Menü

Miért a kutya az ember legjobb barátja?

Nincs a világon még egy olyan állatfaj, amellyel annyira szoros lenne az emberiség kapcsolata, mint a kutyával. A barátság ősi időkre nyúlik vissza: a farkas volt az első élőlény, amelyet az emberek háziasítottak. Hogy ez pontosan mikor történt, arról megoszlanak a vélemények, ahogyan arról is, hogy az emberek miért kezdtek el háziasítani. Az utóbbi kérdésre a legkézenfekvőbb válasz az, hogy az emberek a háziasított állatokkal a lakóhelyüket akarták védelmezni a vadállatokkal szemben. A farkasok és a kutyák genetikája nagymértékben megegyezik, de a kutyák anyagcseréje és emésztése valamelyest alkalmazkodott az ember mellett folytatott életmódhoz. Valamint tény, hogy a kutyák természetüknél fogva sokkal könnyebben szocializálódnak az emberek között, és bár a kölyökkorától kézhez szoktatott farkas képes együttműködni a gazdájával, olyan simulékony, kommunikatív és szeretetteljes sosem lesz, mint a háziebek.

Mára már az ember és a kutya kapcsolata szimbiotikussá vált. Ennek legfőbb oka, hogy mindkét fél rendkívül társas és alapvetően vágyik a szeretetre és a kötődésre. Azonban az is fontos, hogy a kutyák személyiségét a genetika mellett a környezet is komolyan befolyásolja. A kutyák számára a legfontosabb vonások a: nyugodtság, társaság, taníthatóság és bátorság.

Szintén fontos, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi beszédet. Az teljesen egyértelmű, hogy a kutyák értik és érzékelik az emberi beszéd módját, a hanglejtést a hangstílust és néhány szót is, ilyenek például az ül, fekszik, gyere ide.

Ezen felül azonban az állatok értik a mondatokat és az összetett kifejezéseket is, nyilván nem úgy ahogyan más emberek, de tipikus példa, hogy ha egy ember nyaralásról beszél a kutyája előtt, akkor az megérzi, azt anélkül is, hogy mondjuk az ember a ruháit pakolná a kutyája előtt, vagy betenné azokat az autóba, amiből a kutya egyértelműen következtethet (ha már látott ilyet), hogy a gazdája el fog menni.

Valamint a kutyák képesek az emberek érzelmeit is megérteni és utánozni. Ha egy ember szomorú akkor sokszor a kutya is az. Megérzik azt is, ha egy ember beteg és próbálják vigasztalni a gazdájukat, valamint segítséget nyújtani neki.

A kutya és a gazdája között szintén nagyon fontos a szemkontaktus, a kutyákban a legtöbb kutatás szerint szeretethormon szabadul fel ha látják a gazdájukat, és ez fordítva is igaz. A kapcsolatok kialakítását tovább segíti a tény, hogy az állatok fel tudják mérni, hogy egy-egy ember segítséget vagy éppen akadályt jelent számukra. Mivel az ebek memóriája kimagasló, ha egy személyhez sok jó élményük kötődik, arra később is emlékezni fog.

Egyedi természetük miatt rengeteg szempontból hasonlítanak ránk, nem csoda, hogy sokan az ember legjobb barátjaként tekintenek rájuk.

Szabó Máté

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?