Menü

Ínycsiklandozó receptek Mikulásra

Mindjárt itt van a karácsony, de előtte még van nekünk egy december 6-ánk is, amikor ugyebár meglátogat minket a Mikulás.

MÉZESKALÁCS GOLYÓK SÜTÉS NÉLKÜL

HOZZÁVALÓK

25dkg darált háztartási keksz

10dkg porcukor

1csom vaníliás cukor

2ek cukrozatlan kakaópor

2tk mézeskalács fűszerkeverék

1ek rum

12.5dkg margarin

0.5dl tej

A forgatáshoz:

4ek darált keksz

1csip mézeskalács fűszerkeverék

ELKÉSZÍTÉS: Az alapanyagokat egy kisebb tálba mérjük, majd alaposan összedolgozzuk. Diónyi adagokat veszünk ki belőle, és nedves tenyérrel mindből golyókat sodrunk. Egy tányérba szórjuk a darált kekszet, amiben elkeverjük a fűszerkeveréket. Megforgatjuk benne a golyókat, és azonnal kínáljuk.

MÉZES PUSZEDLI ÚJRAÉRTELMEZVE

HOZZÁVALÓK

10dkg datolya magozva

5dkg mazsola

5dkg vaj

1db citrom reszelt héja

1ek méz

1db l-es tojás

1db tojássárgája

2ek szezámmag liszt

3ek zabpehely liszt

2ek darált dió

0.5mk szódabikarbóna

1db tojásfehérje

3ek porcukor vagy eritritpor

1db citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS

A datolyát, a mazsolát, a puha vajat, a citrom lereszelt héját, a mézet, a tojást, és a tojás sárgáját turmixgépbe rakjuk és homogénre mixeljük. Egy tálba kimérjük a liszteket, a darált diót és a szódabikarbónát. A száraz anyagot jól elkeverjük, majd a datolyás masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire diónyi méretű halmokat adagolunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. A tojásfehérjét kissé felverjük, majd hozzáadjuk az eritritet és a citromhéjat, és simára keverjük. Ecsettel a kisült, és még forró süteményeket a tepsin megkenjük. Amikor a máz megszilárdult leszedhetjük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

MANDULÁS KÓKUSZGOLYÓ

HOZZÁVALÓK

15dkg liszt

5dkg darált mandula

5dkg cukor

1csom vaníliás cukor

10dkg vaj

1db tojássárgája

10dkg porcukor

5dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

Robotgéppel összedolgozzuk a lisztet a darált mandulával, 1 csipet sóval, a feldarabolt vajjal, valamint a tojássárgájával. Kézzel sima tésztává gyúrjuk, és két egyforma cipót formázunk belőle. Mindkettőt folpackba csomagoljuk, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A cipókból kb. 3 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és kb. 20 szeletre felvágjuk őket. Az ezekből formázott golyókat két, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokos sütőben tepsinként kb. 12 percig sütjük őket. Összekeverjük a porcukrot a kókuszreszelékkel. Megforgatjuk benne a forró tésztagolyókat, majd hagyjuk kissé hűlni őket.

KARÁCSONYI BATTENBERG

HOZZÁVALÓK

17dkg vaj

17dkg cukor

4db tojás

1tk vanília aroma

17dkg liszt

2ek tej

1ek kakaópor

10dkg kandírozott gyümölcs

fondan

marcipán

ELKÉSZÍTÉS

A hozzávalókat megfelezzük, mert az egyik piskótánk csokis a másik pedig gyümölcsös lesz. A vajat a cukorral a vanília aromával és a tojásokkal elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Az egyik masszába belekeverjük a gyümölcsöt, a másikból pedig egy evőkanál lisztet elveszünk és helyette egy evőkanál kakaóport keverünk bele. A két piskótát püspökkenyér formában, külön-külön, 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük.

Ha megsültek, mindkettőnek levágjuk a széleit és a tetejét is egyenesre, majd félbevágjuk őket. Egymás mellé teszünk egy gyümölcsös és egy kakaós rudat majd megkenjük lekvárral (én naspolya lekvárt használtam), majd összeillesztjük. Ezután megkenjük a tetejét is lekvárral, és a gyümölcsös fölé kakaós rudat a kakaós fölé pedig gyümölcsös rudat teszünk, amit szintén körbekenünk lekvárral. Szorosan betekerjük folpackba, és fél órát hagyjuk pihenni, hogy jól összetapadjanak a rudak. Kicsomagoljuk és fondanttal bevonjuk majd tetszés szerint díszítjük.

Szerző: Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!