Menü

Felkészülési taktikák az érettségire

Felkészülni sokféleképpen lehet. Napi három óra alvással, órákig tartó magolással, nagy kupac feladatsor megoldásával és kijavításával, vagy abszolút nemtörődömséggel és minimális erőfeszítéssel. De ha valaki szeretné megtartani az egészséges egyensúlyt a tanulás, pihenés és a közösségi élmények megélése között, annak nehéz dolga van. Ezért fontos, hogy mindenki ki tudjon fejleszteni egy saját technikát, amely könnyebbé teszi számára a felkészülést és a relaxációt is. Erre mutatunk néhány példát.

Hogyan készülj a tananyaggal?

A legégetőbb kérdés az összes közül. Hiszen az érettségit nem lehet tologatni, így aki a felkészülést halogatja, a saját dolgát nehezíti meg. Igaz, a végzősöknek nincs könnyű dolga: az iskolai teendők, a ballagás szervezése, jegyet kell szerezni minden tárgyból, mégpedig minél jobbat, hiszen ez kerül majd a bizonyítványba, ez fog beszámítani a felvételin. Közben ki kell dolgozni a tételeket, fel kell készülni az írásbelikre. Könnyebb megtartani egy bizonyos tempót, ha az érettségi tárgyakat felosztjuk napokra. Aki öt tárgyból tesz vizsgát, mindegyikre a hét egyik meghatározott napján készül. Lesz például matek-kedd, töri-csütörtök, angol-péntek, stb. Így nem minden nap ugyanazt fogod csinálni, de mindenből fokozatosan és rendszeresen készülni fogsz. Vasárnaponként pedig mindig átismételheted a héten megtanult tételeket. Természetesen vannak olyanok, akik könnyen összpontosítanak akkor is, ha egyszerre több dologra készülnek, ám ez a hatékonyságot nagyban csökkenti, ezért a sikeresség és az időpocsékolás elkerülésének érdekében oszd be a napokat és az anyagot, hidd el, meg fogod köszönni magadnak.

Hogyan pihenj eleget?

Ez talán a legegyszerűbb: aludj napi hét-nyolc órát, és ehhez minden nap ragaszkodj! Ne térj el tőle, mert a szervezetednek szüksége van az állandóságra. Tíz óra után már ne tanulj, és ha csak fél 11-kor fekszel le, akkor fél 7 előtt ne kelj fel! Ezalatt az idő alatt az agyad a hosszú távú memóriába át tudja írni az olvasott információkat. Ezt szoktuk úgy mondani, hogy ülepszik. Tehát, ha alvásról van szó, ne alkudj meg, használd ki az időt.

Na jó, de honnan legyen közösségi életed is?

A barátaidat és a kedvenc hobbijaidat elhanyagolni a tanulás mellett sem szabad. Találjatok módot a közös tanulásra, és iktassatok be sorozatnézős vagy beszélgetős szüneteket, de azért azt se vigyétek túlzásba! Minden két-három témakör után lazíthattok egy kicsit, így egymást is motiváljátok a tanulásra, és legalább kellemesen telik a készüléssel töltött idő. Hétvégenként pedig legalább egyszer egy-két órát sportoljatok vagy sétáljatok közösen! A szervezetetek is meg fogja köszönni ezt a kis ráfordítást.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.