Menü

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Galuska, nokedli vagy csipetke?

Tudjuk-e mi a különbség a nokedli, galuska és a csipetke között? Vannak, akik úgy tartják, hogy ugyanannak az ételnek, a három különböző nevét takarja, de akadnak olyanon is, akik azt vallják, hogy három különböző köretről beszélünk. Most akkor mi az igazság?

Mit nevezünk kajakómának?

Egy kiadós evészet után gyakran érezzük magunkat fáradtnak, erőtlennek, enerváltnak, álmosnak, a köznyelv ezt kajakómának nevezi, ám kevesen tudják, hogy valójában ilyenkor milyen folyamatok zajlanak a szervezetünkben. Miért sújt le ránk a kajakóma, és mit tehetünk ellene?

Hogyan tároljuk a házi tojást?

A vásárlás során a minőségi élelmiszer kiválasztása nagyon fontos. Az is elengedhetetlen, hogy ezeket megbízható helyről szerezzük be és figyeljünk arra is, hogy a termék friss legyen. Az alapvető élelmiszerek közé tartozik a tojás, viszont tárolásában és kezelésében igen körülményes tud lenni.

Sütés, főzés zsiradék nélkül, na de hogyan?

Ma már egyre népszerűbbé válnak a forró levegős fritőzök, hazánkban is. Sok háziasszony a kényelem miatt választja, de gondoljunk az egészségünkre is, ha emellett a főzési mód mellett döntünk. Ez a speciális folyamat gyakorlatilag a főzés és a sütés közötti átmenetnek számít. Akkor hogyan is működik ez a szerkentyű?

Mi is az a mogyoróhagyma?

Gyakran találkozhatunk a receptekben a salottahagymával, vagy más néven mogyoróhagymával. De mire hasonlít, és milyen az íze? Hogyan tudjuk beépíteni a mindennapi ételeinkben és nem mellesleg, miért válasszuk inkább éppen ezt az alapanyagot? Akkor nézzük a válaszokat!

3 gyors ebédötlet a hétköznapokra

Szeretek jól enni. Szeretek tudatosan enni. Szeretek fenntarthatóbban enni. Ezeken kívül viszont azt is szeretem, ha az ebéd természetesen minél gyorsabban és minél kevesebb erőfeszítéssel kész van.

Tudnivalók a gorgonzola sajtról

A kéksajtok családjába tartozó észak-olasz gorgonzola egyedi ízének és állagának köszönhetően nagyon kedvelt és sokrétűen felhasználható belsőpenészes sajt. Az édeskésebb és pikánsabb ízben is fellelhető sajtot nem csak sajttálakon kínálhatjuk, hanem különféle fogásokba is belekomponálhatjuk.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Milyen színű teák vannak?

A zöld tea és a fekete tea alapvetően a legismertebb, de van még sárga, vörös és fehér is. De melyik tea mit tud? Miben különböznek egymástól? És miért hívjuk őket így? Mi adja a színűket?

Egészséges tészta alternatívák

A hagyományos, fehér lisztből készült tészták helyett már több alternatíva is rendelkezésünkre áll, melyek sokkal egészségesebbek is. Ilyen például a feketebab tészta, vagy a rizstészta is.

Együnk sok levest!

Egy tál meleg leves, ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk - megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Sokat egyek reggelire?

Több írásom is szólt arról, hogy hogyan mozogjunk, hogyan osszuk be hétköznapjainkat. Ugyanilyen fontos kérdés lehet a munkavégzésünk napján az, hogy vajon mennyi reggelit fogyasszunk és mennyit ebédeljünk. Persze ez nem csak egyénenként, de sokszor nemzetenként is különböző.

Gombából készült finomságok vacsorára

A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg. Számos gombafajról kiderült már, mennyire pozitív tulajdonságokkal, jótékony-és gyógyhatással bírnak.

Egyetem környezettudatosabban

Egyetemistának lenni önmagában is egy kihívás. Az önállósodás köztes állapota, rengeteg nehézséggel. Sokan ilyenkor egyáltalán nem figyelnek az életvitelükre, pedig sokat tehetnek a maguk és környezetük egészségéért. A környezetünk védelméért pedig nem is kell olyan gyökeresen megváltoznunk.

