Menü

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Még a legacélosabb akaraterővel rendelkező diétázókkal is előfordul, hogy néha lecsúszik egy süti, egy kis pattogatott kukorica, egy sajtos pogácsa, egy-két (három-négy) kocka csoki. Olyan is előfordulhat, hogy ilyenkor már „minden mindegy” alapon mérgünkben vagy elkeseredésünkben a „mindent vagy semmit” hibájába esünk, s egy egész tábla csokira is elcsábulunk, egy nagyobb tányér sütit is eltüntetünk, egy egész tál nasit bepuszilunk, s lelkiismeret furdalással tesszük fel magunknak a kérdést: akkor most mi lesz?

Semmi. Semmi sem lesz. Ettől a kilengéstől nem lesz világ vége. Emberek vagyunk, nem gépek és néha hibázunk. Nem teszi tönkre a heti terveid, maximum kicsit lassabban fogysz. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnád mennyi kalóriával vétkeztél, inkább gondold végig, hogyan tervezheted újra a heti menüt, és nézd meg, hol tudsz kicsit még szigorítani esetleg az aznapi étkezéseiden, hogyan tudod folytatni a diétádat. Kalóriaszegény ételeket válassz a hét elkövetkezendő napjaiban, lehetőleg rostdús, fehérjedús főétkezéseket tervezz, sok zöldséggel, kevés gyümölccsel és folytasd a diétád.

Ha teheted, vezess étkezési naplót, - hidd el, érdemes -, én évek óta írom és mindössze pár percet igényel az egész, mégis nagy haszna van visszaolvasni a leírtakat., Ha esetleg nem értjük miért stagnál a fogyásunk, ha gyomorpanaszaink vannak esetleg valamilyen ételtől, ha szeretnénk visszaemlékezni, hogy nagyjából mennyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét, kalóriát fogyasztottunk. A kalóriaszámolás pedig csak először igényel több időt, később kapásból meg tudjuk mondani, vagy legalábbis saccolni, hogy az adott étel mennyi kalóriát tartalmaz és belefér-e a napi keretbe. Ha naplót írsz az étkezéseidről, könnyebben meg tudod érteni, miért ettél mellé, mi okozta a falásrohamot, miért állt meg a súlyvesztés.

Ha megcsúszol a kalóriákkal, remek módszer beiktatni egy óra mozgást. Ugyan nem lehet a helytelen táplálkozást mozgással kompenzálni, azért egy óra szobabicikli, vagy tempós séta segít megszabadulni a fölöslegesen bevitt kalóriák egy részétől, s nem utolsó sorban a hangulatunkra is jó hatással lesz.

Sajnos nem könnyű mindig vasakarattal betartani a diétás étrendet és nehéz a süteményekre, sajtos pogácsára nemet mondani azzal, hogy „nem kérek, köszi, én inkább párolt brokkolit eszek”, mikor vendégségben finomabbnál finomabb ételeket tesznek elénk.

A melléevések egyébként elkerülhetőek, ha nem hagyunk ki étkezést, nem várjuk meg, míg farkaséhesek leszünk, vagy falásrohamunk lesz. Megesszük nyugodtan azt a reggelit, mert kiváló napindító, egészséges nassolnivalókat (pl. olajos magok, gyümölcs) tartunk a táskánkban vészhelyzetre és nem napi hat kávéval próbáljuk meg elvenni az étvágyat napközben, hanem inkább rendelünk egy jó adag levest, vagy választunk egy csirke-saláta menüt.

Rengeteg apró lépés van, ahol félrecsúszhat a fogyókúra, bizony nem egyszerű mindent jól csinálni, de próbálj törekedni arra, hogy beépítsd a helyes szokásokat a mindennapjaidba, igyál és aludj eleget, sportolj, s ha hibázol, másnap mindig találj vissza a helyes útra.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.