Menü

Március- április a megújuló élet, az újjászületés hónapjai

  • Dátum: 2014.04.16., 10:49

A tél után létfontosságú testünk feltöltése. Megnő az étvágy, az ember ösztönösen fordul a könnyebb, savanykásabb, zöld ételek felé, többet tartózkodik a friss levegőn. A máj-epe területe működik a legintenzívebben. Ezeken túl a következőket kell még megerősíteni: csont, haj, köröm, bőr, immunrendszer.

Az utóbbi időben egyre többet beszélnek a tisztítókúrákról, böjtökről. Aki nem tudja rászánni magát, ne is tegye, csak kárt okoz vele. A böjt valójában lemondás valamiről: kevesebb kóla, beszéd, facebook, éjszakázás, stb, kinek mi. Ráadásul 50-60 évvel ezelőtt, a böjti időben az emberek tervezeték a tavaszi, nyári munkát, kimerítő fizikai tevékenység (vetés) a böjti időszak után kezdődött. Akkor is sokat dolgoztak az emberek. De kevesebb volt a napi kihívás az idegrendszer számára: nem volt annyi számítógépezés, mobil, információdömping, azonnali döntéshelyzet. Hétvégeken illetve télen többet pihentek, másképp gondolkodtak, lassabb volt az életvitel.

Ha már éjjel sem tud regenerálódni a szervezet, akkor fáradtság, koncentrációhiány, motiválatlanság, vagy éppen túlpörgés, agresszió, feszültség, „ingeréhség” (mobil, számítógép, hangos dübörgő zene) a későbbiekben gyakori heteken át tartó felébredések, fejfájás, torokszárazság, stb., ezek huzamos energiahiányt jeleznek.

Akkor ma mi a teendő? Hisz most alapozzuk meg egészségi szempontból az évet.

          1. Nem enni és nem inni- gyomor- és bélfekélyhez, epe- és májproblémákhoz vezető legrövidebb út.

          2. Enni kell, de ilyenkor mi a jó? Magas tápértékű, koncentrált táplálék, amit könnyű emészteni. Legyen benne minden. Hát ilyen étel kevés van, illetve nincs. Vészhelyzet esetére diákcsemege (mazsola, egyéb aszalt gyümölcsök és olajos magok keveréke). Szendvics (minden legyen benne), gyümölcs, keksz (kevésbé cukros).

Egészségünk megőrzéséhez, testünk karbantartásához két fontos dolog kell: a táplálkozás (60%), és a mozgás (40%).

Nézzük, mit meríthetünk a megújuláshoz.

Esetleges nátha, hurut, megfázás esetén egy ideig tejterméktilalom, sok vitamin, meleg lábfürdő, inhalálás, pihenés.

Tavasszal ösztönösen is a „zöldeket” keressük: retekfélék, (ezek orvosságként hatnak a májra, de fogyasztási szabálya: „reggel vétek, délben étek, este orvosság”), hagyma, újhagyma, sóska, spenót, sárgarépa, cékla, zeller, csalán, csírák. Fehérjék közül tojás (lágy/főtt), házisonka, hal, túró, friss vaj, savanyított tejtermékek, halak, húsfélék építik a csontokat, izmokat. Gyümölcsnek téli alma, téli körte (ha már nem gusztusos állagú, akkor reszelve), kivi (C vitaminbomba), narancs, érett banán, esetleg ananász. Energiát adnak a szénhidrátok: rozskenyér, zabkása, rizs, teljesőrlésű kenyerek (aki nem szereti lehet fehér búzakenyér, de pirítva emészthetőbb). Zsiradékok közül a dió, tökmag, mák, szezámmag, vaj, olivaolaj, mákolaj, lenolaj. Jó a házizsír is (különösen a nőknek havonta legalább egyszer az egészséges hormonműködéshez javasolt, de hagymával együtt).

Mindennapi italunk legyen a tiszta víz, csipketea, gyógyteák (gyermekláncfű, csalán, citromfű), gyümölcslevek.

Sokat legyünk a friss levegőn, napon (D vitamin), sétáljunk, kiránduljunk, takarítsunk, lomtalanítsunk, kertészkedjünk.

Igazi tavaszi megújulást kívánok mindenkinek! 

Forrás:
B.né Simon Ágnes

Fotó:
pixabay.com

Miért jó, ha van nyelvvizsgánk

Egy nyelvvizsga megszerzése számos előnnyel jár, mind az egyéni életben, mind a szakmai karrierben. A nyelvvizsga igazolja a nyelvtudásodat, ami növeli a munkavállalási esélyeket, lehetőséget ad a továbbtanulásra külföldön, és javítja a kommunikációs készségeidet a mindennapi életben is.

Tanulható a pozitív gondolkodás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, a pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Vajon tanulható a pozitív gondolkodás és ezáltal a boldogság?

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.

„A sport öröklődik – De nem a génjeinkben, hanem a példánkban”

Sportos szülők, sportos gyerekek, avagy hogyan adjunk át egészséges szokásokat a következő generációnak?