Menü

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Elérkezett a július, ami egyet jelent azzal is, hogy ismét kipróbálhatjuk egy hónapig, milyen műanyagmentesen élni. A kezdeményezés nem újkeletű, már több éve telik el a nyár második hónapja a környezettudatosság jegyében. A koronavírus-járvány miatt talán kicsit háttérbe szorul, de aktualitását és fontosságát nem veszti el.

Divatos kihívás vagy valódi próba

A műanyagmentes július felfogható kihívásként vagy gyakorlásként is, amely során teljesen kiiktatjuk az ilyen anyagokból készült termékek vásárlását az életünkből. Elsőre sem tűnik egyszerűnek a feladat és ha jobban belegondolunk az élet minden területére kihat. Ma már minden műanyag, még a biorépát is műanyag szatyorban árulják.

A kevesebb most tényleg több

A műanyagmentes élet első lépése, hogy meg kell szabadulni az egyszer használható bolti szatyroktól. A műanyag zacskó helyett használhatunk vászontáskákat is, amelyek az elmúlt években igazán divatossá váltak. A probléma az, hogy a vászontáskák előállítása sokkal nagyobb teher a környezet számára, mint gondolnánk.

Egy 2011-es tanulmány szerint egy darab vászontáska előállításához 271,5 kg széndioxid kerül kibocsátásra, ami többszöröse egy műanyag szatyorénak, ami 1,5 kg.

Képletesen értve egy tíz szatyorból álló vászontáska gyűjteménnyel többet ártunk a Földnek, mintha műanyagzacskót használnánk.

Ez az adat nagyfokú tudatosságra int, ami a környezetvédelem kulcsa is egyben. Mértékletességet és odafigyelést igényel, ami annyit jelent, hogy amikor a pult előtt állunk vagy egy új ruhát akarunk vásárolni, feltesszük a kérdést: tényleg szükségem van rá? Ha kétszer átgondoljuk a döntést, tudatosabban tudunk vásárolni és valóban olyan ételeket és használati eszközöket szerzünk be, amire szükség van.

Valóban nagyon nehéz ez a feladat, amikor az egész világ azt sugallja, vegyél még. Környezettudatosnak lenni azt is jelenti, hogy megálljt tudunk parancsolni ennek és nem megvenni a tizenegyedik vászontáskát.

A műanyagmentes július ebben is kihívás és fejlődési lehetőség, hiszen akkor sem mindegy, mit használunk, ha elhagyjuk a műanyagot.

Szülés utáni juttatások – tájékozódj!

Már a baba megszületése előtt érdemes tájékozódnunk, milyen juttatásokra számíthatunk a baba megérkezésével, mit, hogyan és hol kell intéznünk. Tgyás volt, de ma már csed? Gyed és gyes, mi az anyasági támogatás és hol igényeljük a családi pótlékot? Ezekre adjuk meg a választ.

A jó főnök tulajdonságai

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.

A komposztálás titkai

Környezettudatos és hasznos. Így kezdj komposztálni!

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű