Menü

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

A koronavírus idején különösen jó játszani az otthoniakkal, kicsit lazítunk, szórakozunk, és minőségi időt töltünk együtt a családdal. De számos más előnye is van a társasjátékoknak. A kicsik megtanulnak nyerni és veszíteni. Igen, sokszor sírás a vége a vesztésnek, de megtanulják, hogy az életnek ez is a része és könnyen kell vennünk az akadályokat és meg kell birkóznunk velük. Ha pedig nem sikerül, újra kell próbálni.

Sok társas van, ami tanít, vagy képességeket fejleszt. Vannak tipikusan olyan társasjátékok, amiket az oktatás során pedagógusok is alkalmaznak. Manapság már olyan társasjátékok is vannak, amik kifejezetten tanulási célra alkottak. Ilyenek a kémiai, fizikai társasok, ahol kísérletezni is lehet.

A szülők leginkább azért támogatják a társasozást, mert a gyerek kicsit leteszi a mobilkommunikációs eszközt, vagy felül a számítógép elől és úgymond „értelmes” játékkal játszik. Sok játék fejleszti a kommunikációs készségeket és a szókincset, miközben a telefonos kommunikáció során ezek folyamatosan kopnak.

De vannak olyanok, akik kifejezette hobbiként űzik a társasjátékozást. Ha van már egy kialakult baráti társaság, akkor szívesen ülnek le és próbálnak ki új vagy esetleg hagyományos társasokat. Vannak olyanok is, akik ebből élnek meg, hogy társasokról vlogolnak és tesztelik őket. Bizony, mi minden van már?! Az ilyen társaságok akár saját szabályokkal bővítik a régi játékokat, és új értelmet adnak egy-egy már megunt játéknak. Nagyobb városokban már kifejezetten társasjátékozó bárok, kocsmák és helyek alakultak ki, ahol összegyűlhet a csapat. Azonban akár új barátságokat is lehet kötni.

A felnőtt társaságok máshogyan is értékelhetik a társasozást. Jobban megismerhetik egymás személyiségét, vagy, hogy bizonyos dolgokban hogyan gondolkodik a másik. Fejlődhet kreativitás, a megoldási képesség. Átléphetik a komfortzónákat és saját határaikat. És egy kicsit más szerepbe bújhatunk: kipróbálhatjuk magunkat régészként, betörőként, űrhajósként és a lehetőség végtelen.

Nagypál Anna

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.