Menü

Egészséges életmód – a testi - lelki egyensúly és a higiéné fontossága

  • Dátum: 2013.07.10., 16:12

Az egészség és az egészséges életmód fontos elemével a rendszeres testedzéssel már az előzőekben foglalkoztunk. Ahhoz, hogy életfolyamataink megfelelő minőségben működjenek nemcsak testmozgásra, hanem a testünkben lezajló fizikai folyamatok valamint a szellemi és lelki tevékenységek egyensúlyára is szükség van.

Ha valamilyen testi bajunk, problémánk van – például fáj a fejünk – akkor hangulatunk is rossz lesz, szintúgy, mint a közérzetünk. Ha pedig életünk során akadályokba ütközünk, munkahelyi vagy családi gondjaink vannak, akkor lelki problémáinkat legtöbbször testi tünetek is kísérik. Az ilyen érzelmi állapotok szinte azonnal hatással vannak szervezetünkre, amely számunkra ilyenkor jelzést ad. Fájni kezd a fejünk vagy légzési problémáink lesznek, ha például hirtelen pszichés terhelés, valamilyen veszteség ér minket. Hányingerünk vagy hasmenésünk lesz ha például valamilyen megmérettetésre, például vizsgára vagy akár állásinterjúra készülünk. A stressz a bánat és szorongás szinte mindig hasonló tünetekkel járnak, s testünkben későbbre is kiható káros folyamatok indulhatnak el.

Ezeket a szellemet próbára tevő terheléseket leginkább hozzátartozóink, barátaink segítségével lehet legkönnyebben átvészelni. Sokat jelenthet egy beszélgetés vagy bármilyen közös program mely segít elterelni a figyelmet a problémáról.  Semmiképp sem érdemes magunkban tartani gondjainkat, mert ezeket sokkal nehezebb egyedül feldolgozni, mint együtt. Komolyabb és súlyosabb esetekben pedig nem szégyen igénybe venni pszichológus, azaz a szakember tanácsát sem. A mozgás és sporttevékenység is kedvező hatással lehet az ilyenkor lejátszódó, mind a testi, mind a lelki folyamatokra egyaránt. Kikapcsol, eltereli figyelmünket.

Nemcsak a ezek a  folyamatok befolyásolják egészségünket, hanem testi és környezeti higiénénk is. Ez nem más, mint az egészségünk megőrzéséhez szükséges tisztaság és testápolás. Ugyanilyen fontos szerepe van életmódunk minőségében környezetünknek is. Ide tartozik lakókörnyezetünk mellett, munkahelyi körülményeink is. Természetesen a higiéniai szokások összefüggésben vannak az illető életkorával és életvitelével. Már gyermekkortól törekedni kell a megfelelő rend, tisztaság és testápolás kialakítására valamint a szűkebb – tágabb környezetünk értékeinek megóvására.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mindennapjainkban is harmóniában éljünk környezetünkkel valamint saját magunkkal, ezáltal egészséges életvitelt folytassunk.

A cikk előző része:
Egészséges életmódunk fontos összetevője - a rendszeres testedzés

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.