Menü

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

Milyen szerepe van a kollagénnek?

A kollagént leginkább a betonhoz tudnánk hasonlítani. Hasonlóan fontos szerepet tölt be az emberi testben, mint a beton az épületek vázában. Biztosítja a megfelelő alapot. Nélküle minden összeomlana, mint egy kártyavár. Ezért is van az, hogy a kollagén leépülésével, minden porcikánk fájni kezd és bőrünk szottyanttá válik.

Az emberi szervezet ideig-óráig problémamentesen képes előállítani ezt az anyagot. De sajnos az idő múlásának és egyéb negatív hatásoknak köszönhetően termelődése fokozatosan csökken. Ez a csökkenés kb. 25 éves korunk után indul. 60 éves korunk környékére pedig teljesen leáll a szervezetünk kollagén termelése. Ennek is köszönhető, hogy öregkorunkra különböző ízületi betegségeink alakulnak ki.

A természetes kollagén pótlás alapja az alábbi támogató tápanyagok fogyasztása:

Tojásfehérje, sajt, tejtermékek, szója és tofu.

Káposzta, kelkáposzta, spenót, dinnye, sárgarépa és citrusfélék.

Szeder, áfonya, cseresznye, málna és eper.

Paprika, hüvelyesek és brokkoli.

Tenger gyümölcsei, kagyló, diófélék, vörös és fehér hús. A-vitamin, C-vitamin és aminosavak.

A természetes kollagént az állati eredetű élelmiszerek kötőszövetében találhatjuk meg a legnagyobb mennyiségben. Például a csirke- és sertésbőrben. Az egyik különösen fontos forrása a csontos húsleves, amelyet a csirke és más állatok csontjaiból mi is készítünk például egy-egy nagyobb ünnepkor.

Törekedj arra, hogy hormonrendszeredben egyensúly maradjon. Ez fontos a hialuronsav termelése miatt, ami szorosan kapcsolódik a kollagén ez. Végül, habár a szervezetbe juttatott kollagén szabad aminosavakra bomlik, azért mi mégis ajánljuk, hogy naponta 10g körüli mennyiséget fogyassz el ilyen formában is. Rengeteg személyes tapasztalatot hallani 1-2 hónapnyi külsőleg bevitt kollagénkúrák hatására, ezért elképzelhető, hogy ezen a téren a tudomány még rejteget számunkra valamit.

Jótékony hatásai:

Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt
Erősíti a csontokat és az ízületeket, kezeli a gyulladásokat
Fokozza a teljesítményt és az izomépítést
Támogatja az emésztést

Meglepő, hogy mennyi előny származhat egy kevésbé ismert fehérje fogyasztásából is. De belegondolva, hogy a testünk fehérjéinek 30%-a kollagén, már nem is annyira meglepő. Ugyan a testünk természetes módon termel a számára szükséges mennyiségű kollagént, azonban ez idővel alábbhagy, és kevésnek bizonyul. Hiánya a bőr öregedésben, ráncok megjelenésében, ízületi problémákban, és a hajunk, körmeink elváltozásában mutatkozik. Nem nélkülözhetetlen a külső forrásból való kiegészítés, de erősen javasolt, ugyanis az imént leírtak enyhítésén kívül, számos más pozitív hatással rendelkezik.

A kollagén peptidek jótékony hatásának érvényesüléséhez napi legalább 2,5 gramm pótlására van szükség. A többi elfogyasztott fehérje pedig olyan minőségi forrásból származzon, mint a sovány tejtermékek, sovány húsok, halak, tojás vagy fehérjeturmix. Vegetáriánusként pedig a szójabab, borsó, lencse, teljes értékű gabonák fogyasztása segít egyre közelebb a céljaidhoz, egészséges állapotodhoz és életviteledhez.

Szerző:Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.