Menü

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Nincs a világon még egy olyan állatfaj, amellyel annyira szoros lenne az emberiség kapcsolata, mint a kutyával. A barátság ősi időkre nyúlik vissza: a farkas volt az első élőlény, amelyet az emberek háziasítottak. Hogy ez pontosan mikor történt, arról megoszlanak a vélemények, ahogyan arról is, hogy az emberek miért kezdtek el háziasítani. Az utóbbi kérdésre a legkézenfekvőbb válasz az, hogy az emberek a háziasított állatokkal a lakóhelyüket akarták védelmezni a vadállatokkal szemben. A farkasok és a kutyák genetikája nagymértékben megegyezik, de a kutyák anyagcseréje és emésztése valamelyest alkalmazkodott az ember mellett folytatott életmódhoz. Valamint tény, hogy a kutyák természetüknél fogva sokkal könnyebben szocializálódnak az emberek között, és bár a kölyökkorától kézhez szoktatott farkas képes együttműködni a gazdájával, olyan simulékony, kommunikatív és szeretetteljes sosem lesz, mint a háziebek.

Mára már az ember és a kutya kapcsolata szimbiotikussá vált. Ennek legfőbb oka, hogy mindkét fél rendkívül társas és alapvetően vágyik a szeretetre és a kötődésre. Azonban az is fontos, hogy a kutyák személyiségét a genetika mellett a környezet is komolyan befolyásolja. A kutyák számára a legfontosabb vonások a: nyugodtság, társaság, taníthatóság és bátorság.

Szintén fontos, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi beszédet. Az teljesen egyértelmű, hogy a kutyák értik és érzékelik az emberi beszéd módját, a hanglejtést a hangstílust és néhány szót is, ilyenek például az ül, fekszik, gyere ide.

Ezen felül azonban az állatok értik a mondatokat és az összetett kifejezéseket is, nyilván nem úgy ahogyan más emberek, de tipikus példa, hogy ha egy ember nyaralásról beszél a kutyája előtt, akkor az megérzi, azt anélkül is, hogy mondjuk az ember a ruháit pakolná a kutyája előtt, vagy betenné azokat az autóba, amiből a kutya egyértelműen következtethet (ha már látott ilyet), hogy a gazdája el fog menni.

Valamint a kutyák képesek az emberek érzelmeit is megérteni és utánozni. Ha egy ember szomorú akkor sokszor a kutya is az. Megérzik azt is, ha egy ember beteg és próbálják vigasztalni a gazdájukat, valamint segítséget nyújtani neki.

A kutya és a gazdája között szintén nagyon fontos a szemkontaktus, a kutyákban a legtöbb kutatás szerint szeretethormon szabadul fel ha látják a gazdájukat, és ez fordítva is igaz. A kapcsolatok kialakítását tovább segíti a tény, hogy az állatok fel tudják mérni, hogy egy-egy ember segítséget vagy éppen akadályt jelent számukra. Mivel az ebek memóriája kimagasló, ha egy személyhez sok jó élményük kötődik, arra később is emlékezni fog.

Egyedi természetük miatt rengeteg szempontból hasonlítanak ránk, nem csoda, hogy sokan az ember legjobb barátjaként tekintenek rájuk.

Szabó Máté

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.