Menü

Az alkohol elvonás tünetein túli veszélyek

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkoholelvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első négy napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek.

A füge ezért egészséges

A füge frissen és aszalva is fogyasztható, ízletes gyümölcs, amelyet különleges íze és textúrája miatt sokan kedvelnek. Sokoldalúan felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is, így érdemes minél gyakrabban enni.

„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!

Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?

Okok, amiért megéri mindennap salátát enni

Bár a legtöbben a salátákat a nyulak és kecskék eledeleként azonosítják, rendkívül táplálóak, vitaminok és értékes ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Ezért is érdemes őket rendszeresíteni a táplálkozásunkban. És ezt nem csak én mondom, tudományosan bizonyított, hogy a salátaevésnek rengeteg jótékony hatása van. Ebből gyűjtöttem össze neked most 10-et.

Kertészkedés, mint testedzés

Amikor a szüleimnek megemlítem, hogy sportolhatnának, biciklizhetnének, sétálhatnának többet, mindig azt a választ kapom, hogy a kertészkedés az ő testedzésük. S valójában nem is elhanyagolandó mozgás.

Tiltólistás annak, aki pajzsmirigybeteg!

Azoknak is meggondolandó, akik nem betegek, ám figyelni kívánnak a hormonrendszerükre, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek felboríthatják a hormonháztartást: ilyen például a kávé! Mi a gond a kávéval, miért kell vigyázni a koffeinnel, különösen pajzsmirigybetegségek esetén? Nézzünk kicsit utána!

Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek

A grapefruit magas C-vitamin tartalma mellett egyéb jótékony hatásai miatt is több figyelmet érdemelne. Miért érdemes fogyókúra alatt használni? Mi köze a cukorbetegséghez? Tudj meg többet a grapefruitról!

Természetes vízhajtók nyomában

Vízhajtót akkor szoktak felírni az orvosok, ha valakinek túlságosan sok felesleges folyadék gyűlik fel a szervezetében. Nem kell azonban rögtön gyógyszerekért nyúlnunk, érdemes lehet természetes módszereket is kipróbálni.

Ehetsz szénhidrátot nyugodtan, csak erre a két dologra figyelj

Miért van az, hogy egyes szénhidrátok hizlalnak, míg mások nem? És miért hat az egyes emberekre másképp ez a makro tápanyag?

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai, avagy hogyan fogyasszunk belőlük kevesebbet?

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Miért egészséges a körte?

A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik.

Addiktív ételek nyomában

Az ételfüggőség egyre gyakoribb szenvedélybetegség napjainkban, mely a népesség legalább 20 százalékát érinti különböző mértékben. Jó, ha tudjuk azonban, hogy nem minden étel okoz ugyanolyan erős addikciót.

Mit tesz a testünkkel napi 1 szál sárgarépa?

Ha jobban nem is tudunk fütyülni tőle, az étrendünket sokkal egészségesebbé tehetjük a segítségével. Ideje átgondolnunk, vajon tényleg csak levesbe való a sárgarépa? Szerintünk nem!

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Mindig van a hűtőben, kívül-belül szépít és emellett nagyon sokoldalú! Mi ez?

Nemcsak a kelt tészták elkészítéséhez nélkülözhetetlen, de a fogyasztása az egészségünkre is nagyon jó hatással van, ugyanis meglepően sok benne a vitamin, az ásványi anyag és számos fontos aminosav is található benne, B-vitamin tartalmánál fogva a vegetáriánusok egyik legfontosabb étrend-kiegészítője. Kitalálták milyen élelmiszerről lesz szó

A kakaó igazi csodaszer

A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!

Karácsony: marketingfogás vagy szeretetteljes ünnep?

Abban mindenki egyetért, hogy a karácsony egy szeretetteljes, meghitt ünnep, amit a családunk körében töltünk el békésen, hangulatos vacsora asztalnál. Vagy legalábbis ezt válaszoljuk illendően, de ezt is gondoljuk valójában?

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket

Mi a baj a feldolgozott húsokkal?

A feldolgozott hústermékek és bizonyos betegségek közötti összefüggéseket vizsgálva arra vagyunk kíváncsiak, valóban betegségeket okozhatnak a különféle feldolgozott ételek, húskészítmények.

A fenyőmag jótékony hatásai

A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.

Ételcsoport, mely garantáltan segít a vércukorszinten tartásában!

Ha néhány egyszerű dolgot változtatunk a bevásárlókocsi tartalmán, annak komoly hatása lesz a vércukor szabályozásának képességére, az étvágyra és a keringési rendszer állapotára is.

Az év gyógynövénye a fekete nadálytő

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya idén, 2021-ben a fekete nadálytövet választotta az év gyógynövényének, erről az egyik gyógynövényekkel foglalkozó portál oldalán olvashatunk. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

Óvatosan a gyümölcsökkel!

