Menü

Tippek, praktikák forralt bor készítéshez

Végre itt az advent, végre van néhány nyugodt óránk. Egy tányér keksz, gyertyafény és és egy bögre forralt bor teszi tökéletessé a békés hangulatot.

Saját készítésű forralt bor: a megfelelő bor kiválasztása

A jó forralt bor alapja a jó bor. Vörös, fehér, a kettő keveréke vagy rozé legyen? Ez ízlés dolga. Fontos, hogy jó minőségű és száraz vagy félszáraz bor legyen. Ideálisak a gyümölcsös jegyekkel bíró borok, melyek aromája nem vész el a forralt bor jellegzetes fűszerei mellett. A bor sav- és csersavtartalma legyen alacsony, hogy ne rontsa el a forró ital ízét. A barrique borok nem alkalmasak forralt bor készítésére, mert a tölgyfa hordóban való érés során tanninok halmozódnak fel a borban. A csersavak erős íze a hevítés során fokozódik és kellemetlenül előtérbe kerül.

A megfelelő vörös- és fehérbor fajták forralt borhoz

A bor megvásárlásakor semmi esetre sem kell nagy költségekbe vetnie magát. Egy magyar termőterületről származó asztali vagy tájbor tökéletesen megfelel. Kiválóak erre a célra a zweigelt, Pinot noir fajták vagy merlot fiatal vörösborai. Fehér forralt borhoz az enyhén fanyar fajták ajánlottak, mint a szilváni, a szürkebarát és a rizling.

Alma és egyebek: forralt bor – kicsit másként

Próbáljon ki nyugodtan különféle variációkat. Egy rozé, egy alma- vagy körtebor, valamint a piros gyümölcsborok változatosságot jelentenek az ízvilágban, a bögrében. A forralt borhoz való jellegzetes fűszerekkel ízesítve az áfonya-, rebarbara- vagy bodzavirágbor ugyanúgy karácsonyi hangulatot áraszt. De néhány darab friss gyümölcs is jót tesz a gyümölcsös ízvilágú nedűből készült forralt bornak.

Milyeneket fűszerek illenek a forralt borhoz?

A forralt bor fűszerek nélkül olyan, mint a leves só nélkül. Szerencsére ez a forró ital nagyon egyszerűen felturbózható. Csak néhány mozdulat az egész. Az egyszerű forralt borhoz tegyen néhány egész szegfűszeget, egy-két rúd fahéjat, valamint citrom, ill. narancshéjat a lábosba. Ez az alapkeverék aztán még tetszés szerint kiegészíthető. Attól függően, hogy milyen ízvilágot kedvel, a következő fűszereket adhatja a borhoz csak úgy, önmagában, vagy teatojásba téve:

Erős és fanyar fűszerek:

gyömbér

babérlevél

szegfűbors

piros bors

csillagánizs

Édeskés-fűszeres fűszerek:

édesköménymag

kardamom

koriandermag

szerecsendió-virág

vanília

borókabogyó

Élvezet a másnaposság veszélye nélkül

A forralt bor 7-14,5% alkoholt tartalmaz, és gyorsabban bekerül a véráramba, mint a hideg italok. A melegnek köszönhetően jobb lesz az emésztőszervek vérellátása, és az alkohol gyorsan felszívódik. A magas cukortartalom pedig még inkább meggyorsítja a folyamatot. Így egy bögrével pillanatok alatt máris 0,3 ezrelék lesz a véralkoholszint. Vagyis, aki kormányhoz ül, jobb, ha vigyáz a forralt borral. Aki nem szeretne alkoholt inni, annak ajánlottak a „forgásmentes” forralt bor receptek: nagyon könnyen készíthet alkoholmentes puncsot, ha a vörös- vagy fehérbort azonos arányban helyettesíti szőlőlével és fekete teával. Gyerekeknek szánt puncshoz használjon gyümölcsteát. Ezekhez jönnek aztán a forralt bor fűszerek, a narancskarikák vagy más gyümölcs, és már kész is. Aki szereti, használhat almalevet, narancslevet, meggy- vagy feketeribizli levet, és megalkothatja kedvenc keverékét. A fűszerezésre „a kevesebb több” elve érvényes, hogy az ízkavalkád ne legyen túl vad.

Egy liter puncsban egy rúd fahéj, néhány szegfűszeg, egy csillagánizs és két kardamomhüvely harmonikus ízű italt eredményez.

Szerző: Udvari Fanni

Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.

Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.

Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.