Menü

A bevásárlásnál kezdődik

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy már a bevásárlásnál érdemes tudatosan keresni a megfelelő termékeket. Már ha az egészséges életmód a célunk.

Nem kell szakértőnek lenni, csak egy kis odafigyelés szükséges. Mennyi cukor, mennyi zsír, mennyi adalékanyag van a megvásárolni kívánt ételben, vagy italban? Rengeteg azonos termék közül kell választani, és a legtöbb esetben egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típus/márkát emeljük le a polcról.

Persze nincs könnyű dolgunk. Az átlagosnál kicsivel is rosszabbul látók konkrétan egy nagyítót is vihetnek magukkal a szupermarketbe, hiszen nagyon sok terméken miniatűr betűkkel található meg az, hogy pontosan mit is tartalmaz. Van, hogy nemcsak kicsik a betűk, hanem egész egyszerűen nagyon nehéz eligazodni az ismertetőnek (?) szánt sorokon, ábrákon. Az is zavaró lehet, hogy a címkén feltüntetett energia- és tápanyagértékek egy, az adott terméknél kisebb adagban, például 100 grammban megadva szerepelnek, természetesen azokat a számokat így azonnal szorozni kell.

Ha azonban ismerjük ezeket a buktatókat, számos értékes információra lelhetünk a csomagoláson. Például azt, hogy az adott árucikk mennyi feldogozott, finomított alapanyagot tartalmat, milyen adalékanyagok (közismertebb nevükön: E-k) vannak benne. Vagy azt, hogy állunk a már említett energia és tápanyag (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, élelmi rost) terén. Segíthet az Irányadó Napi Beviteli Érték, persze a saját szükségletünket is ismernünk kell. Attól, hogy valami light, vagy diet nem biztos, hogy egészségesebb, mint a hagyományos, sőt. Ezeknél a termékeknél sem szabad kihagyni a címke ellenőrzést.

Fotó:
pixabay.com

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.