Tudjuk jól, hogy a gyümölcsfogyasztás mennyire egészséges, mértékkel még a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is ehetik a megfelelő időben és felszívódásuk gyorsaságának figyelésével, azonban tudni kell, hogy a még teljesen egészséges vércukorszinttel rendelkezők sem ehetik mértéktelenül és bármikor.

Egyre gyakoribb a túlzott vitaminfogyasztás

A fejlett országok lakosainak csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.

Mindenünk a méz

A mézet nemcsak akkor veszem elő, ha mézes sütit szeretnék, hanem akkor is, ha arcpakolást készítek, vagy, ha a hajamra kenem, s arra is jó, ha a megfázás tüneteit szeretném enyhíteni, azt pedig talán nem is hallottuk eddig, hogy a paraziták ellen is hatásos. Ennyi mindenre jó a méz? Igen!

Természetes antibiotikumok

Antibiotikumot szinte mindenki szedett már, a leggyakrabban felírt gyógyszereink egyike. Gyorsan segítenek, ám hatékonyságuk mellékhatásokkal jár, ezért érdemes megismerkedni a természet kínálta antibiotikumokkal, melyek természetesen nem helyettesítik az orvos által előírt kezelést.

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

A fermentálásról

A fermentálás, a fermentált zöldségek készítése és fogyasztása évezredes múltra tekint vissza. Ennek oka, hogy nemcsak finomak, de rettentő egészségesek is, különösen az emésztés és a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

A kávé egészségre gyakorolt hatásai

A kávéfogyasztás és a koffein hatásainak tudományos megítélése jó példa arra, hogyan változhat a megszerzett tudás bővülésével, egy-egy jelentős biológiai hatásokkal rendelkező élelmiszerről alkotott véleményünk. Néhány évtizede a kávéivást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok.

A lenmag igazi szuperétel

A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

Kávézok, tehát vagyok

A kávé, mint napindító. Kávé, mint ébresztő. Kávé, mint újraébresztő. És kávé, mint addikció. Jót teszünk vagy ártunk magunknak, ha kávézunk?

Így látszik meg a bőrön az alkohol

Meggondolandó, hogy mennyit és főleg mit iszunk, ha alkoholról van szó, a bőrünk ugyanis nagyon megsínyli a mértéktelen vagy gyakori ivászatot, kiváltképp néhány ital. Nézzük, melyek ezek!

Kelbimbó élettani hatása

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

Tippek, hogy csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét

Sokat beszélünk róla, mi is gyakran felkaroljuk a témát. Íme egy konkrét lista azoknak akik motiváltak a műanyag hulladék lábnyomuk csökkentésében. Minden adott a nemes küldetéshez. Lássuk a konkrét, megfogadható tanácsokat.

A csirkehús gyakori fogyasztásának veszélye

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. Egy kutatás szerint a nagyüzemi csirketartás során néhol arzén tartalmú hozamfokozókat is kapnak az állatok, ami benne marad a csirke húsában, és rákkeltő hatása is lehet.

Kávéfogyasztás hatása egészségünkre

A kávé az egyik legnépszerűbb ital. Naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. A kávéban lévő koffein köztudottan csökkenti a depressziót, valamint növeli a fizikai és mentális teljesítő képességet. Túlzott bevitele azonban stresszessé tehet, ráadásul olykor még szívproblémákhoz is vezethet. A kávé nem szünteti meg a fáradtságot, csupán segít egy ideig felülemelkedni rajta. Egy igazán jó minőségű és megfelelően elkészített kávé azonban csodákra képes.

Mennyi alkoholt isznak a nők?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a politikai értelemben vett szabadság terjedésével, és ezáltal a fogyasztási lehetőségek növekedésével ma már szinte nem létezik ajtó a világon, amit valahogyan ki ne tudnánk nyitni – természetesen metaforikus értelemben. Milyen hatással van ez a nők alkoholfogyasztására?

Ne dobd ki a banánhéjat!

Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk, íme egy újabb újrafelhasználható csodaszer, amit nem érdemes kidobni: banánhéj!

Legyen otthon, csak ne idd meg!

A kóla rendszeres, nagymértékű és hosszú távú fogyasztásának egészségre gyakorolt negatív hatása vitathatatlan, azonban ennek az üdítőnek van egy sor olyan tulajdonsága is, ami miatt mégis érdemes tartani a háztartásban.

