Menü

Környezetbarát takarítás

A háztartás önmagában is tele van olyan dolgokkal, amik károsak a környezetnek és az egészségnek egyaránt. A lakás környezetbaráttá tétele pedig nehéz feladat, de vannak olyan praktikák, amikkel egyszerűen és költséghatékonyan tudunk házilag előállítani tisztítószereket.

Olyan alapanyagokból készülnek ezek a tisztítószerek, amiket már régen is sikerrel használtak takarításkor, valamint a modern tisztítószerekben is jelen vannak. Ilyen például az ecet vagy a citromsav, amikkel önmagukban is neki lehet állni a takarításnak.

Bármilyen hétköznapi szennyeződésre jó az ecetből, szódabikarbónából és szabadon választható illóolajból készülő tisztítószer. A reggeli után koszos asztalra, a konyhapulton kiömlött kávéra és hasonló könnyebben eltávolítható foltokra hasznos ez a keverék. Csak öntsük egybe a hozzávalókat egy üvegben, töltsük fel vízzel és rázzuk össze, majd egy szórófejet is illesszünk rá. Készen is van!

A konyha és a fürdőszoba csempéink gyakori a vízkő, amiket a megszokott vízkőoldó szereken túl egyszerűbben is el lehet távolítani. Az ecet és a citromsav is alkalmas a szerepre. A citromsavból két evőkanálnyit tegyünk fél liter vízhez, majd szórófejes üvegbe tároljuk és így használjuk. Az ecet esetén a hígítás aránya más, 1/3 ecethez kell 2/3 víz.

A konyha többi, más célból tartott lakója is bírhat olyan tulajdonságokkal, amik hasznosak a takarításkor. A szódabikarbóna például segít a zsíroldásban, a különböző növényi olajok pedig a szennyeződések ellen használhatók, valamint fafelületek ápolására is alkalmasak. A környezetbarát, házi tisztító szerek alapját a szódabikarbóna, a citromsav és az ecet adják, ezeket megfelelő arányban kombinálva különböző helyekre specifikus tisztítószereket nyerhetünk. Természetesen oda kell figyelni mit, hova használunk. Az ecetből készített szereket például nem szabad alkalmazni márvány és gránit, valamint terméskő felületeken.

A tudatosság itt is kulcsfogalom, hiszen, ha átgondoltan, egyszerűen választunk tisztítószereket, kevesebb műanyagot és más káros anyagot dobunk el hulladékként. Amellett, hogy a világjárvány miatt különösen is oda kell figyelni a higiéniára, nem szabad elfelejteni, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. A tudatos hozzáállás indítja el kis lépésekben az egész életmód megváltozását, amivel már konkrét hatásokat is elérhetünk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?