Menü

Mit, mivel, hogyan? 4.- Mosás

  • Dátum: 2013.04.07., 23:20

Ezúttal olyan régi és természetes praktikákat gyűjtöttünk össze, melyek a hatékony mosással és vasalással kapcsolatosak.

Olyan alapvető, de lényeges kérdésekre kerestünk egyszerű választ, mint például mire ügyeljünk a mosógépnél, hogyan legyen lágy és illatos a mosott ruha, hogyan kezeljük a megsárgult fehérneműket, és a vasalással kapcsolatosan is összeszedtünk néhány tippet.

Ha időnként ki szeretnénk tisztítani mosógépünket, nem érdemes drága vegyszerekkel neki esnünk. Langyos víz és pár liter ecet keveréke kiválóan alkalmas arra, hogy feloldja a vízkövet és a mosópormaradékokat is.

Az újonnan vásárolt fehérneműt első használat előtt ajánlatos kimosni, mivel gyártásnál olyan anyagok maradnak benne, amelyek többek között allergiás tüneteket is kiválthatnak. Egyébként új harisnyát is érdemes kimosni, mivel tapasztalatok szerint úgy tartósabb lesz.

Érdemes megfogadni, hogy mosás előtt a cipzárt fel kell húzni. Mivel a műanyag cipzár tönkre mehet, a fém cipzár pedig más ruhákban okozhat kárt. Itt meg kell említeni azt a praktikát is, miszerint ha kényes fehérneműt például melltartót mosunk, nem árt egy régi párnahuzatba tenni, ami megvédi.

A sokarcú ecet, mosásnál is rendkívül praktikus lehet, többek között például ecet hozzáadásával megelőzhetjük, hogy bolyhosak legyenek a ruhák. Egyébként pedig az öblítőszer is helyettesíthető ecettel, mivel lágyítja a ruhát. Kézi mosásnál az ecet semlegesíti a szappant, és felfrissíti a színeket is.

A megsárgult fehér ruhákat só és citrom segítségével varázsolhatjuk újjá. Annak érdekében pedig, hogy például a munkaruha tiszta legyen, egy fél csésze szalmiákszeszt érdemes a mosóvízbe keverni.

Ha vászonanyagokat szeretnénk vasalni, de már régebben mostuk ki őket, érdemes benedvesíteni kissé. Például nedves törölközőbe csavarva tehetjük ezt meg. Sötét színű pólókat és ruhákat bal felükön érdemes vasalni, hogy a varrások ne hagyjanak nyomot.

Abban az esetben, ha környezettudatosabbak szeretnénk lenni, és nem utolsó sorban energiatakarékosak is, akkor a hajtogatást a vasalás után végezzük el. Vagyis a vasalt holmit tegyük félre, majd ha minddel végeztünk, és kikapcsoltuk a vasalót, akkor összehajtogathatjuk a ruhákat.

A cikksorozat előző részei:
Mit, mivel, hogyan? 3.- Növényápolás
Mit, mivel, hogyan? 2.- Nagytakarítás
Mit, mivel, hogyan? 1.- Folttisztítás természetesen

Fotó: sxc.hu

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.