A tudatos vásárlás nem pénztárca kérdése

Sok rákkeltő anyagot, „szemét” kaját, adalékanyagot, műételeket és temérdek édességet veszünk, hozzádobunk mindig egy újabb műanyag szatyrot, néhány csokit, kekszet és plusz két nápolyit a fizetésre várva. Nem megvesszük, amit kell, hanem vásárolgatunk. Ha van is cetlink, kétszer annyi termék kerül a kosárba. Miért?

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.

Nem eszem húst, baj?

Gyakori manapság, ha valaki elvből, vagy egészségügyi okokból, illetve bármilyen más megfontolásból nem eszik húst, sem állati eredetűt, vagy egyszerűen csökkenti az étrendjében a húsételek fogyasztását. Fehérjére azonban a szervezetünknek szüksége van, hogyan tudjuk pótolni ezt, ha nem eszünk húst?

Fehérjeturmixok

A fehérjeturmixok kedvelt italai azoknak, akik testtömeget szeretnének növelni. Az izom gyarapításán kívül néhányan a tökéletes, vékony testalkatuk elérése érdekében is fogyasztják őket. Mi ennek az oka? Valóban hasznos ez hosszú távon?

Érdekességek a spenótról

Gyermekkorunk rettegett főzeléke sokkal egészségesebb, mint azt valaha gondolnánk. De, vajon tényleg Popeye-nek köszönhetjük a népszerűségét?

Mi is az a surimi?

Gyakran kérdezzük a családtagjainktól, hogy mit is főzzünk, mit készítsünk ebédre? Erre a válasz szinte minden esetben az, hogy nem tudom. Ilyenkor pedig beindulnak a fogaskerekek a fejünkben, hogy mi is legyen az ebéd. Most nézzük meg, hogy mi is az a surimi, illetve hogyan lehet elkészíteni.

Mi is az a kombucha?

A kombucha-t teagombának nevezik. Ez már a népi hagyományokban több ezer éve jelen van, viszont származását már homály fedi. De mi is a kombucha, és milyen hatással van a szervezetünkre? Ezt vesszük most górcső alá.

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Energiaital és társai ...

Testünk tömegének több mint a fele víz, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%. A folyadékfogyasztás fontosságáról már gyakran hallottunk, hiszen mindannyian jól tudjuk ennek jelentőségét, ám nem mindegy mivel töltjük fel az italos palackokat.

A divatipar nem olyan csillogó, mint amilyennek szeretne tűnni!

Ha csak annyi a problémánk, hogy a saját kabátunk másik három emberen jön szembe az utcán, akkor messze nem látjuk a fast fashion üzletek létezésének valódi gondját. Márpedig a „baj” lista igen hosszú, szövevényes és tartalmas. Nézzük miért…

Vaddisznókról mutatták ki, hogy még mindig radioaktívak

Ki ne hallott volna már az 1986. április 26-ai csernobili atomkatasztrófáról? Néhányan emlékeznek rá, míg a fiatalok csak elbeszélésekből, történelem óráról vagy az internetről ismerik a főbb pontokat. Érdekes, hogy noha a Csehországban élő vaddisznók távol vannak a katasztrófa helyszínétől, mégis úgy tűnik, folyamatosan veszik fel a sugárzást.

A takarékosság öröm

A pazarlás olyan, mint a testsúly: mindig megfogadjuk, hogy odafigyelünk rá, hosszú távon valahogy mégsem sikerül fenntartani az életmódunkban eltervezett pozitív változtatást.

Nagyon kell vigyázni a gombákkal!

Könnyedén emberéletet követelhet a gombákkal szembeni óvatlanság. Ha szedjük, legyünk körültekintőek, de sokszor még ez sem elegendő.

Meg kell szerettetni a zöldségeket!

Kiderült, körülbelül feleannyi zöldséget és gyümölcsöt eszünk naponta, mint amennyi ajánlott. A rossz beidegződés negatívan hat a gyermekek fejlődésére is.

Kezdjük diétával az évet. Vagy inkább ne!

A karácsonyi pluszkilók leadása minden év vége egyik fő slágertémája. A hangsúly nem a diétán, hanem az odafigyelésen van.

Egészség kontra energiaitalok – élesedik a harc

Az energiaitalok és túlzott fogyasztásuk egyre inkább figyelemfelkeltőbbek egészségügyi szempontból. A helyzet ott tart, hogy akad olyan európai ország, ahol betiltották árusításukat a kiskorúaknak. Másutt egyelőre csak aggódnak.

Nem minden kutya ehet csontot

Ismerjük a klasszikus nézőpontot: nincs is jobb egy „nyeles húsnál”, a felhasználás pedig 100%-os, mert a csontot majd megeszi a kutya.

A nem mindennapi tej

Szinte mindennap fogyasztjuk, tejeskávéhoz, kakaóhoz, müzlihez, gabonapehelyhez vagy csak tisztán, de tudjuk-e milyen hatásai vannak?