Menü

Irány a szuperkukák!

  • Dátum: 2013.06.05., 15:38

A szelektív hulladékgyűjtés hazánkban még nem kötelező, de az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi tizenhat százalékos szemét újrahasznosítást feltornázzuk mielőbb legalább hatvan százalékra.

A szelektív hulladékgyűjtésről szinte már mindenki hallott, sokan nagyjából tisztában is vannak vele, hogy a szemetet miként szortírozzuk, ám csupán a lakosság 25 százaléka gyűjti valóban szétválogatva a háztartási hulladékot. Pedig a szemét újrahasznosítás a környezetünk védelme érdekében elengedhetetlen.

Néhány évvel ezelőtt Bregenzben jártunk, ahol bepillantást nyerhettünk egy héten át egy ott élő magyar lány életébe. A műtősnőként dolgozó fiatal hölgy elmesélte, Ausztriában megbüntetik azt, aki nem szelektíven gyűjti a szemetet. A válogatás mindenki számára kötelező, nincs kivétel. Ott persze már megteremtették a feltételeit annak, hogy valamennyi háztartás, legyen az kertes házban, vagy emeletes házban élő család, mind a papír, mind a műanyag, mind a fém, mind az üveg, valamint az egyéb hulladékokat szortírozva helyezze el a különböző szemétlerakóknál. Fontos, hogy eleve a háztartási szemétgyűjtők is fakkokra vannak osztva, így már a saját kukába is szétválogatva kerül a szemét. Szinte minden családnál találkozunk flakon tömörítő, préselő szerkezettel, aminek segítségével rengeteg helyet spórolnak meg a háztartások.

Ráadásul az üzletekben nemcsak elvétve találkozunk a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges holmikkal, mindenütt kapható szelektív szemetes, palackprés, vagy olajleeresztő kanna. A házakhoz, lakásokhoz a közhasznú társaság minden hónapban szórólapot juttat el, amelyen feltüntetik, mely napokon milyen hulladékot szállít el. Nos, aki a témában jártas, az jól tudja, mi még ettől fényévekre vagyunk.

A legrosszabb az, hogy sok magyar család hiába él környezettudatosan, hiába gyűjti szelektíven a szemét nagy részét, mert az úgynevezett szuperkukák (Alma Együttes elnevezése _a szerk.) tartalmának többsége aztán a nagy központi, kommunális szemétlerakón landol.

A különböző intézmények, iskolák, óvodák részére rendszeresen írnak ki pályázatokat, versenyeket a témával kapcsolatban, ami ugyancsak azt szolgálja, hogy a feltörekvő nemzedék már jóval környezettudatosabban éljen és óvja a földet.

Elmondhatjuk még, nagyon fontos, hogy már a legkisebbeket is arra neveljük, hogy a szemét egyáltalán nem rossz dolog, hiszen például a PET palackok, a papír újrahasznosításával számos értékes, új dolog készül. Így a kisgyerekek számára is érthetővé tesszük ezt a tevékenységet és később számukra már természetes folyamat lesz, ha tőlünk is ezt látják.

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.