Menü

Gondoljunk rá: B12-vitamin-hiány

Depresszió, fáradtság, végtagzsibbadás, izomfájdalom, zavartság- ezen panaszok esetén joggal gyanakodhatunk B12-vitamin hiányára!

A B12-vitamin- hiány mindig lassan, alattomosan alakul ki, enyhébb és súlyosabb tüneteket is produkálhat szervezetünkben, mely panaszok hátterében sokszor valamilyen betegséget feltételezünk.

A B12-vitamin hiánya ritka esetekben, de olyan súlyos következményekkel is járhat, mint például: látóideg-sorvadás, alacsony vérnyomás, trombózis, impotencia, terméketlenség. Leggyakoribb tünete az általános rossz közérzet illetve a depressziónak tulajdonított egyéb negatív hangulati érzetek, instabil kedélyállapot.

A B12- vitamin-hiány felismerése, illetve a megfelelő pótlás nemcsak a tünetek megszűntetése szempontjából lehet fontos, hanem azért is, mert ez a vitamin olyan kulcsfontosságú folyamatokban is szerepet játszik, mint például vérképzés, neurológiai szempontból fontos enzimképződés, illetve más létfontosságú enzimek működése (bizonyos hormonok termelődése, fehérjeszintézis folyamatai).

A megfelelő B12-vitamin-ellátás szempontjából az étrenden kívül egyéb feltételek is fontos szerepet játszanak. Szükséges a gyomor nyálkahártyájában termelődő szállító fehérje jelenléte, mely hozzákapcsolódva az ételekkel elfogyasztott B12- vitaminhoz megalapozza a vitamin felszívódási folyamatát. A vitamin kiválasztódását a gyomorsav sósavtartalma befolyásolja, vagyis elegendő mennyiségű gyomorsavra is szükség van a B12-vitamin- ellátás szempontjából. Illetve az sem mindegy, hogy milyen állapotban van a vékonybél nyálkahártyája, mivel ez is alapvetően meghatározza a felszívódás hatékonyságát.

Legfőbb B12-vitaminforrásunk egyébként a tojás, a hús, és a tej.  Ez a vitamin nagyon hosszú ideig is képes elraktározódni a májban, ezért a hiánytünetek csak lassan, fokozatosa alakulnak ki az ellátás csökkenését követően, így valóban nehéz felismerni, hogy mi áll a panaszok hátterében. Mivel pedig a megfelelő B12-vitamin ellátást nemcsak a táplálkozás befolyásolja, ezért olyan esetekben is gondolnunk kell a vitaminhiányos állapotra, mint például gyomorszűkítő műtétet követően, krónikus bélgyulladásos betegség esetén, gyomorcsonkolásos műtétek után.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.