Menü

Rendet gyorsan!

Megakadt a szemem egy „rendrakás gyorsan” címmel indító cikknél, s mivel ez a téma nálunk fokozottan aktuális sokszor, természetesen a megnyitásra kattintottam.

A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll: elsőként a felesleges lom kiszelektálásából, és a megmaradt, használható tárgyak, játékok okos rendszerezéséből, s mindez könnyen megvalósítható a gyakorlati, hétköznapi életben.

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk.

Ilyenek a régi, felhalmozott műanyag dobozok, kinőtt, kihízott, vagy sose hordott ruhák, kopott, elhasznált cipők, lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában, vagy rég megbontott és nem használt kozmetikumok és még sorolhatnám a gyerekek kismillió kütyüivel, törött játékaival, számtalan rajzaival, a pincében és garázsban lévő lomról nem is beszélve.

Néhány apró trükk nagyon sokat segíthet a hatékony rendrakásban, melyek ezek?

Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha minden összevissza van. Legyen mindennek helye és oda kerüljön vissza.

Érdemes átgondolni, hogy azt a ruhát, amit 5 éve nem vettünk fel, meddig akarjuk feleslegesen tárolni még. Ideje átválogatni!

Rendszerezzünk! A gyerekszobai játékok esetében főnyeremény a tárolódobozok és kosarak használata.

Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban! Legyen az rattan kosár, fonott műanyag rekesz, vagy műanyag doboz, alakítsuk ki a saját rendszerünket.

Minimál stílus! Az üveges vitrinek korszaka lejárt, ahogy a nyitott polcoké is, minden porfogót szelektáljunk és rakjunk el szem elől.

Rendezetlen számlák, befizetésre váró csekkek, papírhalmaz… Néhány pofás állítható irattartó papucs, tároló és mappa, s máris minden átlátható.

A szortírozást érdemes szobáról-szobára végezni, így kisebb az esély, hogy valami kimarad. Akár tehetünk egy napra egy helyiséget is, nem kell feltétlen mindennel egy nap alatt végezni. s a családtagokat is be lehet vonni a takarításba, rendrakásba.

Sokszor addig-addig halogatjuk a rendrakást, hogy végül már túl nagy lelki erőre van szükség ahhoz, hogy rászánjuk magunkat. Kupis lakást nem csak nehezebb tisztán tartani, hanem elveszik benne az otthonunk szépsége. Hiába fektetünk sok energiát otthonunk megszépítésébe, felújításába, berendezésébe, megépítésébe, kialakításába, ha állandóan sok kacat van elöl. Szelektáljunk rendszeresen, évszakváltásnál és nagytakarítás előtt mindenképpen.

Ezekkel a trükkökkel 5-10 perc a rendrakás, s a fenti tippeket alkalmazva egy rendezett, áttekinthető otthon vár majd minket haza esténként.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.