Menü

Mi volt a kedvenc meséd gyerekként?

Nekem az Öreg Néne Őzikéje. A mai napig elpityeredem a kedves kis történeten, mikor a gyerekeimnek olvasom. De említhetném a Holle anyót, a Hófehérkét, a Brémai muzsikusokat, a Hamupipőkét, a Hüvelyk Matyit. Gyerekkorunk régi klasszikusait.

Április elején tartották a Gyermekkönyvek nemzetközi napját, melynek célja, hogy a gyermekek megszeressék a könyveket és az olvasást, a meséket. A mesélésben az az egyik legjobb dolog, hogy együtt vagyunk a gyermekeinkkel, s miért is fontos a velük együtt töltött „esti mese – idő”? Azért, mert a mese a gyerekek fantáziáját, képzelőerejét fejleszti, nem kapják készen a történetet, mint például a tévében, nem ad a kezükbe sablonokat. Bevallom, néha nagyon fáradt vagyok mesét olvasni nekik, mégse maradhat el, vagy én, vagy az apjuk felolvas egy-egy történetet nekik este, még akkor is, ha közben nem is mindig figyelnek oda.

Szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a mesének jelentős szerepe van a gyerekek értelmi és érzelmi fejlődésében, viselkedési mintákat nyújt számukra. Fontos összetevője a mesének a történet tanulsága, hogy a főszereplők mit és hogyan tanulnak mindabból, ami velük történik. A mesékkel erkölcsi és viselkedésbeli mintákat közvetítünk, amiket már pici korban el lehet kezdeni átadni.

A mesében olyan dolgokról tanulhatnak, mint az élet, a halál, a harag, a féltékenység, a szeretet, a segítés, a talpraesettség, a bátorság, s ezekről a saját nyelvezetüknek és koruknak megfelelően tudunk velük beszélni. Köztudott, hogy azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban, az élet nehézségeivel is sokkal könnyebben megküzdenek.

A fiaim nagyon szeretik, mikor az apjuk nem mesét olvas fel, hanem saját maga talál ki történetet, ő gyártja az esti mesét nekik, melybe a gyerekek is bekapcsolódhatnak. Az általuk kitalált, továbbszőtt történetek nagyon jól fejlesztik a kreativitást, szókincset, fantáziát, s nem utolsó sorban remekül leköti őket.

A tévében látott mese nem mese. Amikor meséről beszélünk, akkor el kell különíteni a hallott és nézett meséket, mert a két meseélmény egyáltalán nem ugyanazt az élményt adja. Amint a televíziót, vagy a számítógépet bekapcsoljuk, abban a pillanatban „kiszáll” a szituációból a fantázia, a kreativitás, a gyerek készen kapja a meseképeket, arról nem is beszélve, hogy a mai, modern tévémesék agresszívak, erőszakosak, míg a mesélt mese felébreszti a képzelőerejüket, beleélik magukat a történetbe, s jobban segíti a pihenést, elalvást, mint a „vibráló doboz”.

Az esti mese fontossága gyermekünk életében tehát vitathatatlan. Az a gyerek, aki nem kap lelki táplálékot érzelem szegénnyé válik. Arról nem is beszélve, hogy úgy érzem a hétköznapjaink általában nagyon káoszosak és tele vannak teendővel, feladattal, rohanással. Az esti mese egy kis lelassulást, békét, nyugalmat hoz. Amíg nem lesz ciki a gyerekeimnek, s amíg kíváncsiak a történetekre, addig tutira mesélni fogok nekik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.