Menü

Kutyaharapást szőrével? Még véletlen se!

Jön a jobb idő, kezdődnek a kültéri koncertek, hamarosan fesztiválszezon. Már nem fagyoskodunk éjszakánként, előkerülnek a csinosabb szettek, felszabadultabban tomboljuk át az éjszakákat. Aztán pedig jön a másnap, ami már nem annyira felszabadító… Részben tévhit, hogy magától az alkoholtól vagyunk másnaposak, azért sokban hozzájárul ehhez, a kialvatlanság és a felborult bioritmus is. Fontos azt is mérlegre tenni, hogy milyen italt ittunk, mennyit, és hogy ettünk-e mellette valamit.

A problémát mindig érdemes a megelőzéssel kezdeni, ha van rá lehetőségünk. Ha tudjuk, hogy estére kirúgunk a hámból, együnk előtte! Ráadásul ne csak salátát, hanem valami zsírosabbat, amely bevonva a gyomor nyálkahártyáját védi a szervet. Ráadásul maga az étel is, valamennyi ideig lassítja az alkohol felszívódását. Persze nincs csodaszer, itt csupán arról van szó, hogy egy jó kis pörköltön nehezebben halad át az alkohol, az emésztés során, és ezáltal, nem hirtelen ugrik meg a vér alkoholszintje, és nem üt be a krach. Ugyanilyen lassító hatása lehet: egy pohár tej elfogyasztásának is.

Viszont mit tegyünk, ha már elkéstünk a megelőzéssel?

Pótolni kell a folyadékveszteséget, de semmiképp sem szénsavas üdítőkkel. A víz, esetleg a vitaminos vizek, citromos ízesítések a legajánlottabbak, a szervezet regenerálódásához és további tisztulásához nélkülözhetetlen a legalább 3 liter bevitele. A kávé, kóla, tea maximum a felébredést segítik, de ezek is magukkal hozzák a vízfogyasztás szükségességét, hiszen köztudott, hogy például a kávé is „szárító” hatással van a szervezetre. A 100%-os gyümölcslevek viszont segítik, és gyorsítják az alkohol lebontását.

A gyomorfájdalom, rosszullét nem épp annak a jele, hogy éhesek lennénk, pedig szükség van tápanyag bevitelére. Már egy könnyű szendvics is segíthet. Sokan esküdnek a finom tyúkhúslevesre, a népi hagyományok pedig a korhelylevest ajánlják.

Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az aszpirines tabletták ajánlottak, mivel a paracetamolt a máj bontja le, aminek épp elég dolga van az alkohollal. Azonban orvosi ajánlás nélkül minden más gyógyszer veszélyes lehet!

Ami viszont semmiképp nem ajánlott, az az alkoholra való alkoholalapú válasz. A másnaposság egy napig tart, épp elég azt kikúrálni, ne tegyünk még több kárt a szervezetünkkel. Azt a macskabajos 24 órát pedig, a fenti tanácsokkal, könnyen kibírhatjuk.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!