Menü

Sport hidegben

Korábbi írásaink közül több szólt arról, hogy ősszel milyen sportoknak érdemes hódolnunk. Az idei őszi időjárás egészen eddig nagyon kellemes, vénasszonyok nyarára emlékeztető volt. A múlt héttől, és különösen ezektől a napoktól kezdve azonban megváltozott a helyzet, csípős hideg időbe váltott át az ősz. Mit lehet ilyenkor tenni? Váltsunk át a hideg időszakban beltéri sportokra vagy inkább éljünk együtt a hideg idővel és továbbra is a szabadtérre helyezzük a hangsúlyt? Mindkét megoldás lehetséges, nézzünk néhány tippet.

Azt persze mondanunk sem kell, hogy bármelyik megoldást is választjuk, ne hagyjuk abba a sportolást. Sőt ez azt jelenti, hogy soha ne hagyunk ki hosszabb időt, ne essünk ki a szokásos tavasz-őszi ritmusunkból.

Sokan választhatják persze azt, hogy ezekre az időkre inkább valóban beltérre költöznek. Lehet ez konditerem, fedett uszoda vagy fedett sportcsarnok. Talán utóbbiak a legkevésbé ismertek, és statisztikailag talán a legkevesebb embernek jut eszébe, hogy ilyenkor egy teljesen új helyet nézzen magának a sportolásra. Nem is beszélve azokról, akiknek pénztárcája ezt nem engedheti meg. Az első kettő lehetőség azonban, tehát a konditerem és az uszoda, mindenképpen jó megoldás lehet. Az úszásnak számos előnye van, ezeket, akár a futással összehasonlítva egy későbbi írásban részletezni fogjuk.

Kicsit rögösebb útnak számít az, ha a hideg időszakban is hódolni szeretnénk szabadtéri sportjainknak. Rögös, de nem lehetetlen. Több írásunkban is említettük már a réteges öltözködés fontosságát. Ezt nem hagyhatjuk el, magunk és a szeretteink érdekében is hatványozottan kell erre odafigyelünk. Egyébként is azt mondják hozzáértők, nincs rossz futóidő, csak rosszul felöltözött futó.

Ebben az időszakban szintén fontos a megfelelő folyadékbevitel, akármennyire nem érezzük olyan mértékben szükségesnek, mint nyáron, attól ez a szervezet megfelelő folyadék háztartása miatt még elengedhetetlen.

Szakértők szerint ezen felül még inkább oda kell figyelnünk a megfelelő légzésre.Nem lehetséges persze az, hogy végig az orrunkon vegyünk levegőt, de törekedni kell erre. Hiszen ebben az időszakban sokkal hajlamosabbak vagyunk a különböző súlyú megfázásokra.

A bemelegítésre még nagyobb hangsúlyt fektessünk ebben az időben, hiszen a hideg idő miatt izmaink könnyebben elgémberedhetnek. Sokan tartják fontosnak, hogy a bemelegítést még ne hideg környezetben végezzük. Fokozottan, talán még hosszabban kell elvégezni ezt.

Azonban fontos, senkit ne riasszon el a hideg idő a sportolástól. Akár változtatunk ennek környezetén, akár nem. Jó sportolást!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.