Menü

Sportoljunk e a munkahelyen?

A címben feltett kérdésre a válasz viszonylag egyszerű: Mi az hogy! Mert valljuk be, nem jól alakították ki annak idején, kb. a 20. század elején az ember munkarendjét és bioritmusát. Ha fix munkaidőnk van, akkor a reggeli felkelés, a munkába menetel és az otthon, pláne ha család is van, háromszögében valljuk be nem mindig egyszerű a mozgást beleszorítani. Ennek persze egyik megoldása, hogy de bele kell, viszont ha van egy jólelkű, befektetni kész munkaadónk, akkor akár a munkahelyen is lehet biztosítani a testmozgást. Ez pedig egy jó befektetés, mert ezáltal a teljesítményünk nem kevesebb, hanem több lesz.

Ne áltassuk persze magunkat, hazánkban egyelőre még gyerekcipőben jár az, hogy sportolásra alkalmas tereket alakítsanak ki a munkahelyeken, bár Svédországban már van olyan cég, ahol egyenesen kötelezővé teszik a sportolást. Ez persze lehet a másik véglet, ami nem biztos, nem feltétlenül pozitív, a kötelező ugyanis nem mindig éri el a célját. Ám Magyarországon, noha vannak rá lehetőségek a Cafetériában, még nem alakult ki annak a kultúrája, széles körben, hogy kifejezetten odafigyeljenek a sport lehetőségeire, akár kötelező lenne, akár nem. A sportolási lehetőségre kevés munkahely figyel oda, pedig egyre több felmérés azt mutatja, hogy nagyon előnyös, és a munkavállalók is szívesebben mennek olyan munkahelyre, ahol fordíthatnak némi időt testmozgásra. Kisebb a kiégés veszélye, és kisebb a fluktuáció is.

Fontos odafigyelni persze az igényekre is, milyen mozgásformát részesítenek egyébként előnyben a munkavállalók. Érdemes előzetesen felmérést végezni ezzel kapcsolatban. Nem fontos persze hivatalos felmérésre gondolni, elég ha megismerjük a munkavállalók ez irányú igényeit. Könnyen kitalálható, önmagában nem elég csak egy sportolásra alkalmas szoba kialakítása, hiszen öltöző és zuhanyozó is kell ezek mellé. Sokan például azért is hagyják otthon kerékpárjukat, mert azt mondják, hogy a biciklizéssel leizzadnak, és ez negatív hatással van egész napjukra, büdösek, ragadósak lesznek. Tehát nemcsak a sportolás miatt, hanem a kerékpáros munkába járás okán is érdemes például egy zuhanyozót és egy öltözőt beépíteni a munkahelyre.

Fontos lenne tehát hazánkban is, hogy a vállalati kultúrában kialakuljon a sportos munkahelyi fogalma. Hiszen, ahogy fentebb is írtam, egy kis befektetéssel, a munkavállalók jobb kedve és végső soron megtartása által, többszörös hasznot zsebelhet be a munkaadó.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.