Menü

Fergeteges fánk receptek

A farsangi időszakkal elérkezett a fánk készítés ideje is. Ma már a különböző diétákat és étrendeket követőknek sem kell aggódnia, hiszen a hagyományos receptek mellett a fánk vegán, gluténmentes és laktózmentes módon is elkészíthető.

Hagyományos túrófánk

Egyszerű és gyors „nagymama-recept”.

Ami kell hozzá:

25 dkg liszt
25 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál cukor
csipet só
1 db citrom
olaj a sütéshez

A hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a megtisztított citrom héját is. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, amiből kis, egyforma méretű golyókat formázunk.

Olajat forrósítunk és óvatosan, forgatva kisütjük a kis fánkokat. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálba tesszük, hogy a felesleges olajat felfogja. Ha kész lett egy tálba tesszük őket és ízlés szerint porcukorral, gyümölcslekvárral tálaljuk.

Gluténmentes fánk

Gluténmentes lisztből készül, de ugyanolyan finom!

Amire szükség lesz:

250 g gluténmentes lisztkeverék
50 g cukor
125 ml langyos tej
20 g élesztő
1 darab tojás
30 g margarin
lekvár
olaj a sütéshez

Első lépésként futtassuk fel az élesztőt. Miután felfutott keverjük hozzá a cukrot, a lisztet, a margarint és a tojást, majd tegyük félre és pihentessük körülbelül egy órát. Amikor szépen megkelt nyújtsuk ki a tésztát egy kis (gluténmentes) lisztes felületen és kiszaggatjuk egy nagyobb szaggatóval.

Forraljunk olajat, körülbelül egy ujjnyi mennyiséget (ez függ a fánkok méreteitől is). Amikor már forr, óvatosan tegyük bele és körülbelül oldalanként 2-2 percig süssük, amik szépen bebarnul.

Frissen, lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Vegán túrófánk

Az állati eredetű ételeket mellőzőknek sem kell fánk nélkül maradniuk, a túrót más alternatívákkal helyettesítve az ízvilág ugyanúgy finom és különleges.

Hozzávalók:

250 g vegán túró (boltban is beszerezhető, de otthon is el lehet készíteni növényi tej és ecet segítségével)
300 g liszt
10 g sütőpor
100 g cukor
50 g szóda
és 60 g növényi tej

Összekeverjük az összes hozzávalót és pihentetjük legalább negyed óráig. A tésztából kis, diónyi nagyságú golyókat formálunk, amiket olajban kisütünk. Hasonlóan a többi fánkhoz porcukorral tálaljuk, meg is forgathatjuk rendes cukorban is.

Jó étvágyat!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?