Menü

Rendet gyorsan!

Megakadt a szemem egy „rendrakás gyorsan” címmel indító cikknél, s mivel ez a téma nálunk fokozottan aktuális sokszor, természetesen a megnyitásra kattintottam.

A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll: elsőként a felesleges lom kiszelektálásából, és a megmaradt, használható tárgyak, játékok okos rendszerezéséből, s mindez könnyen megvalósítható a gyakorlati, hétköznapi életben.

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk.

Ilyenek a régi, felhalmozott műanyag dobozok, kinőtt, kihízott, vagy sose hordott ruhák, kopott, elhasznált cipők, lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában, vagy rég megbontott és nem használt kozmetikumok és még sorolhatnám a gyerekek kismillió kütyüivel, törött játékaival, számtalan rajzaival, a pincében és garázsban lévő lomról nem is beszélve.

Néhány apró trükk nagyon sokat segíthet a hatékony rendrakásban, melyek ezek?

Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha minden összevissza van. Legyen mindennek helye és oda kerüljön vissza.

Érdemes átgondolni, hogy azt a ruhát, amit 5 éve nem vettünk fel, meddig akarjuk feleslegesen tárolni még. Ideje átválogatni!

Rendszerezzünk! A gyerekszobai játékok esetében főnyeremény a tárolódobozok és kosarak használata.

Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban! Legyen az rattan kosár, fonott műanyag rekesz, vagy műanyag doboz, alakítsuk ki a saját rendszerünket.

Minimál stílus! Az üveges vitrinek korszaka lejárt, ahogy a nyitott polcoké is, minden porfogót szelektáljunk és rakjunk el szem elől.

Rendezetlen számlák, befizetésre váró csekkek, papírhalmaz… Néhány pofás állítható irattartó papucs, tároló és mappa, s máris minden átlátható.

A szortírozást érdemes szobáról-szobára végezni, így kisebb az esély, hogy valami kimarad. Akár tehetünk egy napra egy helyiséget is, nem kell feltétlen mindennel egy nap alatt végezni. s a családtagokat is be lehet vonni a takarításba, rendrakásba.

Sokszor addig-addig halogatjuk a rendrakást, hogy végül már túl nagy lelki erőre van szükség ahhoz, hogy rászánjuk magunkat. Kupis lakást nem csak nehezebb tisztán tartani, hanem elveszik benne az otthonunk szépsége. Hiába fektetünk sok energiát otthonunk megszépítésébe, felújításába, berendezésébe, megépítésébe, kialakításába, ha állandóan sok kacat van elöl. Szelektáljunk rendszeresen, évszakváltásnál és nagytakarítás előtt mindenképpen.

Ezekkel a trükkökkel 5-10 perc a rendrakás, s a fenti tippeket alkalmazva egy rendezett, áttekinthető otthon vár majd minket haza esténként.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Környezettudatosan táplálkozol? Erre érdemes figyelned

Egészségünk megőrzése mellett az utóbbi időben a környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapjainkban. Mind többen választanak olyan élelmiszert, melyek előállítása kisebb terhelést jelent a környezetre, például kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztanak, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térnek át. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tisztán növényi táplálkozás veszélyekkel is jár, hiszen számos fontos vitaminból – például a B-vitamin – sokszor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünknek