Menü

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

  • Dátum: 2024.04.27., 11:18
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Amikor bőrünkön és a nyálkahártyán magukban vagy csoportosan pici hólyagocskák jelennek meg, az sajnos herpesz, mely súlyosabb esetben akár lázzal is járhat. Nagyobb az esélye a herpesz kialakulásának, ha a szervezet legyengült, kimerült, ha stresszesek vagyunk. A herpeszt gyakran egyéb tünetek is kísérhetik: krónikus fertőzés, láz, túlzásba vitt evés, kevés alvás, menstruáció.

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Hogyan tudjuk megelőzni a problémát?

A herpesz megelőzése érdekében mossunk gyakrabban kezet és cseréljük többször a törülközőnket. Az evőeszközünket, poharunkat, fogkefénket, borotvánkat és egyéb, személyes használati tárgyainkat ne osszuk meg másokkal! Ne igyunk másokkal egy pohárból, vagy üvegből. Amíg a hólyagok nem múltak el, ne csókolózzunk.

A fertőzött személyekkel való érintkezést kerülni kell és fontos, hogy mindig mossunk kezet, miután megérintettük a herpeszt. Bizonyos források felhívják arra is a figyelmet, hogy ne menjünk herpesz betegséggel újszülöttek közelébe, mert a vírusfertőzés súlyos agyvelőgyulladást okozhat a kicsiknél.

Az egészséges életmód, sport és kiegyensúlyozott táplálkozás erősíti az immunrendszert, megakadályozza a herpesz előtörését.

A genitális herpesz megelőzésének legjobb módja a biztonságos szex, mely elsősorban megfelelő védekezést és egészséges, állandó szexuális partnert jelent.

Mi jó herpesz ellen? Milyen gyógynövényeket hívhatunk segítségül?

Mint a legtöbb betegségnek vagy bőrpanasznak, a herpesznek is léteznek természetes gyógymódjai.

Érdemes időben elkezdeni a kezelés, ha érezzük, hogy herpesz van kialakulóban, a gyors reagálás ugyanis segíthet abban, hogy mielőbb eltüntethessük a fájó sebet, hólyagot. A természetes gyógymódok között megtaláljuk az illóolajos kezeléseket, a gyógynövényeket, ásványi anyagokat és vitaminokat is.

Herpesznél a gyógynövényekből főzött teát nemcsak belsőleg fogyaszthatjuk, hanem külsőleg is alkalmazzuk, borogatás gyanánt. Az ezerjófű-tea ajánlott herpeszre, napi háromszor is ihatunk belőle.

Méregtelenítés céljából a körömvirág, a csalántea, a borsos menta és a gyermekláncfű-tea is hatékony, de akár keveréket is készíthetünk ezekből a füvekből. A gyenge immunrendszer erősítésére bíborkas-virág teát is használhatunk, a tinktúrát pedig mindig külsőleg alkalmazzuk ecsetelésre. Herpeszre javasolható a svédfüvek fogyasztása is.

A természetes gyógymódok között vegyük figyelembe az olajok jótékony hatásait is. A citromolaj segíthet, még mielőtt a herpesz teljesen kialakulna. Ha érezzük, hogy baj lesz, a, a herpesz helyét sűrűn kenjük be vele, de erre a célra az eukaliptusz illóolaját és a gerániumét is ugyanígy használhatjuk.

Az olajokat mindig hígítsuk fel, hogy ne legyenek túl erősek!

A természetes gyógymódok mellett javasolható, hogy vegyünk magunkhoz minél több A-, B-, C- és E-vitamint herpesz esetén.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.