikus mozaikcsaládban szeretnénk élni, akkor érdemes figyelmet és energiát fordítanunk arra, hogy jobban megismerjük a mozaikcsalád működésének dinamikáját, sajátos buktatóit, nehézségeit és örömeit. Mert igen, nem csupán nehézséget, hanem sok örömet is átélhetünk mozaikcsaládunkban.

A legnehezebb terhet róhatja a családra, hogy a tagok egy része (vagy akár mindegyike) a közelebbi vagy távolabbi múltban átélt egy jelentős krízist, s egy fontos személy elvesztését vagy eltávolodását. Amíg a veszteségeket nem sikerül feldolgozni, addig ezek rányomhatják bélyegüket az új család életére is. Emellett a kudarcélmény (elrontott házasság) átalakulhat egy állandó félelemmé, hogy vajon ezúttal sikerül-e egyben tartani a családot, s ez a kapcsolatok minőségét alapvetően meghatározhatja, akár távolságtartóvá, akár túl szoros, merev kötéssé alakítva azokat.

A legfontosabb lépés az összecsiszolódás során, hogy a pár kialakítsa saját alrendszerének határait; legyen olyan időszak, amit csak kettesben töltenek, be lehessen zárni a hálószobaajtót, megbeszéljék egymás között a gyerekekkel kapcsolatos ügyeket. Emellett elkezd kialakulni a pótszülő-gyerek kapcsolat is; ehhez fontos, hogy az édes szülő tudjon háttérbe húzódni, és teret adni az ő interakciójuknak (például akkor, amikor egy vita során a mostohaszülő a gyerek oldalára áll).

Majd kialakul a kölcsönös bizalom és intimitás a családtagok között. Ebben az időszakban a pár már jól működik együtt a gyerekekkel kapcsolatos feladatokban, az alrendszerek világos, tiszta határokat kapnak, a mostohaszülő-gyerek kapcsolat egy őszinte, hiteles szintre lép. A pár a korábbi konfliktusos időszakok után végre egymás szövetségesévé és segítőjévé válik, a problémákat már együttes erővel tudják megoldani. A folyamat végére kialakul a közös identitás, a családtagok jól érzik magukat szerepeikben, és megfelelő erőforrásokkal rendelkeznek a felmerülő problémákkal való megküzdéshez. Kialakul a biztos kötődés, s a családi működés többé nem igényel állandó készenléti állapotot a tagoktól, hanem egy biztonságos bázissá válik.

Tanács a mozaikcsaládos anyának

Tölts minőségi időt a gyerekekkel. Néha szervezz külön programot a gyerekeiddel, amin nem feltétlenül vesz részt a pótszülő. Ebből érezni fogják, hogy az új családi felállás nem azt jelenti, hogy ők hátrébb szorulnának a szívedben.
Használd a nevét. Ne várd azt a gyerekeidtől, hogy a pótszülőt apának hívják, ne akarj belőle apukát kreálni a számukra. Az a rossz hírünk van, hogy sosem lesz az, de ez egyáltalán nem baj, mert a legjobb barátjuk és szövetségesük még lehet az életben.
Rendezd át a dolgokat. A legtöbb esetben anyához költözik az új partner, így a környezet a pótszülő számára teljesen ismeretlen. Ezért érdemes egy új otthont teremteni, ami közös családi fészek lehet mindenkinek.

A házasságod ugyanolyan fontos. Ne told háttérbe a pótapát. A gyermekeid előtt nyilvánvalóvá kell tenned, hogy az új családtag milyen szerepben van melletted.

Egy mozaikcsaládnak tehát kezdettől fogva számos nehézséggel kell szembenéznie, s valódi családdá alakulása során egy hosszabb, kihívásokkal teli utat kell végigjárnia.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.