Menü

Egy kiskutya naplója – 6. rész: Kezdődik a kutyaovi

Kutyaiskola – úri hóbort, vagy megéri? Inkább az utóbbi. Ha zökkenőmentes együttélést szeretnénk házi kedvencünkkel, akkor bizony a kutyust is érdemes szakember segítségével tanítani. Minél előbb, annál jobb! Így hát elkezdtük a „kis foltossal” a kutyaovit.

Mielőtt meglett az első saját kutyám, temérdek mennyiségű könyvet elolvastam arról, hogyan kell kutyát nevelni. Legalább volt rengeteg dugába dőlt terv, amikor állatkánk kedves volt, cuki, és könyörgő szemekkel nézett… S bár azért nem lett rosszul nevelt kutya, mindenképp inkább elkényeztetett volt. Igen sok hibát ejtettem ezen a téren. Pár alkalommal egy hivatásos oktatótól is kaptunk személyes tanácsokat, de úgy éreztem, már késő. Vagy legalábbis igen komoly energiabefektetéssel lehetne átszoktatni új dolgokra.


Sztárfotó az első kutyaovi előtt

Fiatal korban a kutya is könnyebben tanul, és a kölyökkor, vagy a találkozásunk kezdete az az időszak, amikor a saját szokásainkkal, elvárásainkkal megismertetjük az állatot. Ez volt az egyik motivációnk, a másikról pedig majd akkor, ha megvalósult :)

Így találtunk rá egy kutyaovira, amely direkt kölyökkutyáknak is tart foglalkozást hetente egyszer egy órában. A szükséges kombinált oltás után pár nappal máris meglátogattuk az állati óvodát. Egy nagy füves területen található a kutyasuli, ezen belül pedig egy kis elkerített rész az ovi. Hippie méretét tekintve bizony egyelőre a legkisebb volt. Noha már majdnem egy magasságban van a fél éves tacsival, általánosan mégis nagyon aprónak bizonyult a többiekhez képest. Mindez azonban nem szegte kedvét, és igen ügyesnek bizonyult.

Számomra is megnyugtató volt, hogy bármilyen kérdésemmel fordulhatok az oktatókhoz, és már a legelejétől kezdve jó kezekben vagyunk, és segítenek kialakítani a szokásokat és a határokat. Nem voltunk ezzel egyedül, mert van olyan kutya is a csoportban, aki szakember nélkül láthatóan iszonyú nehezen kezelhető lenne.


Kiskutyák a kutyaoviban, különböző méretben

A terrier makacs típus, és bizony el is kél a segítség bizonyos esetekben. Noha rettentő okos, az eszét sokszor arra használja, hogy a miénken próbáljon túljárni – legalább azzal, hogy kivételesen kitartó azokban a dolgokban, amiket tényleg szeretne és elhatároz. A kutyaképzés segít abban, hogy mindezen tulajdonságokat az előnyeire fordítsuk.

Az első alkalmat rettentően élveztük, a lányommal együtt kiváló elfoglaltságnak bizonyult a kutyaovi. Pedig nem egyszerű a kamaszoknak is tetsző programokat találni! Fantasztikus óra volt, és megkaptuk a házi feladatokat is, mert a gyakorlás nélkül hiába is bármilyen tanulás. De még az otthoni tanulást is élveztük

A második alkalom kicsit másabb volt: a kutyánk konkrétan öntudatra ébredt, és az addig édes, kiskutyás jelleméből előtört a határozottság. Ez két dologból adódott: rájött, hogy minden más élőlény nagyobb ott nála, és úgy érezte, meg kell védenie magát – ennek a heves játék közben volt is némi létjogosultsága. Másrészt kaptunk egy olyan feladatot, amiről elsőre azt gondoltam, pehelykönnyűséggel fogjuk teljesíteni: vegyük el a kutyánktól a kapott, ízletes-véres csontot. Meglepődtem, amikor erre agresszívan reagált a mi kis cukikánk! Úgy tűnt, felzaklatta ez az eset, és a hatalmi viszonyok tisztázása, így a korábban édes ölebünkből hirtelen egy sokkal határozottabb kutya lett – változatlan méretben.


Nagyon elfárdt a tanulásban :)

Bár nem egészen, hiszen Hippie napról napra nő. Van, hogy a férjem reggel ránéz a kutyára és azt mondja neki: „Már megint nőttél az éjjel!” – s ez úgy tűnik valóban így van.

Ettől még nem bántuk meg az ovit, hisz ezzel a kihívással minden gazdi találkozik egyszer, s akkor már inkább szervezett körülmények között történjen. Most jön még persze a neheze, de sebaj: jó kezekben vagyunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.