Menü

Pollenallergia gyógyszer nélkül

Mintha idén korábban elkezdődött volna a pollenallergia, én még áprilisban ennyit nem szenvedtem tőle, s sajnos vannak olyan eshetőségek, hogy valaki nem szeretne egyből gyógyszerhez nyúlni, vagy esetleg nem szabad (pl. mert kismama) ekkor kezd el az ember kutatni a természetes és gyógyszermentes alternatívák után.

Az ember szereti és várja a tavaszt, örül a színeknek, a virágoknak, a zöldövezetnek, azonban vannak, akiket megvisel a bizonyos növények okozta pollenkoncentráció, méghozzá nem csak annyira kell gondolni, hogy tüsszög kettőt, hanem arra, hogy a hőemelkedéstől kezdve az orrdugulásig, orrfolyásig, szemviszketésig és könnyezésig szinte minden légúti baja csőstül jön az emberre és rengeteg energiát kivesz belőle.

Érdekesség, hogy az immunrendszer működésére milyen hatással vannak a hormonváltozások. Nőknél például a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban rosszabbodhatnak az asztma tünetei, de a serdülőkor, a várandósság és a menopauza során is változnak a panaszok.

Néhány tanács, ha pontosan tudod milyen borzasztó dolog, amiről beszélek.

Kerüld az alkoholt! Gyengíti az immunrendszert, ennek köszönhetően pedig csak súlyosbítja a tüneteket.

Szedj vitaminokat! Erősítve ezzel az immunrendszert.

Hanyagold a tejtermékeket. Ezek növelik a nyálkakiválasztást.

Sokat segít az ablakok, ajtók zárása, vagy érdemes pollenhálót felszerelni az ablakokra.

Szerezz be egy légszűrő orrfiltert, vagy maszkot, ami segít enyhíteni a tüneteket.

Takaríts gyakran, törölgess.

Moss hajat gyakran, cseréld az ágyneműt, mosd ki gyakran a ruhákat.

Létezik pollenallergia elleni gyógynövényes párna, érdemes tenni egy próbát.

Ne te vágd a füvet.

Próbálj inni pollenallergia elleni teákat, használj tengervizes orrsprayt. Utóbbit magad is elkészítheted otthon: oldj fel 2 teáskanál sót 250 ml melegvízben. Töltsd bele egy fecskendőbe, hajolj a mosdó fölé, és spricceld az orrodba a folyadékot.

Semmiképp ne teregess kint! A vizes ruha magába gyűjti a polleneket, amiket aztán a házba viszünk.

Több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Ilyen például a csalán, az ananász, a C-vitamin. Fontos figyelni a keresztallergiára, aki például allergiás a parlagfűre, nem ehet görögdinnyét, mert erősíti a tüneteket.

Aki szeretné akár évekre csökkenteni az allergiás tüneteit, megpróbálkozhat immunterápiával, mely akár hosszú időre is megszabadíthatja a kellemetlen szénanáthás tünetektől.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?