Menü

5 tipp, hogy azonnal javíthass a kapcsolatodon

A közeli emberi kapcsolatok az egyik legfontosabb támpont az életünkben. A szerelmi kapcsolatok gyakran a legboldogabb adagok, amelyekhez életünk során hozzájutunk. Viszont mindegy, hogy öt hónapja vagy 20 éve vagytok együtt, a következő tippekből mindannyian csak profitálhattok.

Ezek a módszerek egyáltalán nem extravagánsak. Sokszor hétköznapi, egyszerű dolgok, amelyeket a rohanásban, kapkodásban, stresszel teli napok során hajlamosak vagyunk elfelejteni. A jó hír viszont, hogy mindössze napi pár perc elég ahhoz, hogy alkalmazhassuk őket, és változást fedezzünk fel kapcsolatainkban.

Hallgasd meg a társadat!

Ez mindenféle emberi kapcsolatban nagyon fontos pont! Egy jól működő kapcsolatban (baráti kapcsolatban is!) nélkülözhetetlen az, hogy érdeklődően tudjuk egymást hallgatni, s olykor reagáljunk is. Az aktív hallgatás az egyik legnagyobb érték, amit nyújthatunk.

Legyen együttes „énidő” is!

Az együttes énidő az egyik kedvencem. Ezek olyan programok, amikor a pár együtt van valahol, mégis külön dolgokkal foglalkoznak, amely külön-külön is boldoggá teszi őket. Lehet például együtt olvasás vagy filmnézés.

Tudd, hogy számíthatsz a másikra!

Mindig add a társad tudtára, hogy számíthat rád. Kell, hogy legyen neki legalább egy ember az életében, aki feltétel nélkül elfogadja, és szereti, támogatja és segíti a döntéseiben. Az viszont még fontosabb, hogy ezt egymás tudtára is hozzuk. Nem kell sokoldalas szerelmi beszámolót kreálnunk, elég, ha olykor egy-egy vicces cetlivel meglepjük egymást a lakás különböző pontjain.

Meglepetés

Na de milyen?! Egymás iránti szeretetünket és tiszteletünket úgy is kifejezhetjük, hogy elvégzünk egy feladatot a társunk helyett, amiről tudjuk, hogy már régen el akarta intézni, legyen szó akár mosogatásról, bevásárlásról, egyéb apró tevékenységekről. Ezek az apró segítségek hosszú távon sokat dobhatnak kapcsolatunk minőségén.

Flörtöljünk!

Ápoljuk a kapcsolatunkat! A vonzalom húsz év után sem csak fizikai síkon jelenhet meg. Ha tömegben vagyunk, de messze egymástól, célozgassunk a szemünkkel, mosolyogjunk titokzatosan egymásra! Emellett természetesen figyeljünk oda a testi érintésre is. Érintsük meg egymást, ha elhaladunk egymás mellett, vagy vessünk be egy meglepetés masszázst, gyógyfürdőt!

Számos lehetőség van, csak tudatosan kell elkezdeni, és folyamatosan csinálni, s az eredmény hamarosan érezhető.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?

Hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot?

Majdnem mindenki átéli egyszer az életében, milyen a távkapcsolat. Adódik a kérdés, hogy lényegében véve minden viszony távolról indul, csak van, ami a távolság miatt hosszabb távon fenn is marad. De vajon hányan képesek együtt is élni ezzel az állapottal? Egyáltalán létezik-e tartós párkapcsolat, vagy ez csak egy elegáns kifejezés a modern világban?

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.