Menü

Hogy ne fázzon az autó télen!

Tudom, hogy sokak számára unalmas téma az autók télre való felkészítésének témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.

Ugyan nő volnék, de autóm 14 éve van, a fenntartásához pedig hozzátartozik a műszakin, fizetni valókon, szervízelni valón kívül az is, hogy évszakról évszakra megtegyem a szükséges előkészületeket az időjárásnak megfelelő autózáshoz, amit kezdetben internetről keresgélt tanácsok alapján tettem meg, ma már valamennyire rutinból futom át a képzeletbeli listát.

Nézzük csak, fagyálló hűtőfolyadék beszerezve? Igen! Komoly problémát okoz a rendszerben a jégkása, a kisebb fagyrög kialakulása, ne várjuk meg, milyen bajt okoz, inkább szerezzük be időben a megfelelő folyadékot. Ha szépen mosolygok a benzinkutasra, megteszi nekem a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérését. Fagyálló pipa.

Aztán! Téli szélvédőmosó. Bár a hűtőfolyadékot jellemzően elég csak 5, akár 10 évente cseréltetni, a szélvédőmosó folyadék nagy figyelmet igényel. Az olcsóbb itt sem biztos, hogy a jobb választás, törekedjünk a megbízható, téli szélvédőmosó beszerzésére! Saját tapasztalat: mínusz 19 fokig „ígért” szélvédőmosó a benzinkúton való beméretés után mínusz 5 fokos eredményt mutatott.

Gumitömítések! Annak idején sima babaolajjal, vagy glicerinnel végigkentem a gumitömítéseket és teljesen megfelelt télen. Fontos megtenni ezt, hogy a tömítések kemény fagyban se fagyjanak össze. Akinek indult már fagyos reggele, nyithatatlan ajtókkal (két gyerekkel) az nem felejti el elmulasztani ezt a pár perces teendőt.

Akkumulátor. Ha nem indul, drága mulatság, tapasztaltam. Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége. Hogy ne egy hideg, téli reggelen szembesüljünk ezzel, ezért szakemberek szerint az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Tél előtt különösen ajánlott az akkumulátor ellenőrzése, szükség szerinti töltése.

Fényszórók, lámpák – Természetesen nem csak télen ellenőrizendők a „világító berendezések”, de télen még fontosabb, hogy rendben legyenek. Ehhez nem kell sehol csavarhúzóval matatni, elég egy tekerőt a sofőrülésből forgatni.

Ablaktörlők. Kínlódtam velük sokat! Nagyon nem mindegy, hogy miként látunk ki autónkból.

Utálom, mikor a törlő csíkot húz, nem töröl, csak szétken mindent az ablakon. A klasszikus lapátok esetén elegendő lehet a gumicsíkot cserélni, ehhez azonban azért meg szoktam kérni a családom férfi tagjait. Télen figyelek arra, hogy az ablaktörlő lapátokat éjszakára felhajtva hagyjam, pláne, ha csillaggarázsban alszik az autóm, illetve letakarom a szélvédőt, hogy ne kelljen kaparni a jeget reggel, mert általában a gyerekekkel mindig késében vagyunk.

Téli gumi! Kezdhettem volna ezzel. Ha 7 fok, akkor téli gumi! Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumi anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszít tapadásukból.

Gumiszőnyeg! Apu mindig felhívta a figyelmem a szőnyeg cseréjére. A gumiszőnyeg nem engedi, hogy az autó kárpitját teljesen eláztassuk. A fűtést feltekerve belül párásodik és máris elindul a folyamat… A gumiszőnyeg használata tehát elsősorban télen, latyakos időben ajánlott.

S végül…Vezetési morál. Ez mindenekfelett. Óvatosság, türelem. Enélkül ne induljunk el télen. Számoljunk plusz időt már magára az elindulásra is, illetve a menetidőre. S leginkább egymásra!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.