Menü

Ne félj a tűtől!

Nagyon kevesen élnek közöttünk, akik szeretik a tűt. A többség, ha teheti, elkerüli, sokan csak szükséges ellenségként tekintenek rá. A valódi tűfóbia azonban a népesség körülbelül 10%-át érinti. A tűfóbia mély szorongásban nyilvánul meg, ami az orvosi konzultáció előtti-közbeni-utáni félelemben, illetve például tű-/oltáskerülésben nyilvánul meg. A tűfóbia áldozatai ilyenkor feszültséget, félelmet, pánikot éreznek, és nemcsak akkor ha tűt látnak, de akár már a gondolatra is megjelenhetnek a kellemetlen tünetek. Vannak bizonyos érintettek, akik rémálmokkal küzdenek, vagy tudatosan kerülik azokat a helyeket, ahol esetleg tűvel találkozhatnak.

A lehetséges okok

Fontos, hogy igyekezzünk megbirkózni a problémával, és dolgozzunk a megoldáson, ehhez azonban az első két fontos lépés, hogy semmiképpen se szégyelljük magunkat, illetve próbáljuk megtalálni a probléma okát.

A szakértők szerint általánosságban elmondható, hogy két forrásból eredhet a fóbia megjelenése:

Gyermekkori negatív élményből fakad: Lehet, hogy gyermekkorunkban olyan szituációba keveredtünk, amely annyira erős negatív élményként maradt meg az emlékezetünkben, hogy később emiatt alakult ki az állapot. Kialakulhatott az orvos miatt, aki egyébként is egy fehér köpenyes, magas idegen volt számunkra, ráadásul fájdalmat is okozott.
Egy, az életünkben fontos felnőtt miatt alakult ki, akinek szintén tűfóbiája van.

A tűfóbiában szenvedők a tű látványára rendkívül hirtelen vérnyomás emelkedést tapasztalhatnak, ami bizonyos esetekben akár eszméletvesztést is okozhat.

Terápia

A kialakult állapot szerencsére kezelhető. A kognitív viselkedésterápia erre egy rendkívül hatékony eszköz. Ennek során olyan technikákat tanulhatnak a páciensek, amelyek segítségével a negatív gondolatokat képesek lesznek átalakítani, illetve a helyzettel kapcsolatban kialakult érzéseket és viselkedésmintázatokat meg tudják változtatni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.