Menü

Gondozzuk okosan a szobanövényeinket!

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy a rohanó hétköznapok során felocsúdva egyszer csak körbenéztünk a lakásban, és azt vettük észre, hogy a kedvenc növényeink levele lefelé konyul, vagy éppen már ki is múltak. Ilyenkor elgondolkodunk: miért történhetett? Hiszen mindig öntöztük. Igaz, nem olyan gyakran vagy nem éppen rendszeresen, de igyekeztünk. Ennek elkerüléséhez biztosítunk most néhány könnyen betartható, hasznos információt!

Hasznos tanácsok a szobanövények gondozásához:

- Egyiküknek sem jelent problémát, ha folyamatosan nyirkos a földje. Öntözés után rövidesen nézzünk rájuk megint, és ellenőrizzük, hogy a kaspóban vagy az alattuk lévő tálkában van-e felesleges víz! Ha van, öntsük ki! Azzal, hogy otthagyjuk, nem csúsztathatjuk el időben a következő öntözést, ugyanis a növények érzékelik, hogy a környezetükben túl sok víz van jelen, ezért az úgynevezett aquaporin csatornáikat bezárják. Ennek következtében nem tudnak több vizet felvenni, és kiszáradnak. Ugye mindenki látott már nagy árvíz vagy belvíz idején a víz közepén álló, kiszáradt fákat? A jelenség ugyanennek a mechanizmusnak köszönhető.

- A kaktuszféléket és a pozsgás növényeket célszerű homokba vagy kaktuszföldbe ültetni, ezek szimulálják a természetes környezetüket. Ez a fajta föld kevésbé tartja a nedvességet, így ha véletlenül túlöntözzük őket, a hatás kevésbé fog érvényesülni.

- Figyeljünk arra, hogy az orchideáinkat is speciális földbe ültessük! Gondozásuknak a legjobb módja, ha egy nagyobb kaspóba vizet öntünk, és ebbe állítjuk bele a cserepes növényt 10-20 percre.

- Figyeljünk az öntözés rendszerességére! A szobanövények általában heti 1-2 öntözést igényelnek, de ez időszakfüggő is. Azonban gondosan figyeljünk oda télen is, hiszen ez az időszak csalóka lehet. A fűtés miatt a levegő nagyon kiszáradhat, így a lakásban keringő levegő sokszor még szárazabb is lehet, mint egy átlagos nyári estén.

- Öntözéskor előnyös, ha állott vizet, például esővizet vagy az akvárium vizét használjuk. Ez utóbbiban már nincs klór, viszont tartalmaz némi szerves anyagot és oldott nitrátot, nitritet, ami tápanyagot biztosít a növényeknek.

- A tápoldatok alkalmazásának hatására rohamos fejlődést és növekedést láthatunk. Tavasztól őszig körülbelül kéthetente alkalmazzuk a tápoldatot a dobozon feltüntetett hígításban. A téli időszakban ne használjuk!

Fordítsunk több figyelmet szobanövényeinkre, és meglátjuk, úgy meg fogják hálálni, hogy nem győzünk majd csodálkozni szépségükben!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?