Menü

Csíra, az igazi vitaminbomba

  • Dátum: 2013.03.10., 15:36

A téli, kora tavaszi időszakban szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyaghoz, vitaminhoz jutni, azonban a csírák fogyasztásával a hiányzó tápanyagokat pótolni tudjuk. A csírafélék igazi vitaminbombák, felhasználásuk pedig igazán sokrétű.

A csírák jótékony hatásai elvitathatatlanok. Ezekben a pici növénykezdeményekben az összese esszenciális aminosav megtalálható, amire csak szükségünk van. A csírákban lévő vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket a szervezetünk maradéktalanul hasznosítani tudja. Rendkívül táplálóak, a szervezet számára azonnal energiát szolgáltatnak, emésztésük nagyon könnyű. Tudni kell még, hogy a csírák regenerálják a bélflórát, salaktalanítják a szervezetet, így hatékonnyá válik a tápanyagok felszívódása és beépülése. Fogyasztásuk tehát nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, vagy az esetleges gyógyuláshoz.

Számtalan mag közül válogathatunk, rengeteg gabona-, fűfélét, vagy egyéb növényi magvakat kínálnak már a boltokban. Egy csomaghoz nagyjából 350-550 forintos áron juthatunk hozzá, amely 50 grammot tartalmaz és ebből adagtól függően két-négy alkalommal tudunk csíráztatni. A csíráztatótál sem egy nagy befektetés, 1100-1600 forintos áron szerezhetjük be, attól függően, hogy műanyagot, agyagot, kicsit, nagyobbat választunk.

A csírák íze nagyon sokféle lehet, akadnak lágyabb, semleges ízűek, de találkozhatunk markánsabb, esetleg csípősebb fajtákkal is. A retekcsírája például kifejezetten csípős.

A csíráztatás folyamata egyáltalán nem nehéz. Első lépésként a kívánt mennyiségű magot mossuk át langyos, folyóvíz alatt. Azután annyi vizet engedjünk rá, amennyi ellepi. Áztassuk a magokat addig, amíg megduzzadnak, ez a gabonaféléknél általában 12 órát jelent, míg másoknál 4-6-8 óra elegendő. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a magok csomagolásán ezt az adatot megtaláljuk, és aszerint járjunk el. Amikor megduzzadtak a magocskák, újra leöblítjük őket és elhelyezzük őket a csíráztató tál lyukas táljában. Fontos, hogy a legalsó, zárt tálban mindig legyen víz. Ha netán a legfelső tálban csíráztatunk, akkor azt feltétlenül takarjuk le, nehogy megpenészesedjenek a magok. Annak érdekében, hogy utóbbi semmiféleképpen ne következzen be, naponta kétszer öblítsük le a csírákat langyos vízzel. Víz ne álljon a növénykéken, mert akkor elrohadnak. Az ideális hőmérséklet, amit a csírák megkívánnak 19-20 Celsius fok. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne napsütötte, hanem egyszerűen fényes helyen tartsuk őket. A csíranövények 4-6 nap múlva fogyaszthatóak nyersen, salátában, feltétnek kenyéren, sütve, szárítva, kinek-kinek ízlése szerint.

Legközelebb azt is megtudhatják, melyik csíraféle mire való, milyen jótékony hatásuk van.

Fotó: sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.