Menü

Viták az anyóssal – egészségtelen?

Bizonyára a te családodban is előfordul viccelődés az anyósokkal. Vagy ha nem az, akkor veszekedés, vagy minimum egy-két epés megjegyzés. És, ha igazán jó fejnek akarod magad érezni, egészen biztos, hogy kifejezed egyetértésedet. Hiszen ki lenne az a bolond, aki kiáll szerelme anyja mellett egy olyan helyzetben, amelyben kétségtelenül senki más nem fogná a pártját? Hát ezért olyan nehéz téma ez.

Ilyenkor végig kell magadban rágnod a fontossági sorrendet. Nyilván a családi béke mindig lényeges és elsődleges, és a konfliktusok elkerülése a legfőbb cél. De mi van akkor, ha a veszekedéseket nem mi generáljuk? Mi van akkor, ha valóban igazak az anyósokról állított szörnyűséges tények?

Aligha elképzelhető, hogy minden nőt támadó szörnyeteggé tesz csupán egyetlen tény, mégpedig hogy a fia vagy a lánya megházasodik. Ezért ahhoz, hogy ezt a témát tovább vizsgáljuk, el kell vetnünk az anyós, mint külön csoportnév használatát, és meg kell látnunk a fogalom mögött rejlő személyt. Ez a szerep ugyanis senkit nem ruház fel különleges képességekkel. Az, hogy mi eleve egy generációk óta élő sztereotípiával megtűzdelt történetet kanyarítunk az anyósunk személye köré, mindenkit egy kényszeres negatív szemléletre sarkall. Pedig sok vita elkerülhető lenne az előítéleteink nélkül.

De mi van akkor, ha megpróbáltunk választani a szemléletünkön, és az embert nézni a családban betöltött pozíciója helyett, mégsem ért célt a próbálkozásunk? Ha ugyanúgy megmaradtak a viták, és hűvös hangulat uralkodik a családban az anyós személye miatt? Ilyenkor még mindig tudunk mi változtatni egy kicsit. A felháborodásnál valamivel humánusabb módszer a teljes kizárás. A vitát csak akkor tudod elkerülni, ha te magad el akard. Soha nem bízhatsz abban, hogy ő fog kezdeményezni, és megjavul, de te megteheted, hogy nem veszel róla (vagy a negatívumokról) tudomást. Közted

Az állandó veszekedések ugyanis a szervezetedet és a pszichés egészségedet is próbára teszik, arról nem is beszélve, hogy a családban széthúzást teremtenek. A pároddal ráadásul konfliktust is okozhatnak az anyós-viták és viccek. Ezért, akármilyen megpróbáltatást is okozzanak neked bizonyos pillanatok, mindig a helyzetet kell mérlegelned. Természetesen nem kell mindent elviselned, de a kulturált, értelmes beszélgetés segíthet a konfliktus kezelésében. Ha pedig az sem vezet célra, akkor inkább kerüld el a vitás helyzeteket, vagy magát a személyt.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.