Menü

Fergeteges fánk receptek

A farsangi időszakkal elérkezett a fánk készítés ideje is. Ma már a különböző diétákat és étrendeket követőknek sem kell aggódnia, hiszen a hagyományos receptek mellett a fánk vegán, gluténmentes és laktózmentes módon is elkészíthető.

Hagyományos túrófánk

Egyszerű és gyors „nagymama-recept”.

Ami kell hozzá:

25 dkg liszt
25 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál cukor
csipet só
1 db citrom
olaj a sütéshez

A hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a megtisztított citrom héját is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, amiből kis, egyforma méretű golyókat formázunk.

Olajat forrósítunk és óvatosan, forgatva kisütjük a kis fánkokat. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálba tesszük, hogy a felesleges olajat felfogja. Ha kész lett egy tálba tesszük őket és ízlés szerint porcukorral, gyümölcslekvárral tálaljuk.

Gluténmentes fánk

Gluténmentes lisztből készül, de ugyanolyan finom!

Amire szükség lesz:

250 g gluténmentes lisztkeverék
50 g cukor
125 ml langyos tej
20 g élesztő
1 darab tojás
30 g margarin
lekvár
olaj a sütéshez

Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Miután felfutott keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, a margarint és a tojást, majd tegyük félre és pihentessük körülbelül egy órát. Amikor szépen megkelt nyújtsuk ki a tésztát egy kis (gluténmentes) lisztes felületen és kiszaggatjuk egy nagyobb szaggatóval.

Forraljunk olajat, körülbelül egy ujjnyi mennyiséget (ez függ a fánkok méreteitől is). Amikor már forr, óvatosan tegyük bele és körülbelül oldalanként 2-2 percig süssük, amik szépen bebarnul.

Frissen, lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Vegán túrófánk

Az állati eredetű ételeket mellőzőknek sem kell fánk nélkül maradniuk, a túrót más alternatívákkal helyettesítve az ízvilág ugyanúgy finom és különleges.

Hozzávalók:

250 g vegán túró (boltban is beszerezhető, de otthon is el lehet készíteni növényi tej és ecet segítségével)
300 g liszt
10 g sütőpor
100 g cukor
50 g szóda
és 60 g növényi tej

Összekeverjük az összes hozzávalót és pihentetjük legalább negyed óráig. A tésztából kis, diónyi nagyságú golyókat formálunk, amiket olajban kisütünk. Hasonlóan a többi fánkhoz porcukorral tálaljuk, meg is forgathatjuk rendes cukorban is.

Jó étvágyat!

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.