Menü

Ilyen sorrendben süsd a karácsonyi sütiket!

Az adventi készülődés szerves része a karácsonyi menü elkészítése. A főfogások mellett a süteményekről is gondoskodnunk kell. Ez az, amit (főleg a mézeskalácsot) már előre elkészíthetünk. Ezzel is isteni illatokat varázsolunk otthonunkba, fokozva az egyre átütőbb karácsonyi hangulatot. Lássuk, hogy is néz ki ez a gyakorlatban!

Az adventi hangulathoz érdemes minden érzékünkre hatni. Díszítünk, hogy a színekkel, formákkal a szemünk érzékelje az ünnep közeledtét, karácsonyi dalokat hallgatunk, hogy a fülünkkel is a karácsonyi hangulatot érzékeljük. A karácsonyi hangulathoz a fahéjas, szegfűszeges, vaníliás sütemények illata is nagyban hozzájárul, így nem csak azért érdemes sütögetésbe kezdeni az adventi időszakban, hogy az ünnep előtti napokban ne mindent egyszerre, kapkodva kelljen megcsinálni.

Bár vannak olyan receptek, melyek azonnal puha mézeskalácsként hirdetik magukat, de néhány nap állás ezeknek is jót tesz. A legtöbb mézeskalácsnak viszont kifejezetten jót tesz, ha legalább egy hetet áll. Dobozban tárolva puhul finomra. Ezért a legtöbb családban a mézeskalács-sütéssel veszi kezdetét a karácsonyi sütés-főzés. Ebbe a gyerekeket is nagyon jól be lehet vonni. Imádják kiszúrni és a maguk választotta formákat cukormázzal díszíteni is. Aztán persze a legtöbben megenni is.

Ha más mézes süteményt is tervezünk, akkor annak a mézes lapját szintén hetekkel korábban elkészíthetjük. Betölteni (pl. egy klasszikus mézes krémest) viszont csak aznap, vagy 24 órával korábban érdemes, különben a krémtől átázik, megpuhul a tészta. Ezek az időbeli megállapítások a hagyományos és a reform alapanyagokból készülő ételekre egyformán igazak. Az aprósütemények (linzer, pogácsa, stb.) szintén elkészíthetőek előre, jól záródó süteményesdobozban hónapokig is eláll. Persze, úgyis elfogy...

A jellegzetes karácsonyi sütemény és/vagy dísz, a habkarika is hetekkel korábban elkészülhet. Jobban kiszárad, kevésbé lesz ragacsos, de könnyű ropogós állaga megmarad. Sok családban kardinális kérdés a zserbó és a bejgli. A bejglit egy héttel korábban is elkészíthetjük, fóliába tekerve hűvös helyen tartva csak még finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízei. A zserbót is jobb néhány nappal korábban elkészíteni, mert csak egyre finomabb lesz. Sütemények közül tulajdonképpen csak a krémes típusúakat kell mindenképp frissen készíteni.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!