Menü

Ilyen sorrendben süsd a karácsonyi sütiket!

Az adventi készülődés szerves része a karácsonyi menü elkészítése. A főfogások mellett a süteményekről is gondoskodnunk kell. Ez az, amit (főleg a mézeskalácsot) már előre elkészíthetünk. Ezzel is isteni illatokat varázsolunk otthonunkba, fokozva az egyre átütőbb karácsonyi hangulatot. Lássuk, hogy is néz ki ez a gyakorlatban!

Az adventi hangulathoz érdemes minden érzékünkre hatni. Díszítünk, hogy a színekkel, formákkal a szemünk érzékelje az ünnep közeledtét, karácsonyi dalokat hallgatunk, hogy a fülünkkel is a karácsonyi hangulatot érzékeljük. A karácsonyi hangulathoz a fahéjas, szegfűszeges, vaníliás sütemények illata is nagyban hozzájárul, így nem csak azért érdemes sütögetésbe kezdeni az adventi időszakban, hogy az ünnep előtti napokban ne mindent egyszerre, kapkodva kelljen megcsinálni.

Bár vannak olyan receptek, melyek azonnal puha mézeskalácsként hirdetik magukat, de néhány nap állás ezeknek is jót tesz. A legtöbb mézeskalácsnak viszont kifejezetten jót tesz, ha legalább egy hetet áll. Dobozban tárolva puhul finomra. Ezért a legtöbb családban a mézeskalács-sütéssel veszi kezdetét a karácsonyi sütés-főzés. Ebbe a gyerekeket is nagyon jól be lehet vonni. Imádják kiszúrni és a maguk választotta formákat cukormázzal díszíteni is. Aztán persze a legtöbben megenni is.

Ha más mézes süteményt is tervezünk, akkor annak a mézes lapját szintén hetekkel korábban elkészíthetjük. Betölteni (pl. egy klasszikus mézes krémest) viszont csak aznap, vagy 24 órával korábban érdemes, különben a krémtől átázik, megpuhul a tészta. Ezek az időbeli megállapítások a hagyományos és a reform alapanyagokból készülő ételekre egyformán igazak. Az aprósütemények (linzer, pogácsa, stb.) szintén elkészíthetőek előre, jól záródó süteményesdobozban hónapokig is eláll. Persze, úgyis elfogy...

A jellegzetes karácsonyi sütemény és/vagy dísz, a habkarika is hetekkel korábban elkészülhet. Jobban kiszárad, kevésbé lesz ragacsos, de könnyű ropogós állaga megmarad. Sok családban kardinális kérdés a zserbó és a bejgli. A bejglit egy héttel korábban is elkészíthetjük, fóliába tekerve hűvös helyen tartva csak még finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízei. A zserbót is jobb néhány nappal korábban elkészíteni, mert csak egyre finomabb lesz. Sütemények közül tulajdonképpen csak a krémes típusúakat kell mindenképp frissen készíteni.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Akár ételmérgezést is okozhatnak, ezért jobb annyit főzni belőlük, amennyi egyszerre elfogy.

Spenótos ételek a főzeléken túl

A spenót igazi vitaminbomba, természetes vasforrás. Bár számos jótékony hatása van, igencsak megosztó étel, sokan nem szeretik a krémes spenótfőzeléket. A spenótból nem csak főzeléket készíthetünk, feldobhatjuk vele a tésztaételeket, salátákat és még a húsokat is.

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!