Menü

Tippek kültéri maszkviseléshez

Már több, mint egy hete kötelező a maszkviselés kültéren is a nagyobb városokban. Szegeden pedig arra jutottak a fizikusok, hogy az egyszerű sebészeti maszk is kiszűri a levegőből a kórokozók 95 százalékát, a legjobbak hatásfoka pedig 99,5 százalék. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy bárhová is megyünk arcunkat el kell takarni. Azt tudjuk, hogy beltérre milyen védőeszköz javasolt, de kültérre ilyen ajánlás nem érkezett. Ugyanakkor más szempontok is vannak.

Az, hogy odakinn is maszkot kell viselnünk, nem tette egyszerűbbé az életünket. A zárt terekből alig várjuk, hogy a friss levegőre menjünk. Ez a lehetőség csak a tíz ezer fő alatti településeken, máshol a saját udvarunkban, valamint az egyéni sport vagy ha zöld területen tartózkodunk, akkor van rá lehetőségünk. Tehát a kinn tartózkodás, egy séta vagy ha kerékpárral megyünk valahová akkor kell a maszk.

Az eddigi tapasztalataim alapján a legtöbben az egyszerű sebészeti maszkot használják kültérre is. Ennek tekintetében úgy vélem, hogy egyrészt rendeltetésszerűen nem erre találták ki, másrészt ha nem is számít sportnak a közlekedés, fizikai aktivitással jár. Harmadrészt kültéren mások a viszonyok, mint beltéren.

A fizikai aktivitás gyorsabb légzést, izzadást, párásodást okoz, ami elég kellemetlen. S akár arcunk is megfázhat, arcüreg problémáink keletkezhetnek.

A más bel-és kültéri viszonyok alatt pedig a légszennyezettségi körülményeket értem. Ugyanis a kutatások szerint ez súlyosbító körülmény a koronavírusos esetek és más kórokozók tekintetében is. Magyarországon a szálló por okoz visszatérő problémákat. Ezek közül a nem kiülepedő részecskék, melyek 10 mikrométernél kisebbek lejuthatnak a tüdőhöz. Ez azért veszélyes, mert a vírusok könnyen hozzátapadhatnak például szén vagy víz részecskékhez. Erről pedig hallunk a híradásokban is, hogy ez azért problémás, mert hosszabb ideig lebegnek adott légtérben. Így növeli a betegségek kialakulásának esélyét.

A szálló por forrása többnyire természetes eredetű, de hozzátesz a közlekedés különösen a dízel üzemű autók, motorok az ipar, és háztartások egy része fűtéstől függően. Tehát bizonyos mértékben lehet hatásunk is rá.

Érdemes figyelni az erre vonatkozó szmogtérképet. Ahol a levegőhigiénés index alapján érdemes mellőzni a kinti hosszabb tevékenységet, ha egészségtelen vagy veszélyes a levegő minősítése. Ekkor légszűrő eszköz használata egyébként is javasolt.

Úgy vélem e problémákat együttesen a korábban beltéri használatra nem javasolt kilégzőszelepes maszkokkal lehet megoldani. Ezek gyakran aktív szénszűrővel, valamint több rétegrenddel el vannak látva. Gyakorlatilag légszűrő maszkként ismerjük, amely a levegőben lévő szennyező anyagok belélegzését szinte teljesen megakadályozza, így kórokozóktól is megfelelően véd. A szelep pedig segít leküzdeni az arc izzadását. E maszkok kiképzése vastagabb, anyaga jobban szárad, mosható, betétje cserélhető, FFP2 és FFP3 kategóriások.

Plusz egy problémát jelent sokak számára a párásodó szemüveg. Ezt egy filléres trükkel megoldhatjuk. A szemüveg lencséket mossuk meg szappanos vízzel. Csepegtessük le, hagyjuk megszáradni vagy töröljük meg egy puha kendővel. Ezután maszkviselés során elvileg a párásodásnak búcsút inthetünk. Időnként a a kezelést érdemes megismételni.

Összességében úgy vélem, több szempontot érdemes figyelembe venni kültéri védőeszköz használatkor, melyeknek nem feltétlenül tesz eleget az általános sebészeti maszk. Ezért érdemes legalább kettő darab védőeszközt használni. Legalább egyet beltérre egyet pedig kültérre. Az eddigi tapasztalataim kifejezetten jók kerékpáros közlekedésben is a több rétegű szelepes légszűrő maszkkal, mely a rétegrend kialakítása okán a kórokozók kiszűrésére is alkalmas, úgyhogy bátran ajánlom. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?