Edzés utáni regeneráló ételek

Sokszor téma mi legyen egy megfelelő menü ebédre, vagy milyen egy diétás vacsora, mit esznek sokan tápláló reggeliként, azonban nagyon lényeges megtervezni, hogy mit eszünk sportolás, edzés után.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Többnyire ülőmunkát végzek, mit tegyek?

A szervezetünk nem arra született, hogy egész nap egy helyben üljünk, ha mégis ezt tesszük, annak hosszú távon káros következményei lehetnek. Hogyan hat ránk az ülőmunka és mit tehetünk az egészségünk érdekében?

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Beteg gyerekkel otthon

Nem alszik éjjel. Csillog a szeme. Forró a homloka, arca, háta. Izzad. Lázas. Nyűgös. Beteg. Hétfő reggel van.

Olivás tésztaétel olasz fűszerekkel

Ezúttal egy olyan olaszos tésztaételt mutatunk be nektek, amelyet még nagyanyáink sem szólnának le, ha a vasárnapi frissensült helyett az asztalra kerülne.

Ebédopció egészségesen

Nincs lehetőség a munkahelyeden, hogy megmelegítsd az ebédedet, de nem akarod minden nap ugyanazt a sajtos szendvicset nyammogni? Úgy érzed, nem jó az emésztésed, és nem laksz jól, hiába fogyasztasz el 3 szendvicset is főétkezésként?

Ezt (ne) együk újévkor!

A modern kor már nem bővelkedik annyira a hagyományokban, azonban az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében rengeteg népszokás és népi újévi étel áll rendelkezésünkre.

Szilveszter és újév egészségesen

Igen, tudjuk, a karácsony és a szilveszter időszaka nem a diétáknak és az egészséges táplálkozáshoz járul hozzá főképpen. Ám, ha még nem tervezted meg az egész szilveszteredet, ajánlatos néhány tanácsot megfogadnod, főképpen akkor, ha az egészségednek is kedvezni szeretnél.

Ha a családi együttlétek már túlszárnyalták a maximumot…

Téli szünet, karácsony, szilveszter és újév, s e kettő között alig két nap pihenőidő. Mire megemészted a nagy karácsonyi lakomákat, már itt is az újév, amikor újra lakomát kell csapni. Mire kipihened, hogy a család egyik részénél töltöttétek a karácsonyt, másnap a másik részt is meg kell látogatnod. Végeláthatatlan, és néha egészségtelen spirál ez, amiből nehéz a legjobbat kihozni.

Életmódváltás a férjek szemszögéből

Elhatároztad, belekezdtél, diétás étrendet alakítottál ki, lecserélted az élelmiszereket, talán sportolni is elmentél, s máris itt a nagy buktatód: a környezeted. Mi fog most történni és mit tegyél? Elmondjuk

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

A legjobb diéta: fagyizhatunk!

Akár nyaral valaki, akár a munkából ér haza fáradtan és izzadtan, a legjobb, amit el lehet képzelni egy kehely hűsítő fagyi, legyen az házi, vagy bolti, netán cukrászdai. A hűs nyalánkság bármely diétába beilleszthető.

Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés!

Unalomból? Stressz miatt? Tévénézés alatt? – egy nap vajon hányszor eszünk és ezek közül vajon mennyi a valódi éhség? Egy kutatás szerint tízféle éhség létezik, ám ezek közül csak egy valódi.

Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?

Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai, annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Cikkünkből kiderül, mit tehetünk a laposabb has érdekében, és most kivételesen nem a fogyás a téma!

Szejtán, házilag!

Ha nem vágyunk éppen a húsra, jó alternatíva lehet a fehérjepótlásra a búzahús. Amellett, hogy olcsóbb, mint a hús, ráadásul gyorsan készen van és már önmagában is lehet ízesíteni. Egy finom körettel, isteni vacsora lesz belőle! Hóvége közeledtével különösen ajánlott!

Emésztési zavarok – akarsz róla beszélni?

Testünk minden eleme az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épül fel, ezekből nyeri a test az energiát és a tápanyagokat a működéshez, fejlődéshez, regenerálódáshoz. A folyamat már a szánkban elindul, ezért nagyon fontos, miket fogyasztunk.A cikkből kiderül, hogy mit egyél, illetve miket kerülj el!

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

Biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nem csak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!

Banánt minden étkezéshez!

Bár a banán megosztó gyümölcs a fogyókúrázni vágyók körében, az tény, hogy a laktató és energia dús, trópusi termés számtalan módon felhasználható és ehető. Akár minden étkezéshez, különböző módon elkészítve.

