Menü

Tippek kültéri maszkviseléshez

Már több, mint egy hete kötelező a maszkviselés kültéren is a nagyobb városokban. Szegeden pedig arra jutottak a fizikusok, hogy az egyszerű sebészeti maszk is kiszűri a levegőből a kórokozók 95 százalékát, a legjobbak hatásfoka pedig 99,5 százalék. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy bárhová is megyünk arcunkat el kell takarni. Azt tudjuk, hogy beltérre milyen védőeszköz javasolt, de kültérre ilyen ajánlás nem érkezett. Ugyanakkor más szempontok is vannak.

Az, hogy odakinn is maszkot kell viselnünk, nem tette egyszerűbbé az életünket. A zárt terekből alig várjuk, hogy a friss levegőre menjünk. Ez a lehetőség csak a tíz ezer fő alatti településeken, máshol a saját udvarunkban, valamint az egyéni sport vagy ha zöld területen tartózkodunk, akkor van rá lehetőségünk. Tehát a kinn tartózkodás, egy séta vagy ha kerékpárral megyünk valahová akkor kell a maszk.

Az eddigi tapasztalataim alapján a legtöbben az egyszerű sebészeti maszkot használják kültérre is. Ennek tekintetében úgy vélem, hogy egyrészt rendeltetésszerűen nem erre találták ki, másrészt ha nem is számít sportnak a közlekedés, fizikai aktivitással jár. Harmadrészt kültéren mások a viszonyok, mint beltéren.

A fizikai aktivitás gyorsabb légzést, izzadást, párásodást okoz, ami elég kellemetlen. S akár arcunk is megfázhat, arcüreg problémáink keletkezhetnek.

A más bel-és kültéri viszonyok alatt pedig a légszennyezettségi körülményeket értem. Ugyanis a kutatások szerint ez súlyosbító körülmény a koronavírusos esetek és más kórokozók tekintetében is. Magyarországon a szálló por okoz visszatérő problémákat. Ezek közül a nem kiülepedő részecskék, melyek 10 mikrométernél kisebbek lejuthatnak a tüdőhöz. Ez azért veszélyes, mert a vírusok könnyen hozzátapadhatnak például szén vagy víz részecskékhez. Erről pedig hallunk a híradásokban is, hogy ez azért problémás, mert hosszabb ideig lebegnek adott légtérben. Így növeli a betegségek kialakulásának esélyét.

A szálló por forrása többnyire természetes eredetű, de hozzátesz a közlekedés különösen a dízel üzemű autók, motorok az ipar, és háztartások egy része fűtéstől függően. Tehát bizonyos mértékben lehet hatásunk is rá.

Érdemes figyelni az erre vonatkozó szmogtérképet. Ahol a levegőhigiénés index alapján érdemes mellőzni a kinti hosszabb tevékenységet, ha egészségtelen vagy veszélyes a levegő minősítése. Ekkor légszűrő eszköz használata egyébként is javasolt.

Úgy vélem e problémákat együttesen a korábban beltéri használatra nem javasolt kilégzőszelepes maszkokkal lehet megoldani. Ezek gyakran aktív szénszűrővel, valamint több rétegrenddel el vannak látva. Gyakorlatilag légszűrő maszkként ismerjük, amely a levegőben lévő szennyező anyagok belélegzését szinte teljesen megakadályozza, így kórokozóktól is megfelelően véd. A szelep pedig segít leküzdeni az arc izzadását. E maszkok kiképzése vastagabb, anyaga jobban szárad, mosható, betétje cserélhető, FFP2 és FFP3 kategóriások.

Plusz egy problémát jelent sokak számára a párásodó szemüveg. Ezt egy filléres trükkel megoldhatjuk. A szemüveg lencséket mossuk meg szappanos vízzel. Csepegtessük le, hagyjuk megszáradni vagy töröljük meg egy puha kendővel. Ezután maszkviselés során elvileg a párásodásnak búcsút inthetünk. Időnként a a kezelést érdemes megismételni.

Összességében úgy vélem, több szempontot érdemes figyelembe venni kültéri védőeszköz használatkor, melyeknek nem feltétlenül tesz eleget az általános sebészeti maszk. Ezért érdemes legalább kettő darab védőeszközt használni. Legalább egyet beltérre egyet pedig kültérre. Az eddigi tapasztalataim kifejezetten jók kerékpáros közlekedésben is a több rétegű szelepes légszűrő maszkkal, mely a rétegrend kialakítása okán a kórokozók kiszűrésére is alkalmas, úgyhogy bátran ajánlom. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.