Menü

Iskolakezdési őrület

A nagyfiam azért nyafog, mert nem várja még az iskolakezdést. A kisebbik fiam pedig azért könyörög, hogy óvoda helyett hadd járjon ő is inkább iskolába a nagyfiúkkal. Én pedig azon morfondírozom, hogy mindent megvettem, beszereztem-e, ami az iskola (és óvoda) kezdéshezszükséges. Őrület az biztos.

Egy 2016-os kutatásból kiderül, hogy az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi terhet a családoknak. Egy felsőbb tagozatra járó gyermek valamennyivel olcsóbban, (a felmérés szerint) körülbelül 15 ezer forintból megússza a bevásárlást, kivéve, ha a legdrágább, legjobb holmikat vesszük, s nyilván ebbe nem számolták a ruházatot, s egyebeket, amik sokkal többe kerülnek 15 ezer forintnál. A felsőoktatásba készülő fiatalok költségeiről nem is beszélve, ahol már utazást, kollégiumot, vagy albérletet is fizetni kell. A 15 ezer forint szerintem nem reális.

Az iskolakezdés számomra már nyár elején elkezdődött, a férjem legyintett, hogy hova kapkodok júniusban, de én mégis apránként vásároltam meg a második osztályba lépő fiamnak a papír-írószert, csomagolóanyagot, technika-, és rajzfelszerelést, benti cipőt, tisztálkodási eszközöket, sportruházatot és egyebeket. Azért annak örülök, hogy az iskolatáskát és tolltartót, tornazsákot idén legalább nem kell megvenni, tavaly megdobta a költségeket rendesen. Amit lehet, érdemes időben beszerezni, vettem korábban már sportcipőt, meg testnevelés felszerelést, őszre egy-egy új pólót, inget, nadrágot, minderre szükség lesz. Egyszerre igen megterhelő ennyi kiadás, úgy vélem apránként jobb beszerezni mindent, ám, aki most kezd neki a körútnak, neki érdemes az árakat összehasonlítani különböző weboldalakon, mielőtt a legdrágább helyről vásárol. Érdemes körülnézni, mert néhány tankönyveket, atlaszt és kötelező olvasmányt olcsóbban megtalálni az interneten vagy antikváriumokban. Lehet használtan is könyvet vásárolni, szerintem nincs azzal semmi baj.

Tapasztalatom szerint nagyon sok bevásárlóközpont készül akciókkal az őszre, szerencsére néhány üzletben ilyenkor nagyon jó áron lehet ruházatot, kiegészítőket, cipőt venni. Az iskolatáskán azt gondolom nem szabad spórolni, hiszen a gerincünk, a törzsünk tengelye, testünk egyik alappillére. Fontos szerepe van a helyes testtartás kialakításában. Sajnos a mai gyerekek egyre többet ülnek (számítógép, laptop, tablet, telefon előtt) és egyre kevesebbet futnak, mozognak, sétálnak, ez pedig a hátukra, törzsükre kedvezőtlenül hat. Figyelni kell a gyerekünk testtartására, nem szabad hagyni, hogy féloldalasan hordja az iskolatáskát, mert így huzamosabb ideig rosszul terhelik a gerincüket. Az iskolatáska merevített hátrésze és a derékpánt segíti a helyes súlyeloszlást.

Bár még azért pár nap van a becsengetésig, érdemes most már játékos feladatokkal bevezetni a közelgő iskolakezdést, rengeteg játék van, amellyel a gyermekünk képességeit fejleszthetjük, szórakoztató módon, akár még egy-egy utolsó strandolás, vagy kirándulás közepette.

szerző és fotó: Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?