Lencse, a hüvelyesek királynője

Az újév hagyományos étele a lencse. Az átlag magyar azonban év közben alig-alig fogyaszt lencsét. De így van ez a többi hüvelyessel is. Egyes táplálkozási irányzatok tiltják, mások ajánlják. Lássuk, mi szól mellette és ellene, mire érdemes figyelnünk a készítésekor, valamint hogyan dobhatjuk fel ezeket a klasszikus ételeket!

Itt a melegszendvics-szezon!

Mikor máskor együnk melegszendvicset, mint az őszi és téli hónapokban, amikor szervezetünk még inkább vágyik a meleg ételekre? Készítsük el változatos formában, sőt lehetőség szerint egészségesen! Íme a szerkesztőség kedvencei.

Együnk elegendő gyümölcsöt a hidegben évszakokban is

Mindenki tudja, hogy a zöldségeken kívül a gyümölcsök fogyasztása is fontos része az egészséges táplálkozásnak. De hogyan ehetünk elég gyümölcsöt az őszi-téli téli időszakban? Íme a segítség!

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

A tudatos evés alapjai

Sokan ismerjük a tudatosság kifejezést, de vajon tisztában vagyunk-e annak, hogy ez alkalmazható az étkezéseink során is?

Cottage pie vagy pásztorpite? - Készítsd el!

Biztosan sokan hallottak már a cottage pie elnevezésű angol ételről, néhányan talán kóstolták is vagy próbálkoztak az elkészítésével. Sokan esetleg keverik az úgynevezett pásztorpitével vagy Shepherd’s pie-jal. Íme egy kitűnő családi recept, érdemes kipróbálni!

Egészséges palacsinta sósan és édesen

Legkedvesebb desszertünket, a palacsintát könnyedén elkészíthetjük egészséges verzióban is, íme egy szuper recept! Sőt, kis átalakítással nem csak édességként, hanem ínycsiklandozó ebédként is funkcionál.

Menüváltozatok diétás életmódhoz

A magyar étkezési szokások szerint egy átlagos ebéd sorrendje: leves, főétel, desszert. Igen ám, de egy ilyen menüsor kalóriatartalma igencsak elgondolkodtató! Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani az egészséges testsúlyunkat, akkor érdemes átalakítani a hagyományos menüt.

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapján az őszi időszakban javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban is termesztenek. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Még a tésztát is ehetjük egészségesen

A tésztát mindenki az egészségtelen ételek közé sorolja, pedig nem feltétlenül van így. Csak tudni kell, hogy hogyan együk...

Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel

Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A fűszerolajban sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető.

Újrahasznosítás az étkezésben is

A hétköznapi ember rengeteg ételt dob ki. Pedig kiváló ötletek vannak arra vonatkozóan, hogy miként gondolhatjuk újra a már meglévő ételeinket. Gazdálkodjunk okosan a konyhában is!

Napi öt-hat étkezés ajánlott

Sajnos ma is kevesen tartják a napi étkezések rendjét és megfelelő összetételét. Tisztázzuk a tévhiteket, bemutatjuk a rossz és jó példákat.

Családi pizza házilag

Még a pizza is lehet egészséges, ha otthon készítjük el! Próbálja ki a receptünket, amivel biztos, hogy az egész család jóllakik.

Frissítő táplálkozás

Mit együnk, ha az ünnepek után szeretnénk könnyedebbek lenni? Íme néhány ötlet a cikkünkben. A jó hír az, hogy ezeket az ételeket nem csak megenni és megemészteni, hanem elkészíteni is nagyon egyszerű.

Krumpligombócok ebédre, egyszerűen

Olcsó és egyszerű ebédet szeretnél? Készíts krumpligombócokat egészséges összetevőkből!

A dödölle reform módon is finom

A dödölle hagyományos ételünk, amelyhez egyszerű alapanyagok szükségesek. Manapság reformkorát éli, és újra népszerűvé válik. Készítsük el kicsit egészségesebben, mint a hagyományos változatot!

„Eszem, amíg elvesztem az eszem” – avagy nem mindegy a mennyiség

Táplálkozhat valaki bármily egészségesen, ha nem megfelelő mennyiségeket eszik. Ez elsősorban akkor okoz problémát, ha túl nagyok az adagok, de természetesen a kevés étel is gondokat okozhat.